Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba

Zpěvák Gonçalo Salgueiro představí v Praze portugalské fado – melancholickou hudbu jihu

Gonçalo-Salgueiro1

Ve čtvrtek 28. října v 19 hodin vystoupí v Praze oceňovaný zpěvák Gonçalo Salgueiro, který představí portugalské fado – hudbu města Lisabon a symbol Portugalska, kterému UNESCO udělilo status světového dědictví. Kaple Sacre Coeur tak na jeden večer ožije temperamentem a melancholií pyrenejského poloostrova. O afterparty se postará legenda české taneční hudby DJ Pavel Bidlo. Vstup na akci je volný, avšak po předchozí registraci, která se otevře veřejnosti 22. října v 10 hodin. Akci pořádá produkční společnost FREESAM v rámci svého programu mezinárodní kulturní výměny. Více informací na www.freesam.org.

Zpěvák Gonçalo Salgueiro představí v Praze portugalské fado – melancholickou hudbu jihu

GoncaloHvězda portugalské lidové hudby

Fado není zastaralá či zapomenutá lidová hudba. Je jednou z nejvýznamnějších částí kulturního dědictví země a stále žije v ulicích portugalských měst. Kromě Lisabonu, se kterým je fado tradičně spojováno, má kořeny také ve městě Coimbra. Velmi silně je dnes fado spjato také s venkovskými oblastmi jako Trás-os-Montes, Beira Alta, Beira Baixa a Alentejo, a každý region má své charakteristické formy.

Právě z poslední oblasti Alentejo, z města Montemor-O-Novo, pochází mladý zpěvák Gonçalo Salgueiro. S tradiční hudbou vyrůstal a následně studoval zpěv na lisabonské univerzitě. Je považován za jednoho z nejvýraznějších interpretů této tradiční hudby a dostává se mu uznání nejen v rámci Portugalska, ale také na světových přehlídkách tradiční hudby jako je WOMEX. Na kontě má šest sólových alb a nespočet kompilací. Kromě fada se věnuje také opeře a muzikálovému herectví. V Praze vystoupí úplně poprvé.

Nostalgické blues námořníků

GoncaloFatum, tedy latinsky osud, ukazuje na původ portugalského hudebního žánru fado. Je plný melancholie, hořkosti, smutku i těžkostí všedního dne. Vyvíjel se na počátku 19. století a mnoho spekulací se zabývá originalitou žánru a zároveň všemi vlivy, které na další vývoj působily. V té době byla portugalská města domovem mnoha národů a samotná země se již jako koloniální velmoc kulturně prolínala s mnoha dalšími odlehlými zeměmi. Působení Jižní Ameriky ovlivnilo zdejší hudbu stejně jako africké, maurské, španělské i časově středověké vlivy. Ke konci 19. století se stalo fado hudbou námořníků a pracující třídy.

Koncert je organizován produkční společností FREESAM Saši Dlouhého, která po příchodu Sofie Sousy rozšířila svojí tradiční působnost ve filmové produkci a postprodukci na aktivity pokrývající mezinárodní kulturní výměny a umělecké rezidenční pobyty na Azorských ostrovech.

Gonçalo Salgueiro
Afterparty: DJ Pavel Bidlo
Datum: 28.10. od 19 hodin
Místo: Sacre Coeur, Praha

Eliška Míkovcová

Podobné příspěvky

Bratři Orffové vystoupí v Praze a chystají vydání vinylů

Redakce

Legendární saxofonista Maceo Parker představí své nové album

Redakce

Hitmaker melodií slavných seriálů i muzikálů hledá nové talenty z ulice!

Jaroslav Hauer