Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Hudba

Doktor OX, muzikálová komedie s hvězdným obsazením

DOKTOR OX ovládne vaši mysl!

Doktor Ox, muzikálová komedie, ve které konečně každý může milovat, koho chce.

Milujte kohokoliv. Myslete si cokoliv. Dělejte si, co chcete! To jsou hlavní znaky muzikálové komedie DOKTOR OX. Tuto svobodu si však musí hrdinové tohoto díla nejdříve vybojovat! V předních rolích jsou obsazeny ostřílené herecké osobnosti, z nichž Jiří Korn a Josef Vojtek jsou oceněni cenou Thálie. Dále uvidíte Kateřinu Brožovou a těšit se můžete i na mladé talentované herce, z nichž Peter Pecha je taktéž nositelem ceny Thálie. Nemalá herecká kvalita se dá očekávat i od Petry Vraspírové, Františky Stropnické, Anny Slováčkové či Petra Ryšavého.

Divadlo Hybernia je v současnosti díky prestižním představením jedním z nejvýznamnějších producentů muzikálů v České republice. Na tiskové konferenci byl představen jeden z nich a to od uznávaného režiséra a scénáristy Zdeňka Zelenky a lákavou pozvánkou k návštěvě hry byly i první hudební ukázky.

Zdeněk Zelenka přiznal, že s Doktorem Oxem na papíře trávil několik let! „Doktor Ox je mojí dlouholetou srdeční záležitostí. Kdo mě zná, ví, že mám nejradši komedie, detektivky a také příběhy s fantazií, které se sice mohou odehrávat v jakékoliv době, ale svojí myšlenkou se vyjadřují k současnosti. Doktor Ox je hlavně milostná komedie, místy dokonce velmi ztřeštěná.“

Vypadá to vskutku na rozmanitý děj! Jakou zápletku tedy mohou návštěvníci Divadla Hybernia očekávat? „Nápad jsem převzal ze stejnojmenné novely Julese Vernea. Je o šílenci, který touží masově ovládat myšlení obyvatel. Muzikál je o střetu a rebelii mladých lidí proti zaběhnutým pořádkům.“

Při představě ovládání mysli lidí jednou osobou může až trochu zamrazit, přesto Zdeněk s úsměvem potvrzuje, že u tohoto díla se lidé mají především bavit. Zdeněk je mimo jiné znám tím, že rád píše pro konkrétní herce, s kterými má kladnou zkušenost. Řídil se i nyní tímto heslem? „Ano. Po úspěchu Mefista jsem do muzikálu Doktor Ox od samého začátku počítal s Josefem Vojtkem, ale i s Petrem Ryšavým a dalšími, kteří se na Mefistovi osvědčili.“ Zdeněk si chválí i spolupráci s hudebníkem Jiřím Škorpíkem.

V roli samotného Doktora Oxe uvidíme Jiřího Korna v alternaci s Josefem Vojtkem. Jiří říká, že manipulováni, neboli vychováváni, jsme už od dětství nejprve rodinou, po té učiteli ve škole a až po osmnáctém roce věku si můžeme vytvářet vlastní měřítka a názory. Jak se ovšem sám Jiří Korn bude cítit v roli bláznivého vědce? “Jako vědec “Doktor OX” věřím mému vnitřnímu já a jsem přesvědčen, že tak je to správně. Poslouchejte mě a budete šťastni. Já se vyznám a povedu vás správným směrem. Ne do pekel, kterého se všichni děsíte, ale vzhůru do nebes, kde najdete jen klid a porozumění. Všechno za vás udělám, ale musíte se mi odvděčit poslušností. Oxidujte. To je přesně to, co chci. Váš Doctor Ox.”

 

Josef Vojtek má jasno v tom, že scénář se blíží k realitě. “Vždyť co je jen “obyčejná” televizní nebo radiová reklama, elektronické platební karty, mobilní telefon, Facebook a jiné aplikace pro vzájemné sdružování lidí. Vše slouží k ovlivňování a kontrole obyvatelstva.” Že by však muzikál mohl být varováním, o tom přesvědčen není. “Myslíte, že po skončení tohoto představení někdo vyhodí televizi nebo rozšlape mobilní telefon, aby nemohl být ovlivňován a sledován? Možná ano, ale jen z důvodu, že mu nepůjde internet a nebude se moci podělit o svůj zážitek na sociální síti s ostatními.“

S Doktorem Oxem se spolčí krásná Kateřina Brožová, coby starostka Elen Laplace. Těší se na svou mírně zápornou roli? “Moc se těším. Tato postava nabízí šťavnaté situace. Jako herečka různorodost postav vítám, i když nepatří ke kladným. Ty záporné se většinou lépe hrají a jsou přitažlivější. Vzbuzují emoce a o to jde. Kladná puťka může dost nudit.”

 

Jak už to bývá, proti zlu musí nastoupit i dobro, za které se postaví Peter Pecha v alternaci s Petrem Ryšavým v roli energického mladého muže, Sebastiana. K Doktoru Oxovi nejdříve vzhlížel, nakonec se v něm zklamal. Podobné rozčarování potkalo i Petra Ryšavého. “Své životní vzory jsem si naštěstí vždy vybíral tak, aby k něčemu podobnému nedošlo. Ovšem jednu nepříjemnost v rámci přátelství jsem ve svém životě zažil a doufám, že se to už nebude nikdy opakovat!”

Na premiéru se můžete těšit 4. října.

Foto: Doktor Ox /Divadlo Hybernia

Foto: Jaroslav Hauer

Podobné příspěvky

ITKA ZELENKOVÁ OSLAVÍ PADESÁT LET NA SCÉNĚ NOVÝM ALBEM!

Jaroslav Hauer

Zažijte první republiku v moderním kabátě

Redakce

Čestný slavík Kubišové, Absolutní slavík Bílé

Jaroslav Hauer