Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Pavel Šporcl uvádí nový hudební festival “Hvězdy nad Vltavou”

pavel sporcl

České Budějovice se rozezní začátkem července prvním ročníkem mezinárodního hudebního festivalu „Hvězdy nad Vltavou“. Uměleckým ředitelem festivalu je světoznámý houslista Pavel Šporcl. Slavnostní zahajovací koncert je pořádán při příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Festival si klade za cíl podpořit kandidaturu Českých Budějovic na titul Evropské město kultury 2028.

Českobudějovický rodák Pavel Šporcl se po letech vrací do města, kde vyrostl. „Přestože v Budějovicích už nebydlím, stále je považuji za svůj domov a věřím, že si toto mimořádné město zaslouží vlastní mezinárodní hudební festival,“ uvedl Pavel Šporcl.

Festival „Hvězdy nad Vltavou“ se koná od 2. do 15. července 2022. Milovníci hudby si v neděli 3. července 2022 od 19 hodin na českobudějovickém výstavišti poslechnou slavnostní zahajovací koncert. Ten oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie, které začíná1. července 2022.

Posluchači se mohou těšit na mimořádný zážitek – Beethovenovu symfonii S Ódou na radost v podání PKF — Prague Philharmonia, Českého filharmonického sboru Brno a skvělých sólistů. To vše pod taktovkou dirigenta Petra Altrichtera. Tuto grandiózní symfonii jsem vybral, protože je spjata s Evropskou unií, vždyť její nejznámější část S Ódou na radost je dokonce její hymnou. A jestli se nemýlím, je to možná jediné provedení tohoto díla v ČR k zahájení našeho předsednictví v Radě EU.“

Tento slavnostní koncert je oslavou zahájení českého předsednictví v Radě EU. To je důvodem, proč je do programu zařazena i česká tvorba, konkrétně Dvořákův houslový koncert, který zahraje na své modré housle právě Pavel Šporcl. Sólové party v Beethovenově symfonii přednesou vynikající sólisté Jana Šrejma Kačírková, Václava Krejčí Housková, Richard Samek a Jiří Sulženko.

Na dalších koncertech nově vzniklého festivalu se objeví takové hvězdy českého hudebního nebe jako je Igor Ardašev, Jiří Bárta, Kateřina Englichová, Bára Kodetová, M. Nostitz Quartet nebo oblíbený Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Součástí festivalu je i mezinárodní hudební akademie Ameropa Music Academy pro děti a mladé talentované studenty hudby z celého světa. Pod vedením špičkových českých i zahraničních hudebníků v roli pedagogů (ČR, Rakousko, Belgie, Španělsko, Izrael, USA), se budou zdokonalovat ve hře na hudební nástroje. Celkem se do Českých Budějovic letos na Ameropa Music Academy sjede více než sto mladých hudebníků.

Uměleckým ředitelem Ameropa Music je Pavel Šporcl. „Ameropa Music Academy jsou výjimečné hudební kurzy, které se konají přes dvacet let. Jsem velmi rád, že se budou poprvé konat v Českých Budějovicích, a že tolik mladých hudebníků přijede právě do hlavního města Jihočeského kraje. Kromě zahajovacího večera 2.7.2022 s Kateřinou Englichovou a Věrou Binarovou plánujeme mnoho koncertů účastníků i pedagogů. Vše vyvrcholí závěrečným koncertem 15.7., kde vystoupím já spolu s těmi nejlepšími.“

Festival ”Hvězdy nad Vltavou“ by se měl v Českých Budějovicích konat každoročně. „Podpoří pozici města při kandidatuře na umístění v prestižní soutěži o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028,“ doplnil Pavel Šporcl. Festival se uskuteční díky laskavé podpoře města České Budějovice, Jihočeského kraje, Lesů ČR a dalších partnerů. Záštitu nad festivalem převzali ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ministr kultury Martin Baxa a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Část výtěžku ze vstupného poputuje do Nadačního fondu Českého rozhlasu na projekt Světluška, který pomáhá těžce zrakově postiženým. „Součástí mé životní filozofie je potřeba pomáhat slabším. A protože děti jsou ty nejzranitelnější, rozhodli jsme se pomoci právě Světlušce, se kterou dlouhodobě spolupracuji. V praxi to bude znamenat, že každá zakoupená vstupenka na koncert pomůže nějakému zrakově postiženému dítěti “

O Ameropa Music na www.ameropamusic.org

O festivalu Hvězdy nad Vltavou

Mezinárodní hudební festival ”Hvězdy nad Vltavou“ je festivalem převážně klasické hudby, ale i hudby jiných žánrů. Jeho cílem je přivézt špičkové české i světové umělce do Českých Budějovic a Jihočeského kraje. Součástí hudebního festivalu jsou i mezinárodní hudební kurzy Ameropa Music, kterých se letos zúčastní na 100 mladých muzikantů z různých koutů světa. Lekce jsou vedené špičkovými umělci a lektory. Ředitelkou je Ada Slivanská, uměleckým ředitelem Pavel Šporcl.

Eva Polívková

Podobné příspěvky

Písničkářka Marjari ohlašuje vydání svého nového videosinglu “Only a Dream”

Redakce

Ivana Korolová pustila do světa další videoklip

Jaroslav Hauer

Takhle Petra Janů tráví své léto! Budete se divit, kam vyrazila!

Jaroslav Hauer