Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo Kultura

Je morální zastřelit prodavače Popcornu?

Přední soubor pražské amatérské scény LASO přichází v únoru s novou premiérou. Na mimořádně úspěšnou tragifrašku Drazí pozůstalí, která vydržela na programu v pražském divadle Na Prádle dvě sezóny, navazují představením snad ještě černějším. Hra anglického autora Bena Eltona Popcorn pochází původně z roku 1996 a i v Česku se už před lety hrála, nicméně se rozhodně nejedná o příliš známé dílo.

divadloTato černá (dalo by se říci i krutá) komedie rozhodně necílí na diváka odkojeného tuctovými telenovelami. Obsahuje řadu narážek na populární hollywoodské filmy doby vzniku hry, především Takové normální zabijáky Olivera Stona a Pulp Fiction a Gaunery Quentina Tarantina. Hlavního hrdinu, oskarového režiséra Bruce Delamitriho, dokonce americká kritika s Tarantinem identifikovala. A co se stane, když tuto hollywoodskou celebritu přijdou navštívit jeho nejvěrnější fanoušci – ze zcela jiných vrstev, se zcela jiným uvažováním, ale nadšeně hltající jeho filmy? Tak to se právě můžete dozvědět od 11. února 2020 (kdy se odehraje premiéra) v Divadle Na Prádle.

Hlavní myšlenky hry, tedy jestli mohou umělci svými díly o násilí vyvolat násilí skutečné, zda média skutečnost jen zaznamenávají či ji mohou aktivně ovlivňovat, nebo v obecnější rovině otázka odpovědnosti za své činy, jsou dnes aktuální minimálně stejně jako před čtvrtstoletím a u nás zrovna tak jako v Americe nebo kdekoliv jinde na světě. Proto adaptace spolku LASO obsahuje jen minimum úprav, které činí hru i v detailech českým divákům srozumitelnou i v roce 2020.

Podobně jako Takoví normální zabijáci a zmíněná Tarantinova díla, Popcorn obsahuje značnou dávku vulgarit, násilí i sexuálních narážek (a dětem do 15 let nebo osobám citlivějším na tyto prvky se jeho sledování doporučuje jen na vlastní nebezpečí). Ale přesto se stále jedná o komedii, plnou ostrého konverzačního humoru a chce diváky především bavit. Hlubší zamyšlení nad mírou zkaženosti světa a našem vlastním podílu na něm, to už je bonus pro ty vnímavější.

Ať už jste některé z dřívějších představení LASA viděli nebo ne, nenechte si Popcorn utéct. Mohl by se stát jednou z událostí pražské divadelní sezóny. Další známé termíny představení po únorové premiéře jsou 13.2., 4.3., 20.4., 11.5. a 15.6.

MediaList/Vit Rosembau

Podobné příspěvky

Za oponu hereckého života se podívali klienti SeniorCentra Klamovka

Redakce

Události v měsíci března byla pro mnohé premiéra muzikálu Čas růži v Karlínskem divadle.

Šebík

Vychází nové album Heleny Vondráčkové k březnové premiéře muzikálu Kvítek mandragory

Redakce