Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Kultura Zprávy z Prahy

Již dnes se uskuteční festival BlueFest Online. Kromě českých hvězd organizátoři ohlásili vystoupení Walter Trout a Larkin Poe

Již dnes 6. května se od 19:00 hodin uskuteční festival BlueFest Online. Organizátoři prozradili hlavní zahraniční hvězdy festivalu, kterými budou legendární americký bluesový kytarista, zpěvák a skladatel Walter Trout a skupina Larkin Poe. Z domácí scény na festivalu vystoupí například Flamengo Reunion Session & Karel Kahovec, Peter Lipa, Ivan Hlas, Dan Bárta, Tonya Graves, minus123minut a mnoho dalších. Přímý přenos festivalu BlueFest Online bude možné sledovat zdarma na facebookových stránkách domácích interpretů a mediálních partnerů.

Již tento čtvrtek se od 19:00 hodin uskuteční mezinárodní festival BlueFest Online, jenž vznikl propojením dlouholetých pražských akcí Prague International Bluenights a BlueFest produkční agentury Liver Music. Přímý přenos festivalu BlueFest Online, kterým bude provázet hudební publicista a moderátor Petr Korál, bude možné zdarma sledovat na facebookové stránce Liver Music, facebookových stránkách interpretů, mediálních partnerů či na YouTube kanálu nástrojového partnera Kytary.cz.

Organizátoři ohlásili vystoupení hlavních zahraničních hvězd, kterými budou legendární americký bluesový kytarista, zpěvák a skladatel Walter Trout a americká roots-rocková kapela Larkin Poe, která má za sebou také vystoupení na největším a jednom z nejdůležitějších hudebních festivalů na světě Glastonbury či nominaci na cenu Grammy za nejlepší současné bluesové album. Ze zahraničních interpretů nebudou chybět ani Southern Avenue nebo britská kapela Wille and Bandits, oceněná deníkem Daily Telegraph či britskou národní rozhlasovou stanicí BBC Radio 1. Díky spolupráci s šumperským mezinárodním festivalem Blues Alive ve čtvrtek vystoupí také například americký bluesový kytarista Kenny Brown, nebo chicagský bluesový zpěvák a kytarista a držitel více než tří desítek různých hudebních ocenění John Primer.

„V letošním roce se v rámci projektu Prague International Bluenights měly uskutečnit v Lucerna Music Baru koncerty Walter Trout, Larkin Poe a v O2 universum koncert Beth Hart. Bohužel jsme byli nuceni termíny těchto koncertů kvůli celosvětové pandemické situaci přesunout. Jsem však rád, že tyto hvězdy potěší své fanoušky vystoupením, než se budou moci koncerty opět pořádat, alespoň v online podobě na tomto festivalu,“ říká ředitel agentury Liver Music Radim Svatoň.

Z domácích interpretů na festivalu BlueFest Online, jenž se koná za podpory hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR, živě vystoupí Flamengo Reunion Session & Karel Kahovec, Peter Lipa, Ivan Hlas Trio, Dan Bárta, Tonya Graves, minus123minut, Olin Nejezchleba & Kybabu, Jan Spálený & ASPM, Vítkovo Kvarteto, The Atavists, členové skupiny ETC a mnoho dalších.

„BlueFest Online má jako hlavní cíl podpořit českou hudební scénu a zároveň potěšit fanoušky kvalitní hudby v této nelehké době. Za sekundární cíle pak považujeme podporu dalších kulturních profesí, které se na festivalu budou podílet, jakož i podporu zahraničních jmen. Cílem je samozřejmě také kulturně obohatit vyprahlou hudební scénu, potěšit nejen bluesové diváky a představit blues širší veřejnosti,“ vysvětluje Petr Pošvic, který má na starost produkci festivalu.

„Letošní festival BlueFest Online bude vysílán zdarma, ale budou-li diváci chtít, budou mít možnost uhradit dobrovolné online vstupné a podpořit tak hudebníky i dělníky kultury, kteří se na akci podílí,“ dodává produkční Pošvic.

