Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Knihovna v Řepích rozvezla čtenářům již více jak 1800 knih

knihovna Repy

Kvůli nemoci Covid-19 jsou již podruhé uzavřeny všechny knihovny. Místní knihovna v Praze Řepích na tuto skutečnost reagovala už loni na jaře, kdy začala s rozvozem knih registrovaným čtenářům. Celkem zatím rozvezla více jak 1800 knižních titulů.

Knihovna v Řepích rozvezla čtenářům již více jak 1800 knih

Knihovna-ŘepyMístní knihovna Řepy byla jedna z prvních, která umožnila rozvoz knih v době přísných epidemiologických opatření. S distribucí knih registrovaným čtenářům začala již na jaře 2020. „Do dnešní doby jsme rozvezli více jak 1800 knih na nejméně 550 adres. O rozvoz mají převážně zájem senioři a dospělí čtenáři, kteří si nejvíce půjčují detektivky a kriminální romány. Mládež využívá půjčování knih především pro povinnou četbu,“ uvedla Hana Pudilová, vedoucí Místní knihovny v Praze Řepích.

Řepská knihovna patří s 1200 registrovanými čtenáři k aktivnímu portfoliu činností Kulturního centra Průhon, které knihovnu zřizuje. Bezkontaktní rozvoz knižních titulů pod značkou “Knihy až pod nos” si čtenáři pochvalují. „Většina čtenářů využívá rozvoz opakovaně. Aktuálně pozorujeme 30 procentní nárůst zájmu oproti jaru 2020. Důvodem je zřejmě jak počasí a dlouhé zimní večery, tak také již delší dobu trvající stav týkající se koronaviru, kdy jsou knihovny a jiné instituce uzavřeny,“ doplnila Hana Pudilová.

Aktuálně povolená výdejní okénka není možné v řepské knihovně zavést. „Knihovna v Praze Řepích je součástí budovy Kulturního centra Průhon a nemá vlastní vchod, či okna, které by mohla využít k výdeji. Proto se místo výdejního okénka i nadále zaměříme na bezkontaktní rozvoz knih až domů, který můžeme realizovat, jak při současných opatřeních, tak při jejich změně. Čtenáři si na službu a formu rozvozu zvykli a nebude tak docházet k čekání a shromažďování při výdeji u knihovny. Knihy jsou jim pohodlně zavezeny a předány před jejich domovem,“ dodala Hana Pudilová.

Knihy v Řepské knihovně je možné objednávat on-line z katalogu nebo po telefonu. Knihy jsou rozděleny do papírových eko tašek a pracovníci knihovny ve spolupráci s Kulturním domem Bílá Hora je 2x týdně rozváží na určené adresy. Po bezkontaktním vrácení knih do Biblioboxu jsou knihy umístěny do karantény, kde jsou každý den dezinfikovány ozónem.

TZ / Jiří Holub

PR manager MČ Praha 17

Podobné příspěvky

Alkinoos Ioannidis přivezl do Prahy řeckou pohodu

Redakce

Jak si poradí teenageři se životem bez mobilů i internetu?

Redakce

Poletíme? a Mucha odstartují koncertní léto na Střeleckém ostrově.

Šebík