Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Známá rocková kapela Mňága a Ždorp otevře na Metronome Prague 2022

Mňága

Celé dvě a půl hodiny nabité hudbou – tak bude vypadat červnové vystoupení zpěváka Nicka Cavea a jeho skupiny The Bad Seeds v rámci festivalu Metronome Prague 2022 na pražském Výstavišti. Nick Cave – jedna z největších osobností současné hudební scény, oslovující jak zaryté fanoušky alternativy, tak mainstreamové publikum, v Praze představí skladby známé z jeho předchozích alb i ze zatím posledního alba Ghosteen. Jako součást programového bloku organizátoři festivalu chystají také vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové, která si pro festival připravila speciální set. Vstupenky, včetně jednodenních, jsou k prodeji na: www.metronome.cz.

Známá rocková kapela Mňága a Ždorp otevře na Metronome Prague 2022 hlavní stage, na níž vystoupí Nick Cave spolu s The Bad Seeds

metronomeNa Metronome Prague 2022, který se uskuteční od 23. do 25. června 2022 na pražském Výstavišti, zamíří Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds s mimořádnou hudební show, ta bude čítat více než dvě a půl hodiny, během nichž milovníci jeho hudby uslyší průřez autorovou hudbou od 90. let po současnost. Zazní skladby z legendárních alb, jakými jsou The Murder Ballads (1996), či Push the Sky Away (2013) nebo poslední album The Bad Seed Ghosteen (2019), které bylo jejich fanoušky svorně považováno za nejlepší album doposud.

„Velice mile nás překvapilo, že přímo ze strany managementu Nicka Cavea přišel požadavek na dvou a půl hodinové vystoupení v rámci červnového Metronome Prague, což rozhodně nebývá zvykem,“ říká producent David Gaydečka.

V rámci čtvrtečního hudebního programu festivalu, jehož vyvrcholením je zmiňované vystoupení australského zpěváka, skladatele, textaře a spisovatele Nicka Cavea a kapely The Bad Seeds, bude i koncert známých českých interpretů.

Tím prvním je zpěvačka Lenka Dusilová, držitelka hned několika prestižních hudebních ocenění Anděl, a jedna z nejvýraznějších současných zpěvaček. Na Výstavišti vystoupí se speciálním setem, jenž si pro festival připravila a jehož přesný program představí v průběhu následujících měsíců. Také ona patří k předním fanouškům Nicka Cavea. „Je pro mne velkou ctí účastnit se programu, v jehož rámci vystoupí právě Nick Cave. Je to jedna z nejzajímavějších hudebních ikon, která vyniká dobrodružnou tvorbou a dokáže vždy překvapit,“ říká Lenka Dusilová a dodává, že Cave je pro ni mimo jiné i symbolem velkého vypravěče, typu osobnosti, kterou můžeme po desetiletí sledovat a obdivovat.

Dalším hvězdným bodem čtvrtečního programu je pak vystoupení rockové kapely Mňága a Žďorp, která se na české hudební scéně aktivně pohybuje nepřetržitě od počátku 90.let 20.století. V rámci Metronome Prague 2022 kapela vystoupí s průřezem své hudební tvorby a zazní i známé skladby, které hudebníci nahráli během nouzového stavu v roce 2020.

O Nicku Caveovi

Sláva Nicka Cavea je celosvětová, v Česku ale má tento originální tvůrce zcela mimořádnou posluchačskou základnu a už od začátku devadesátých let bývá k vidění na českých pódiích pravidelně. Tuto sérii zahájily vyprodané koncerty v letech 1992 a 1993 v pražské Lucerně, které dodnes pamětníci rádi zmiňují jako silné zážitky „velkého devadesátkového mejdanu“. Ostatně, ani sám Cave nezůstal vůči tehdejšímu geniu loci svobodné Prahy imunní: na jeho albu Let Love In z roku 1994 najdeme píseň Thirsty Dog, přímo inspirovanou tehdy kultovní pražskou hospodou Žíznivý pes.

Letos třiašedesátiletý Nick Cave pochází z australské kulturně orientované rodiny. Už odmalička se zajímal o literaturu a výtvarné umění, posléze i o hudbu. Té se začal věnovat po seznámení s následně dlouholetým parťákem Mickem Harveym na střední škole ve skupině The Boys Next Door. S tou také složil své první písně a natočil první nahrávky. V roce 1980 se kapela přestěhovala do Anglie a změnila si název na The Birthday Party. Tím se odstartovala relativně krátká, ale mimořádně intenzivní etapa tvorby Nicka Cavea, jež je v postpunkové historii zapsána pro svoji osobitost a značný vliv nepřehlédnutelným písmem.

Po dvou albech a několika divokých turné se The Birthday Party rozešli a Cave s Harveym založili novou kapelu nazvanou The Bad Seeds, přičemž součástí názvu bylo i zpěvákovo jméno. S tou Nick Cave nahrává a koncertuje jako se svým hlavním projektem dodnes. Skupina debutovala dnes legendárním albem From Her to Eternity (1984) a dodnes pod její hlavičkou máme k dispozici sedmnáct titulů, včetně takových perel jako je The Good Son (1990), Henry´s Dream (1992), Murder Ballads (1996), The Boatman´s Call (1997), Push the Sky Away (2013) nebo poslední album The Bad Seed Ghosteen (2019), které bylo jejich fanoušky svorně považováno za nejlepší album doposud. Přestože Caveovy písně z posledních alb jsou velmi intimní a nebývale introvertní, do kontextu jeho koncertů, obloženy bezpočtem starších velkých hitů, dokonale zapadají.

Hudební styl Nicka Cavea který nelze nerozeznat ve všech pocitových polohách, je unikátním výsledkem inspirací, jež můžeme dobře vysledovat třeba z coververzí, kterým se v některých etapách své kariéry věnoval a umisťoval je jak na svá alba, tak přispíval na různé projekty poct svým idolům. Určitě by sám mezi nimi podepsal jména Leonarda Cohena, Boba Dylana, Johnnyho Cashe, mnoha meziválečných bluesmanů, ale z druhé strany třeba i experimentujících Velvet Underground, klasického rock´n´rollu, německého industriálu i tradicionálů z Ameriky, Irska a přirozeně rodné Austrálie. Typický australský šmrnc, který je pro muzikanty z tohoto kontinentu typický, pochopitelně nechybí ani Caveovi.

Několik desítek let byl Nick Cave ikonou zejména pro fanoušky alternativní hudby, jen pozvolna se probojovával k mainstreamovým posluchačům. Pomohly mu jistě i další tvůrčí disciplíny, v nichž se mu dostává uznání, ať je to literatura, nebo film, v němž působí jako scenárista, občasný herec i velmi aktivní skladatel scénické hudby. Zhruba poslední dekádu je z Nicka Cavea jedna z velkých globálních hvězd, hrajících v hlavních časech na největších festivalech světa. Tuto jeho cestu dokonale vyjadřuje přesun jeho pražského působiště v horizontu třiceti let: ze zpoceného sálu Lucerny přes vyprodanou O2 arénu právě do open air prostředí Metronome Prague 2022 na Výstavišti.

ZUZANA KANTOROVÁ

 

Podobné příspěvky

Muzikant Jary Tauber má za sebou čtvrté zahraniční koncertování s Petrem Jandou z Olympicu

Redakce

Pavel Šporcl uvádí nový hudební festival “Hvězdy nad Vltavou”

Redakce

Kachna a vepřové koleno mi dává sílu říká klavírní virtuóz Maksim Mrvica .

Šebík