Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Koncert pro budoucnost dne 17.11. Václavské náměstí od 16,30 – Budoucnost jsme my

Iva_Bittova

Desítky vystupujících a řečníků uvidí diváci Koncertu pro budoucnost naživo už 17. listopadu na Václavském náměstí. Letošní ročník připomene výročí 10 let od úmrtí Václava Havla. Mezi hosty jsou kromě umělců a osobností veřejného života tentokrát i zahraniční bojovníci proti porušování lidských práv v Bělorusku a Číně. Tradiční akce je oslavou demokratických hodnot a připomínkou událostí sametové revoluce. Letošní osmý ročník se však neobejde bez dodržování bezpečnostních opatření s ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci.

Aneta-LangerovaKoncert pro budoucnost se uskuteční naživo. Památku Václava Havla uctí i zahraniční bojovníci za lidská práva.

Hlavní motto zní Budoucnost jsme my

Organizátoři počítají s tím, že se Koncert pro budoucnost uskuteční naživo přímo na Václavském náměstí a budou hosty i návštěvníky vybízet k nošení respirátorů a dodržování bezpečných rozestupů. „Chceme, aby lidé vyšli ven a oslavili s námi 17. listopad, ovšem uvědomujeme si, že je potřeba dbát na bezpečnost. Po celou dobu akce proto budou naši koordinátoři dohlížet na dodržování hygienických pravidel,“ ujišťuje mluvčí Koncertu pro budoucnost Jan Gregar.

Zpráva pro naše budoucí já

Glen HansardLetošní ročník Koncertu pro budoucnost bude vzpomínat na osobnost Václava Havla, dramatika, disidenta a prvního českého prezidenta, od jehož úmrtí letos uplyne deset let. Hlavní motto zní Budoucnost jsme my, které má podle organizátorů vyjádřit myšlenku, že záleží na každém z nás, jaký naši demokracii čeká osud.

Letošní novinkou je happening s názvem Zpráva pro budoucnost, díky kterému mají lidé možnost poslat sami sobě nějaké předsevzetí ve formě sms zprávy, která se jim doručí 17. listopadu příštího roku. „Na minutu se zastavit a představit si, kým chceme za 365 dnů být nebo co bychom jako jednotlivci a občané České republiky mohli udělat pro to, aby byla naše společnost lepší. Právě to je poselství naší výzvy Zpráva pro budoucnost. Pošlete SMS s vlastním vzkazem na symbolické telefonní číslo a my vám ji za rok pošleme zpět,“ vysvětluje marketingový ředitel O2 David Daneš a dodává: „SMS zprávu si mohou poslat zákaznici všech operátorů, účtována je podle jejich tarifu.” SMS brána se otevře v 00:01 17. listopadu a vzkazy mohou lidé zasílat na telefonní číslo 720 011 017.

Vystoupí zahraniční bojovníci za lidská práva

Michal-HruzaMezi řečníky se letos objeví také běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, která ve své vlasti čelí pronásledování. „Je to jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Letos dostala cenu Václava Havla za lidská práva, jež je mezinárodním oceněním za mimořádný přínos jednotlivce či nevládní instituce k ochraně lidských práv,“ říká Gregar. Kalesnikavová byla stejně jako řada dalších kritiků režimu Alexandra Lukašenka kvůli svým politickým aktivitám odsouzena k dlouholetému trestu vězení. Celkově je v Bělorusku nyní přes 650 politických vězňů.

Dalším zahraničním řečníkem je Nury Turkel, který je původem Ujgur. „Narodil se v převýchovném táboře v době vrcholící čínské kulturní revoluce. První měsíce strávil s matkou v detenci. Do Spojených států přišel v roce 1995 jako student, kde následně získal azyl. Stal se z něj obránce lidských práv i odborník na zahraniční vztahy, speciálně se angažuje v ochraně práv ujgurské komunity v Číně,“ sdělil Gregar. V září 2020 byl Turkel zařazen mezi 100 nejvlivnějších osobností ve světě v rámci žebříčku časopisu TIME. Ujgurská menšina žijící na území Číny je tamním režimem dlouhodobě perzekuována.

Bohatý pětihodinový program

Jana_kirschnerStart Koncertu pro budoucnost je plánován na 16.30. Na pódiu se až do 22.00 budou střídat desítky umělců a řečníků. Na Václavském náměstí vystoupí irský hudebník Glen Hansard, zpěvačky Aneta Langerová, Iva Bittová či Jana Kirschner. „Do České republiky se vracím po dvou letech a moc mě těší pozvání na tento koncert. Sedmnáctého listopadu se uvidíme na Václavském náměstí. Toto datum je pro mne stále živé a každý rok si připomínám, že žijeme sice svobodně a máme pocit, že svoboda je všude okolo nás, ale je to termín, který se často dostává do nevhodných rukou. Právě proto je potřeba za svobodu bojovat a mluvit o ní, protože je čím dál víc křehká,“ komentuje Jana Kirschner, která se už těší na živé vystoupení v Praze.

V podání Ivy Bittové zazní i píseň Modlitba pro Martu, která patří k symbolům sametové revoluce.  Z kapel se na pódiu představí například Zrní, Vypsaná fixa nebo Už jsme doma. Myšlenku 17. listopadu a osobnost Václava Havla pak přijdou připomenout Michael Kocáb, Michael Žantovský, Šimon Pánek, Eva Holubová a další.

Seznam vystupujících:

Glen Hansard, Jana Kirschner, Iva Bittová, Aneta Langerová, Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, Michal Hrůza, James Harries, Vypsaná fixa, Už jsme doma, Thom Artway, Zrní a další

Seznam řečníků:

Michael Kocáb, Michael Žantovský, Šimon Pánek, Eva Holubová, Petr Mucha, Eliška Křenková, Tereza Ramba a další

O festivalu svobody

Iva_Bittova-koncertKoncert pro budoucnost je součástí zastřešujícího Festivalu svobody. K této platformě se stejně jako každý rok připojují regionální organizátoři, ať už se svými občanskými iniciativami nebo jako jednotlivci. Každý zvlášť, ale symbolicky všichni společně, připravují kulturní a vzdělávací programy ve svých obcích, pro své sousedy, přátele nebo rodiny, aby oslavili 32. výročí sametové revoluce. Napříč Českou republikou se pod hlavičkou Festivalu svobody budou konat různorodé akce od výstav, přes promítání a přednášky až po koncerty a divadelní program.

Červenou nití Festivalu svobody a sjednocujícím prvkem mnoha regionálních akcí je celorepublikový happening s názvem Ptačí sněm pro Václava Havla. Ten vzešel z iniciativy chebského spolku KOS, z.s. a je inspirovaný obrazem Letícího muže od Petra Síse, který symbolizuje Václava Havla. Spolky, rodiny a jednotlivci tak v podobě vlastnoručně vyrobených ptáčků, zavěšených na veřejných prostranstvích, vytvoří celorepublikový ptačí sněm, který připomene výročí 10 let od úmrtí Václava Havla.

Oslavy demokracie spojené ve Festivalu svobody se budou konat minimálně ve třech desítkách měst, další organizátory zveme k zapojení!

Petra Hanzlová

Podobné příspěvky

Královna Baculek s hlasem jako zvon

Jaroslav Hauer

NAROZENINY OPERNÍHO TENORA LUKÁŠE MORAVCE

Šebík

Nové píšťalové varhany v kostele Krista Spasitele a inaugurační koncert

Redakce