Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Česká jazzová dílna nabízí k pětadvacátému výročí hvězdný lineup

Czech-jazz-work-shop

30.července začíná v Praze již pětadvacátý ročník unikátního mezinárodního hudebního kurzu Czech Jazz Workshop Prague. Akce, která je určena začínajícím i profesionálním hudebníkům, coby lektory pravidelně hostí špičkové světové osobnosti, a poskytuje tak českým jazzmanům jedinečnou možnost posunout jejich hudební vyjadřování na novou úroveň. Není proto divu, že pražskou jazzovou dílnu absolvovala řada zvučných jmen české jazzové scény. Mezi frekventanty nechybí ani studenti například z USA, Turecka, Izraele, Švédska, Finska, Estonska, nebo dokonce Argentiny.

Trumpetista Art Blakeyho, vokalista Pink, Limp Bizkit a Status Quo i beatboxer

Učit se od těch nejlepších

„Soustředíme se na to, aby všichni naši lektoři byli zejména profesionální hráči s chutí předávat své zkušenosti a pracovat se studenty. Během dosavadní historie u nás coby lektoři působili mnozí skvělí hudebníci, například špičkový bubeník Jeff Ballard, polská zpěvačka Aga Zaryan, americký pianista, dlouholetý spoluhráč Cheta Bakera Hod O´Brien, kytarista Jeffrey Lockhart nebo soulový a RnB vokalista Frank McComb. Z našich pak zpěvačka Marta Töpferová, Filip Gondolán, Ondřej Pivec, kontrabasista Robert Balzar a mnozí další,“ popisuje bubeník Martin Šulc, předseda České jazzové společnosti, která akci pořádá.

A hvězdné obsazení nebude chybět ani letos. „Přijede legendární trumpetista, který hrál roky přímo s jedním z největších bubeníků jazzové historie Artem Blakeym. Dorazí i další skvělí hudebníci: například  britský soulovo/jazzový vokalista Gavin Skeggs, který má velice široký záběr i mimo jazzovou oblast a který vystupoval s například Pink, Limp Bizkit a Status Quo. Naše dílna se konala i v „covidové sezóně“, kdy byly možnosti zahraniční účasti omezené, o to víc jsme věnovali pozornost výběru lektorů pro letošní ročník,“ vysvětluje Martin Šulc.

Koncepce, která funguje

Za čtvrtstoletí se jazzová dílna rozrostla a vyvinula. Přidali jsme například gospelový sbor, lekce jazzové harmonie nebo třídu jazzové kompozice, letos nechybí dokonce ani beatbox.  Workshop je nyní komplexnější a přináší ucelené informace z oboru,“ říká Martin Šulc. České pojetí je specifické zejména propojeností aktivit s nezbytným penzem teorie, například jazzové harmonie. Liší se také intenzitou výuky, kde se střídá hra na nástroj, hra v kapelách nebo big bandu a večerní jam sessions, která opět probíhají pod dohledem lektorů.

„O tom, jak je koncepce dílny pro absolventy přínosná, svědčí kromě pozitivní zpětné vazby od lektorů i fakt, že z řady frekventantů se stali hráči první ligy. Jmenoval bych například kytaristu Libora Šmoldase, varhaníka Ondřeje Pivce, saxofonistu Petra Kalfuse nebo bubeníka Marka Urbánka,“ uzavírá Martin Šulc. Kromě účastníků se do světa jazzu může vypravit i široká veřejnost, a to na večerních koncertech v klubu Jazz Dock, U malého Glena a na lodi Tajemství (divadla br. Formanů), který kotví na Smetanově nábřeží v Praze.

Více informací na https://czechjazzworkshop.cz/

Podobné příspěvky

Dead Can Dance se po vyprodaném koncertu vrátí do Prahy hned dvakrát

Redakce

Praha přivítá další ročník hudebního festivalu Metronome Prague

Redakce

ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL POTŘETÍ A NAPOSLEDY

Redakce