Aby se festival mohl uskutečnit a všichni zúčastnění se mohli cítit bezpečně, pro všechny, kteří se budou pohybovat v prostorách Lucerna Music Baru, odkud se BlueFest Online bude vysílat, platí přísná bezpečnostní pravidla. Kromě měření teploty a všudypřítomné dezinfekce musí všichni účinkující i dělníci kultury absolvovat testování společností Anygence, která provozuje odběrová místa pod názvem SAFESIDE a prokázat se negativním testem na Covid-19.

„Dlouhodobě podporujeme kulturu a usilujeme o co nejrychlejší návrat k běžnému a plnohodnotnému životu. To se díky rozsáhlému testování spolu s očkováním stále širší skupiny aspoň částečně daří. Organizátoři akce k testování přistoupili zodpovědně a za to jim děkuji. Na festival jsem již přispěl, tak teď už jen slovy klasika popřát všem ostrý obraz a dobrý zvuk,“ uvedl ředitel společnosti Anygence Jakub Schůrek.

Již od roku 2001 se pod hlavičkou projektu Prague International Bluenights koná každoročně série koncertů špičkových zahraničních hudebníků, které do pražské metropole agentura Liver Music přiváží. Na Prague Internatonal Bluenights vystoupily takové hvězdy, jako například bývalý kytarista kapely The Rolling Stones Mick Taylor se svým All Star Blues Bandem, americký bluesový kytarista, zpěvák a držitel Grammy Johnny Winter, americká zpěvačka a klávesistka Beth Hart, která spolupracovala například se Slashem či Jeff Beckem, kapela The Grande Mothers, která je složená z původních členů kapely Franka Zappy, kultovní americká undergroundová skupina The Residents a desítky dalších. Koncertní série Prague International Bluenights se stala neodlučitelnou součástí pražské hudební scény a za 20 let své historie uvedla více než stovku koncertů.

Praha do roku 2014 neměla funkční festival, který by dramaturgicky zasahoval do vod bluesové muziky, a tak organizátoři založili festival BlueFest, který vznikl ze série Prague International Bluenight jako logické vyústění dlouhodobých aktivit agentury Liver Music. Zahraniční a tuzemské kapely organizátoři vybírají podle profesionality a originality své tvorby. Kvalitní zahraniční interpreti, z nichž mnoho v Praze ještě nevystupovalo, přivážejí na tento festival to nejlepší, co lze v současnosti v daném žánru zajistit. V rámci BlueFestu v minulosti vystoupili například Buddy Guy, Keb´ Mo´, Kenny Neal, Lil´Ed, Coco Montoya a v loňském roce měl vystoupit Jeff Beck.

Další plánované koncerty:

Wille & The Bandits (uk) – nový termín – 28. 4. 2022 (29. 4. 2021) / Praha – Zasekávák

https://www.willeandthebandits.com/

Walter Trout (us) – nový termín – 4. 2. 2022 (29. 5. 2021) / Uherský Brod

Blues On The Road

Walter Trout (us) – nový termín – 2. 2. 2022 (31. 5. 2021) / Praha – Lucerna Music Bar

Prague International Bluenight no.:142

https://www.waltertrout.com/

 

Beth Hart (us) – nový termín – 7. 6. 2022 – (9. 6. 2021) / Praha – O2 universum

Prague International Bluenight no.:145

http://www.bethhart.com

Larkin Poe (us) – nový termín – 26. 5. 2022 (4. 112021) / Praha – Lucerna Music Bar

Prague International Bluenight no.:144

http://www.larkinpoe.com/

Podobné příspěvky

Kam se hrabou mladé modelky

Jaroslav Hauer

Dana Batulková a Monika Zoubková si odseděly hodiny v maskérně

Jaroslav Hauer

Do seriálu Ulice vstoupila Yvetta Blanarovičová. Bude bojovat s Alzheimerem!

Redakce