Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Umění Výtvarné umění Praha

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře vás zve na výstavu Hvězdné nebe

Busty Josefa a Pavly Sochorových (1924) a tapiserie Hvězdné nebe

Výstavu Hvězdné nebe, s podtitulem Sochorovi a František Kysela, připravila Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze. Mapuje spolupráci královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi tehdejší umělecké scény.

Viktor Stretti: Portrét Josefa a Pavly Sochorových, olej na látně, 1926
Viktor Stretti: Portrét Josefa a Pavly Sochorových, olej na látně, 1926
Alexander Dobrinov: Karikatura bratrů Sochorových, kolorovaná kresba, 1927
Alexander Dobrinov: Karikatura bratrů Sochorových, kolorovaná kresba, 1927

Hvězdné nebe je třetí ze série čtyř výstav, které v roce 2022 realizuje v Čechách, na Moravě a na Slovensku Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze v rámci grantového projektu Umění a průmysl: Opomíjené regionální osobnosti podnikatelů coby hybatelů hospodářského pokroku Československa, jejich význam a spolupráce s umělci, architekty a designéry.

František Kysela: Koberec, bavlna, 1923
František Kysela: Koberec, bavlna, 1923
Toyen: potištěná bavlněná textilie, 30.leta
Toyen: potištěná bavlněná textilie, 30.leta

Pro rozvoj profese designéra, tak jak ji známe dnes, bylo velmi podstatné období první poloviny 20. století. Osvícení průmyslníci, usilující o produkci esteticky kvalitních výrobků, poprvé vsadili na spolupráci s etablovanými výtvarníky. Mezi ně patřil také Josef Sochor (1866-1931), který založil vlastní textilní podnik ve Dvoře Králové v r.1904. Vybudoval úspěšnou firmu, jejíž jméno se stalo zárukou kvality u nás i v zahraničí. O další rozvoj po r.1930 se postarali jeho synové, kteří podporovali moderní výtvarné projevy a pro navrhování textilních dezénů oslovovali významné umělce a umělkyně.

Vila Sochorových ve Dvoře Králové Na Zálabí
Vila Sochorových ve Dvoře Králové Na Zálabí

Na architektonických návrzích pro firmu Sochor a rodinu jejích majitelů pracovali Josef Gočár nebo Pavel Janák, kteří se společně s Františkem Kyselou nebo Antonínem Kybalem podíleli i na vytváření interiérů dvou rodinných vil ve Dvoře Králové nad Labem. Synovec Pavly Sochorové Otto Gutfreund vytvořil v roce 1921 čteřici plastik (Česač bavlny, Muž u selfaktoru, Sukařka a Tiskař), které uvidíte v expozici výstavy. Vedle nich byly součástí interiéru vily Sochorových ve Dvoře Králové jeho sochy Průmysl a Obchod z r.1923. O rok později vytvořil Josefovi a Pavle representativní busty.

František Kysela: Vyšívaná pokrývka, 1923
František Kysela: Vyšívaná pokrývka, 1923

Blízkým přítelem Sochorovy rodiny byl František Kysela (1881- 1941), profesor na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Zasáhl do mnoha oborů užitkového umění první poloviny 20.století. Je autorem stejnojmenné monumentální textilie Hvězdné nebe, zobrazující postavení nebeských těles v den vzniku samostatného Československého státu. Tapiserie byla určena pro Světovou výstavu v Paříži v r.1937. Kysela za ní byl odměněn „Velkou cenou a „Zlatou medailí“. Pro členy rodiny vytvořil i různé práce osobního charakteru. Pro firmu vytvořil i několik nekonvenčních a obchodně úspěšných desénů, navrhl i firemní značku, grafickou podobu vzorníků a různé propagační materiály. Podílel se i na realizaci rodinné hrobky.

Jiří Trnka: Potištěná bavlněná textiliese Spejblem, Hurvínkem, Máničkou a psem Žerykem, 1934
Jiří Trnka: Potištěná bavlněná textiliese Spejblem, Hurvínkem, Máničkou a psem Žerykem, 1934
Z expozice
Z expozice

Firma Sochor patřila mezi přední textilní firmy v prvorepublikovém Československu. Vedle už zmíněných výtvarníků se v expozici setkáte mimo jiné s pracemi Aloise Fišárka, Aloise Wachsmana, Jiřího Trnky, Karla Svolinského, Jana Beneše, Josefa Čapka, Toyen, Vladimíra Sychry nebo Marie Fischerové-Kvěchové.

Mimořádnou výstavu s dalšími výstavními expozicemi GASKu v rozsáhlé jezuitské koleji v Kutné Hoře je možné navštívit do 9. října.

Foto nad textem: Busty Josefa a Pavly Sochorových (1924) od Otto Gutfreunda a tapiserie Hvězdné (1937) nebe od Františka Kysely

Zpracoval: Petr Ondrášek za použití textů GASK Kutná Hora

Fotografie © Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Křest fotoobrazu Jakuba Ludvíka

Redakce

Palmovka otvírá nový rok mezinárodní výzvou pro umělce

Redakce

Ostrůvek vřelosti a hudebního pohlazení na duši od Markéty Fassati

Redakce