Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

“Malá berlínská zeď nás rozděluje!” burácí Jamaron

Energický videoklip k písni Malý Berlín láká k poslechu celého alba, které milovníky české kytarové muziky rozhodně nezklame. Skupina Jamaron zveřejnila svou 3. studiovou desku s názvem Generace, a nutno říct, že mnohé sound jindy pop-folk-rockové kapely rozhodně překvapí. Zvuk, vybroušený v legendárním studiu SONO Records, nastolil nový směr, kam se patrně tato mladá pětičlenná formace z Prahy bude ubírat.

 

“Malá berlínská zeď nás rozděluje!” burácí Jamaron na novém albu s názvem Generace

jamaronOdloučení a uzavření v době covidové využila pětičlenná formace Jamaron k tvorbě nových skladeb a po namáhavých měsících přichází s nadupanou deskou Generace. Kapela se tentokrát rozhodla pozvat na pomoc producenta Adama Karlíka, který pomohl rozvinout tvůrčí záměr autorů Jakuba a Ondřeje Dostálových. Na rozdíl od předchozích písní skupiny, se na tvorbě autorsky i producentsky podílel také baskytarista Filip Karlík. Aranžmá desky je pak výsledkem spolupráce zejména Jakuba Dostála a Adama Karlíka a to za aktivního přispění všech členů kapely, včetně bubeníka Václava Hejdy, který je přes svůj nízký věk přesným motorem uskupení Jamaron.

jamaronNa albu vyniká masivní zvuk elektrických kytar, který se pro Jamaron spolu s výrazným hlasem frontmanky Marie Dostálové stává charakteristickým. Texty Ondřeje Dostála, který se postaral o intimní a osobní písně, jako například 30 vteřin ticha a Malý Berlín, jsou propleteny celým albem. Pro fanoušky může být překvapením, že autorem textu k písni Jedenáct, inspirovanou seriálem Stranger Things, je kytarista Jakub Dostál. Vydání alba předznamenaly již dříve vydané singly Kamikaze a Betelgeuse.

VIDEOKLIP  https://youtu.be/8CxJy7gT3EE

Nedílnou součástí alba je také píseň Malý Berlín odkazující na stejnojmennou část Prahy, jak vysvětluje autor textu písně Ondřej Dostál. „K napsání textu mě inspiroval příběh kamarádky, kterou její přítel podváděl, nicméně s ní v bytě v pražských Holešovicíh v Malém Berlíně ještě několik týdnů přespával.” rozvádí podtext chytlavé písně Ondřej. „Při nahrávání ve studiu se vždy snažím ztotožnit s textem a najít v něm propojení s osobním příběhem. V případě Malého Berlína se mi podařilo vcítit se do písně natolik, že jsem v návalu emocí musela na pár minut přerušit nahrávání.” doplňuje  interně frontmanka Marie Dostálová, jejíž zpěv písni připisuje patřičný emotivní náboj. To potvrzuje i nový videoklip v režii a produkci Jakoby Films Jakuba Mahdala, který stojí také například za videoklipy skupiny Rybičky 48 nebo Chinaski.

Část Prahy 7, Malý Berlín na mapy.cz https://mapy.cz/s/kekataroze

Nejen píseň Malý Berlín si mohou fanoušci vychutnat naživo již 13. dubna v Lucerna Music Baru, kdy Jamaron pokřtí nejnovější album Generace. Na stejném místě před dvěma lety kapela představila také poslední desku DOMA, kdy pražský bar vyprodala – a vše napovídá tomu, že ani letos to nebude jinak. Ba naopak, Jamaron si vydáním nového alba jasně říká o své místo mezi předními českými kapelami, které pravidelně obsazují hlavní hrací časy letních festivalů.

 Událost na křest alba Generace: https://fb.me/e/29yA9Vabv

NOVÉ ALBUM GENERACE NA SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/2Xb6bJpBMgxJAWCnwOrl7i?si=6EuKNiIKRBW3TTEtCAVljA

NOVÉ ALBUM GENERACE NA APPLE MUSIC: https://music.apple.com/cz/album/generace/1611252040?l=cs

O kapele Jamaron

Jamaron založili v roce 2013 sourozenci Jakub, Marie a Ondřej Dostálovi, proto tedy JaMarOn. Sourozenecké trio doplňují bubeník Václav Hejda a baskytarista Filip Karlík. Za 9 let fungování má Jamaron odehráno přes 300 koncertů. Kapela vydala studiovou desku „Nahá“ a v listopadu 2019 album „DOMA“. 3. studiové album s názvem “Generace” natočené ve studiu SONO Records kapela pokřtí 13. dubna v pražském Lucerna Music Baru. Fotky, videa ze zákulisí a další informace o kapele můžete sledovat na Instagramu: @jamaronofficial nebo Facebooku: Jamaron.

Ondřej Dostál

Podobné příspěvky

Barcelona Gipsy balKan Orchestra zahrají už v neděli 10. září

Redakce

Kapela UDG vydává nové album Přístav

Redakce

Sergei Polunin tančí v exkluzivním hudebním klipu k hitu Depeche Mode

Jaroslav Hauer