Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Zemlinského kvarteto v sérii 4plus s flétnistou Kasparem Zehnederem

Zemlinsky Quartett

Zemlinského kvarteto uvádí další večer ze série koncertů komorní hudby s názvem 4plus. Třetí z řady pěti koncertů se uskuteční ve Velkém sále pražské Městské knihovny ve středu 14. září v 19:30 hodin. Na pódiu se společně se Zemlinskými představí vzácný host – vynikající flétnista Kaspar Zehnder.

Švýcarský flétnista a dirigent Kaspar Zehnder je u nás v Čechách velmi známý – v roce 2005 převzal na tři roky po Jiřím Bělohlávkovi Pražskou komorní filharmonii a v současné době je mimo jiné šéfdirigentem Filharmonie Hradec Králové. „Ve středu s námi Kaspar Zehnder přednese obtížný, avšak nádherný flétnový kvintet Antonína Rejchy. Na společný koncert se všichni moc těšíme,“ říká Petr Holman, violista Zemlinského kvarteta, jenž sérii 4plus organizuje. „Večer též nabídne nejrozsáhlejší a nejvýznamnější kvartet Alexandera Zemlinského, rakouského skladatele, jehož jméno nosí naše kvarteto v názvu a jehož 80. výročí úmrtí letošní série připomíná – smyčcový kvartet č. 2 z roku 1915, tedy z období, které Zemlinsky trávil v Praze jakožto ředitel Německého divadla,“ vysvětluje Holman. Tento monumentální jednovětý, téměř čtyřicet minut trvající kvartet se řadí na přelom romantického a postromantického skladatelova období a patří k vrcholům Zemlinského komorní tvorby. Celý koncert bude uveden Šesti bagatelami op. 9 představitele druhé vídeňské školy Antona Weberna.

Program koncertu:

Anton Webern: Šest bagatel op. 9
Anton Rejcha: Flétnový kvintet A dur op. 105
Alexander Zemlinsky: Smyčcový kvartet č. 2 op. 15

Účinkují: Zemlinského kvarteto a host Kaspar Zehnder (Švýcarsko) – flétna

Vstupenky je možné zakoupit osobně na pokladně Městské knihovny, online na webu Městské knihovny (www.mlp.cz) nebo v předprodejní síti GoOut (www.goout.cz).

Podobné příspěvky

Listopadové koncerty na Novoměstské radnici v Praze

Redakce

Muzikál Rocky v Kongresovém centru

Jaroslav Hauer

Osmaosmdesátiny legendární Hany Hegerové oslavíme speciálními koncerty

Jaroslav Hauer