Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Umění Výtvarné umění Praha

Beseder Gallery zve na výstavu Kurt Gebauer jak ho (asi) neznáte

Z výstavy
Kurt Gebauer
Kurt Gebauer

Výstavu Kurta Gebauera při příležitosti jeho 80.narozenin připravila Beseder Gallery v Praze 9. Přestože je Kurt Gebauer známý především jako sochař, na této výstavě jsou k vidění dosud nezveřejněné malby vytvořené v 50. až 70. letech a zároveň malby na plátna z posledních dvou let. 


Expozice začíná plavkyněmi a řadou portrétů v restauraci přiléhající k výstavní síni a na začátku expozice. Pokračuje malbami s náměty spojených s koupáním na koupališti v Hradci nad Moravicí, u Žimrovského splavu, a především na pražském koupališti Džbán, kam chodí skoro každý den plavat.

 

„Výstavu je možné pojmout jako jistý okruh, který začíná a končí vodou – oblíbeným tématem, který Gebauera provází nepřetržitě až dodnes. Vodu považuje za zdroj radosti a pozitivního naladění, které je třeba přenést na plátno a jeho prostřednictvím na diváka. Inspirací jsou mu především plující a koupající se postavy.  Malbě se s hravostí a lehkostí sobě vlastní věnuje velmi rád od útlého dětství, jen na ni dosud bylo málo času,“ uvádí kurátorka výstavy.

V televizní projekci můžete shlédnout dokument vytvořený k této výstavě.  Autor obklopen doma svými malbami popisuje vznik vystavovaných obrazů a svůj tvůrčí proces.

Připomeňme si loňskou autorovu retrospektivní výstavu v Národní galerii v Praze, kde byla představena jeho tvorba pro veřejný prostor. Po celé České republice i ve světe vzniklo mnoho soch a instalací, například cyklus Trpaslíci (1985), plavkyně v Českém rybníku (1988), socha Srdce na náměstí Václava Havla (1995, kámen, 2002-2003 polyesterový laminát, barevný parafín), Housenka ranného kapitalismu (2001) pro Prahu 6 nebo socha W.A. Mozarta v Brně (2008). Výstavu si lze připomenout na našem webu po zadání jména autora.

Expozici můžete navštívit do 2.listopadu.

Bohatý doprovodný program k výstavě bude průběžně zveřejňován na webových stránkách www.besedergallery.art a sociálních sítích galerie.

Obrázek nad textem: Z expozice

Fotografie © Petr Ondrášek

Zpracoval Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Daniel Landa chystá VELEKONCERT

Redakce

MIMOŘÁDNÁ AKVIZICE NÁRODNÍ GALERIE PRAHA: TAJEMNÁ MADONA Z HAVRANĚ

Petr Ondrášek

Gott varoval před novou totalitou a pak udeřila rakovina

Redakce