Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film

Petr Jákl psal scénář filmu Jan Žižka osm let

Jan Zizka

Že s Janem Žižkou žije už pěknou řádku let potvrdil scenárista, režisér a producent Petr Jákl měsíc a půl před premiérou filmu v kinech. „Scénář jsme psali nějakých osm let,“ řekl o nelehké kreativní přípravě historického velkofilmu, který v rámci české kinematografie vyčnívá nejen svým rozpočtem či ambicemi, ale i rozsáhlým příběhem z počátku 14. století. „Měli jsme zhruba sto verzí scénáře, než jsme se dostali k té, kterou jsme později natočili,“ dodal.

Než natočil Jana Žižku, napsal Petr Jákl skoro sto verzí scénáře

Vznik scénáře nebyl jednoduchý. „Nejdřív jsme film připravovali čistě pro české diváky. Pak jsme se ale rozhodli, že scénářem chceme oslovit i zbytek světa. Proto se začalo psát nanovo, aby příběh i zahraniční publikum chápalo,“ osvětlil Petr Jákl jeden z důvodů, proč se příběh tolikrát měnil. Cíl oslovit životem českého vojevůdce i nečeské diváky se nicméně podařil. Vznikly dvě jazykové verze snímku, ve kterém se kromě Michaela Caina, Tilla Schweigera nebo Bena Fostera objeví i několik tuzemských herců.

Tím, že jsem scénář neustále upravoval, jsem se o skutečném Žižkovi dozvídal postupně víc a víc. A tím víc jsem do něj chtěl tyhle historické znalosti promítnout,“ dodal Jákl k tématu reálnosti výsledné verze. Jako konzultant na filmu spolupracoval profesor historie Jaroslav Čechura, který režisérovi dával zpětnou vazbu. „Pokoušel jsem se ze všech sil, aby nám nic, jak se říká, neuteklo.

jan zizka filmSnímek o neznámém žoldákovi, ze kterého se zrodit nejslavnější husitský vojevůdce, tak bude do kin uveden jak v originálu s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další.

Film Jan Žižka, jež vypráví příběh jednoho ze sedmi nikdy neporažených válečníků historie, dorazí do českých kin 8. září 2022. Uvede jej distribuční společnost Bioscop.

 Logline: 

Byl nájemným žoldnéřem. Stal se legendárním válečníkem, kterého nikdo nedokázal porazit.                 Film Jan Žižka vypráví o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemí.

Synopse:

Film Jan Žižka vypráví o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemí…

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV.

Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat.

Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu.

V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. V hlavních rolích se představí Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Karel Roden, Jan Budař a další.

Premiéra:                     8. 9. 2022

Originální název:        jan žižka

Anglický název:         Medieval

Produkce:                   Česká republika, 2022

Formát:                       2.39 : 1 Cinemascope, Dolby Digital 5.1, 7.1, Atmos

Jazyková úprava:     Originální znění s českými titulky, dabing

Žánr:                           Životopisný / Historický / Drama / Akční

Stopáž:                       125 minut   

        

Režie:                            Petr Jákl

Producent:                   Petr Jákl, Cassian Elwes – J.B.J. Film, Double Tree Entertainment

Studio:                          R. U. Robot Studios

Výkonný producent:   Martin J. Barab, Petr Jákl st., Kevin Bernhardt

Námět:                          Petr Bok, Petr Jákl st

scénář:                          Petr Jákl

Spolupráce:                  na základě scénáře Marka Dobeše a Michala Petruše

Dramaturgie:                Ivo Trojakov

Historik:                        Prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.

Střih:                             Steven Rosenblum, Dirk Westervelt

Kamera:                       Jesper Tøffner

Hudba:                         Philip Klein

Hrají:  Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode Til Schweiger, Vinzenz Kiefer, Werner Daehn, William Moseley Sophie Lowe, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Marek Vašut, Jan Budař, Ben Christovao a další…..

Materiály ke stažení:      https://mega.nz/folder/typF0Y6B#fHAXwk_x2mafXORzaO5iZQ 

Podobné příspěvky

Podzimní program na Primě bude zalitý pálavským sluncem, hořkým pivem i dobrými zprávami

Redakce

Výstava Bond in Motion v Praze

Redaktor J.Hampl

Masaryk ovládl České lvy

Jaroslav Hauer