Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura

Koncert židovské a marocké hudby v Trauttmansdorffském paláci

Maroko-ambasada

Velvyslanectví Marockého království a Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci se Společností židovských žen ČR uspořádalo ve čtvrtek 16. června 2022 v prostorách Trauttmansdorffského paláce Koncert židovské a marocké hudby na podporu mezikulturního a mezináboženského dialogu.

maroko-velvyslankyneÚvodní slovo Koncertu židovské a marocké hudby v podání předních českých violoncellistů Dominiky Weiss Hoškové a Doc. Jiřího Hoška pronesl náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák a velvyslankyně Marockého království v České republice J.E. Hanane Saadi. „Koncert je výrazem velkého porozumění a zároveň dokládá prolínání židovských a marockých tradic a historie,“uvedl Kozák. Koncertem prováděl zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Robert Řehák.

Pozvání přijaly významné osobnosti z oblasti diplomacie, politiky i kultury, mezi kterými byli velvyslanec Egypta J.E. Said Mohamed Elsaid Hindam, velvyslanec Turecka J.E. Egemen Bagis, velvyslankyně Izraele J.E. Anna Azari, senátor Jiří Drahoš, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák či zemský rabín Karol Efraim Sidon.

Zvláštním hostem byl hudebník Vladimír Merta. Umělci zahráli originální skladby inspirované židovsko-marockým dědictvím, které byly inspirované velkými městy jako Marrákéš, Fes a Rabat. Hudební vystoupení doprovodily verše velkého básníka a mystika Rúmího. Po koncertě následovala ochutnávka tradičního marockého čaje a sladkostí v zahradě Trauttmansdorffského paláce.

TZ / MZV

Podobné příspěvky

Slunečná hlásí 100. díl ve vysílání

Jaroslav Hauer

Do Divadla BRAVO! se v nové podobě vrací legendární THE LOSER(S) a muzikál NEBESA

Redakce

DOVOLENÁ PO ČESKU přináší neočekávané zvraty a překvapivé rozuzlení

Redakce