Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Když vraždí děti

detsti vrazi

ZE ZLOČINŮ NEZLETILÝCH MRAZÍ
Každý případ vraždy vzbudí emoce, nejbližší okolí je v šoku, společnost pohoršena. Ovšem když někoho zavraždí dítě, naše mysl se vzpírá tento tragický fakt vůbec přijmout. Nutně vyvstanou otázky, proč k takovému hrůznému činu došlo a co k němu zdánlivě nevinné dítě přimělo.

Zkušený německý kriminalista a specialista na sériové vraždy Stephen Harbort ve své knize mapuje osm takových případů z různých koutů země, vražd, které byly spáchány dětmi a měly obzvlášť krutý a zarážející charakter. Šokující je rovněž věkové rozpětí vrahů od šesti do patnácti let. Harbort případy posuzuje z různé perspektivy, zejména se soustředí na rodinné zázemí a psychologické profily nezletilých vrahů a sleduje jejich chování ve vazbě i po ní.

Dokumentárním způsobem je popsán například případ šestiletého chlapce, který našel u svého strýce zbraň a zabil jí svou spolužačku, či kauza třináctiletého hocha, jenž má na svědomí životy dvou žen a stal se tak nejmladším sériovým vrahem v Německu, nebo hrůzný případ dvanáctileté dívky, která spolu se svým přítelem zabila své rodiče a bratra, protože byli proti jejich vztahu.

V knize se zabývá rovněž ožehavou problematikou, kdy už je dítě částečně či plně odpovědné za své činy a také definuje samotný pojem „dítě“, který se v oblasti kriminalistické, sociologické i právní v rámci různých zemí překvapivě liší.

Případy dětských vrahů se nevyhýbají ani České republice. Dodnes je společnost otřesena případem vraždy třináctileté Elišky, kterou ubodal o rok starší kamarád Daniel. Odpověď na otázku, jestli lze takovým a podobným zločinům vůbec zabránit a co děti k natolik hrůzným činům vede, najdeme právě v Harbortově knize Když vraždí děti.

Miroslava Ruprechtová
www.alpress.cz
ruprechtova.alpress@gmail.com

Podobné příspěvky

Kniha Rozlomená doba 1908 – 1928, Avantgardy ve střední Evropě

Petr Ondrášek

Troškův vodník Pavlásek nosí ženy na rukou!

Jaroslav Hauer

V Královské zahradě Pražského hradu se koná festival minipivovarů

Redakce