Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Zajímavosti

Kulečníková škola Jiřího Korna a Pavla Halamky

Kulečník, magická hra plná falší a mnoha zajímavých situací. Zabloudil jsem do kulečníkového klubu, že si zahraji. Prostě mi to nešlo a dokonce jsem prohrál se svou přítelkyní, která držela tágo poprvé v životě. To přeci nejde, řekl jsem si a začal jsem brouzdat po internetu a hledat jak a kde bych se mohl kulečník naučit. Dal jsem si práci a našel jsem svou šanci na www.kulecnikovaskola.cz. Kulečníková škola Jiřího Korna a Pavla Halamky. Neodolal jsem a vyzkoušel jsem jít po dvaceti letech do nějaké školy. Trénoval jsem v Harlequinu Praha, deset hodin pod vedením devatenáctinásobného mistra republiky Pavla Halamky. Slyšel jsem mnoho zajímavého a pochopil jsem hodně z kulečníkového umu. Položil jsem za vás, naše čtenáře pár otázek.


Pavle, jak jste se dostal ke kulečníku a k trénování?

Patnáctého května 1995 jsem vzal do ruky poprvé kulečníkové tágo a pokusil se trefit bílou kouli na poolbilliardovém stole ( kulečník s dírami ). Vzal jsem tágo a pokusil se provést šťouch. Bílou koulí trefit barevnou kouli do díry. Když byla koule před dírou, trefil jsem jí, ale když byla jen trochu dál neměl jsem šanci. Jak se naučit ten správný strk, postoj, držení tága? Jediná šance tenkrát byla dívat se okolo, jak kdo tágo drží a jak kdo provádí šťouch. Rok na to, jsem již věděl, jak se tágo drží, jak se správně provádí strk. Osmiletá dcera Růženka projevila přání, zúčastnit se Turnaje paní a Dívek s volbou Miss Billiard 1997. Využil jsem tohoto momentu a zkusil si vymyslet způsob jak naučit osmileté dítě provést správný strk. Na své dceři jsem se naučil učit kulečník.

Kolik hráčů prošlo vaší školou?
Nemám to přesně spočítané, ale odhad je okolo 600 až 700 hráček a hráčů. Od individuálních lekcí po hromadné semináře. Je pak zajímavé, že při cestě tramvají mě osloví neznámý mladík a řekne: Dobrý den pane Halamka, já jsem ten a ten a v roce 2000 jste mě naučil kulečník! Je to nejenom zajímavé, ale i příjemné.


Jaké jsou největší úspěchy vašich svěřenců?
Bezkonkurenčně nejlepšími žáky byli Jakub Jelínek a Kamila Kolínská. Oba nejenom získali nezpočet medailí z domácích soutěží, ale hlavně z Mistrovství Evropy. Jakub Jelínek v roce 2005 získal s týmem České republiky druhé místo na ME. Kamila Kolínská ovládla v roce 2006 Mistrovství Evropy juniorek a získala dvakrát bronzovou medaili. Skoro všichni děti, které v naší škole trénovali se dostali na Mistrovství Evropy a stali se mistry republiky.


Vaším žákem byl prý i Jiří Korn?
Jirka Korn je především můj vynikající kamarád. V roce 1997 jsme se poznali a začali jsme spolu trénovat. Protože jsem byl v té době v plném tréninkovém zatížení, viděl jsem chyby v Jirkově hře a taktice. Chyby jsme se spolu pokoušeli odstranit, nakonec Jirka vybojoval dva tituly Mistra České republiky, nespočet druhých a třetích míst. V roce 2001 byl na Mistrovství Evropy devátý. Spolu jsme pak začali pracovat na tréninkových metodách a praktikovat je v kulečníkové přípravě ostatních hráčů.


Jaké jsou možnosti pro zájemce o kulečníkovou školu?
Každý, jak začátečník a tak pokročilý hráč má několik možností. Individuální tréninkovou přípravu dle domluvy, nebo každou středu se konají od 20.00 hod. pravidelné kulečníkové semináře v Harlequinu Praha. Samozřejmá je i příprava dětí od 8 – 9 let. Jen musí sami chtít a lehce se z nich stanou mistři republiky. Návštěvou naší kulečníkové školy přeskočíte několik let kulečníkového tápání. Kulečník se může stát vaší vášní, které vás bude provázet celý život.


Kdo je momentálně vaším nejlepším žákem?
Zhruba pět let hraje výborně Jan Meisner. V době kdy byl zavřený klub Harlequin na Vinohradské přestoupil do BC Praha. V dnešní době je druhý v současných celostátních soutěžích. Velkou nadějí byl šestnáctiletý Bohdan Ivanec. Bohužel Bohdan přestal závodně hrát. Byl obrovským talentem.


Z vyprávění jsem slyšel o vašich kulečníkových exhibicích s Jirkou Kornem, je vás možné někde vidět?

S panem Kornem vystupujeme pouze na firemních akcích, nebo v nákupních centrech. Naše exhibice je jedinečná a nenapodobitelná, protože Jiří Korn je jenom jeden.

Děkuji za rozhovor a těším se na další tréninkovou hodinu. Abych nezapomněl, má přítelkyně neměla proti mně šanci. Nejenom přítelkyně, ale i přátelé při pravidelné dávce kulečníkového adrenalinu.


Text: Miroslav Prokop

 

Podobné příspěvky

Nabídku sdílených vozů Autonapůl obohatí stylové Renaulty Arkana

Redakce

Individuální turistiku, komfort a sepětí s přírodou

Redakce

Michael Caine je nadšený z filmu Jan Žižka i Čechů samotných

Jaroslav Hauer