Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film

Severský filmový podzim 2021

pozvana na severske filmy

Po roční odmlce uspořádá Severský filmový klub v listopadu a prosinci jedenáctou tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí Severský filmový podzim 2021. Festival přinese do českých a moravských kin atraktivní nabídku snímků ze Švédska, Norska, Finska, Dánska, Islandu a Litvy.

Severský filmový podzim 2021

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 11. 11. 2021 v 18:30 v pražském kině Lucerna. Bude spojeno s projekcí švédského dramatu Jak jsem se stal komikem. Citlivý snímek talentované Rojdy Sekerköz (Mladá modrá krev, Nepřestávej snít) byl natočen na motivy oblíbené knihy Jonase Gardella. Populární stand-up komik Juha dostává nabídku vystoupit ve svém rodném městě, což vyvolá vzpomínky na školní léta a dávná přátelství, první lásku, ale také na velkou křivdu, kterou se roky snažil vytěsnit z mysli. Premiéra filmu proběhla na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 2019.

Ve švédské komedii Můj táta Marianne budeme svědky proměny evangelického kněze, který se rozhodne stát tím, kým doopravdy je-ženou Marianne, jejíž existenci roky skrýval i před vlastními dětmi. Režijní debut švédské herečky s českými kořeny Tuvy Novotny Tady byla Britt-Marie hlavní hrdinku zavede do malého švédského městečka u hlavní silnice, kde na ni čeká v šedesáti třech letech druhá šance, stát se trenérkou místního dorosteneckého fotbalového týmu, i když fotbal ze srdce nesnáší. Snímek je natočený podle oblíbené knihy Frederika Backmana (Muž jménem Ove, Medvědín). Chybět nebude ani vítězný film Febiofestu Charter, drama o matce, hledající cestu ke svým dětem. V komediálním dramatu Utíkej, Uje, utíkej! musí hlavní hrdina čelit nečekané vážné nemoci. Film vypráví skutečný příběh švédského hudebníka Ujeho Brandelia, který se sám zhostil hlavní role pod režijním vedením debutujícího Henrika Schyfferta.

Norsko bude zastoupeno dvěma snímky ze školního prostředí. Na střední škole na malém městě se odehrává film Psychobitch o nečekaném vztahu premianta třídy a děvčete, které vždy chtělo být outsiderem. Příběh snímku Děti se odvíjí na základní škole, kde se žáci, učitelé i rodiče musí vyrovnat s následky tragického úmrtí jednoho z žáků.
Pozornosti diváka by neměly uniknout dva norské dokumenty. Královna mizející říše zachycuje putování samice ledního medvěda a jejích mláďat v cestě za přežitím na Špicberkách, zatímco její domov stále taje. Pánský klub je příběh o mužském pěveckém sboru, pro něž je přátelství a zpěv nade vše. Navzdory těžkému onemocnění sbormistra nepolevují v přípravách na své největší vystoupení. Mají být předkapelou legendárních Black Sabbath.

Litvu reprezentuje režijní prvotina Tomase Smulkise Lidé, které známe, o hledání cest ke svobodě v neustále se měnící společnosti na pozadí horkých letních dní Vilniusu.

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým znevýhodněním. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, vhodnými pro neslyšící.

Festival pořádá Severský filmový klub za podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy, Norského filmového institutu, Dánského filmového institutu, Švédského filmového institutu, Finského filmového fondu a velvyslanectví severských a pobaltských států.

www.sfklub.cz.
Tereza Lysá

Podobné příspěvky

Na jihu Čech se natáčí nový historický seriál Krčín

Jaroslav Hauer

Kostková má fotografování jako koníčka

Jaroslav Hauer

Drama Lidi krve v režii Miroslava Bambuška vstupuje do kin

Redakce