Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Tiskové Zprávy

Czech Press Photo 2018

Na slavnostním ceremoniálu předání cen 24. ročníku soutěže Czech Press Photo byli v Brožíkově síni Staroměstské radnice vyhlášeni vítězové kategorií. Titul Fotografie roku získal snímek s globálním přesahem Lukáše Zemana „Orangutaní matka s umírajícím potomkem“ pořízený na Borneu. Mezinárodní porota vybrala oceněné mezi šesti tisíci přihlášenými příspěvky od více než čtyř stovek autorů.

„Smrt v přírodě. Tento snímek zobrazuje vztah mezi člověkem a přírodou, také naprosto zřetelně ukazuje okamžitý dopad zásahu člověka v přirozeného řádu života. Znečištění, zničení přirozeného prostředí a vyčerpání ozonové vrstvy jsou některé z příkladů, jak měníme naši planetu na neúrodnou skálu. Pokud umře příroda, tak zemře i lidská rasa. Proto je pro porotu tento snímek nejsilnější ze všech přihlášených,“ shrnul prohlášení mezinárodní poroty, její člen – fotograf deníku The New York Times Joao Silva.

„Na Borneo jsem se vydal, protože ho považuji za jednu z posledních lokací, kde je možné pozorovat orangutany ve volné přírodě. Na území celého ostrova Borneo dochází k neustálému střetu mezi přírodou národních parků a rychle se rozrůstajícími palmovými plantážemi a také dalším průmyslem, zejména uhelnými doly. Fotografii matky orangutana s umírajícím mládětem jsem pořídil v národním parku Tanjung Puting, který je oddělený řekou od obrovské plantáže palmy olejné, kde zůstává pouze úzký (50–100 m) pruh původní vegetace, ve kterém tato zvířata nemají dostatek potravy ani životního prostoru, a tak jsou zde v podstatě uvězněna. Samice orangutana z fotografie byla zhruba dvacet metrů před námi. Několik desítek minut jsme pozorovali, jak si přehazuje bezvládné mládě z ruky na ruku a ono nereaguje,“ popisuje vznik fotografie autor Lukáš Zeman.

V letošním ročníku se soutěžilo v osmi foto a třech video kategoriích. Jako již tradičně se příspěvky přihlašovaly elektronicky v průběhu celého měsíce září. Porota hodnotila práce 430 fotografů, kteří přihlásili celkem 6456 fotografií. Do kategorie video přispělo 26 autorů s celkovým počtem 41 videí.

„Jsem přesvědčená, že výběr poroty Fotografie roku 2018 mnohé překvapí. Není to typická fotografie, na kterou jsme v press photo zvyklí. Ale její sdělení: příroda umírá a my jsme její součástí, je vysoce aktuální a burcující. Za vítězství fotografie nejvíce bojoval válečný fotograf Joao Silva. Jeho postoj jsem pochopila po emotivní prezentaci, kdy nám převyprávěl svůj životní příběh. Člověk, který od dětství žil v cizí zemi v chudobě jako emigrant, poznal svět drog, později se jako válečný fotograf setkával s utrpením na každém kroku, zažil smrt svých přátel, utrpěl těžké zranění, při kterém přišel o obě nohy, a poté prodělal okolo sedmdesáti operací, posune své hodnoty někam jinam. Myslím, že mu jsou cizí boje mezi politiky o moc, lokální konflikty a přemýšlí více nadčasově a globálně. Jsem vděčná, že jsem ho mohla poznat,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Letos byla na slavnostním ceremoniálu poprvé předána cena za celoživotní přínos ve fotografii Josefu Koudelkovi. Plastiku vytvořil speciálně pro Czech Press Photo výtvarník David Černý.

Součástí soutěže je již od jejího počátku Grant Prahy – roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty osobně uděluje pražský primátor. Postupně tak vzniká obsáhlá sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj. V historii cenu získali například Jaroslav Kučera nebo Karel Cudlín.

Letošním držitelem Grantu Prahy je Tomáš Vocelka, který působí jako volný fotograf a také připravuje rubriku Foto na webu Aktuálně.cz. Na Grant Prahy byl nominován se svým projektem Pod pražskými věžemi.

„Říká se, že Praha je stověžatá. Z věží je vidět krása města, jeho barokní a gotické architektury. Jako fotografa mne ale vždy o něco více zajímal každodenní život, a to už od osmdesátých let, kdy jsem začal fotit v pražských ulicích během studia. V mé sérii Pod pražskými věžemi se tyto dvě věci propojily. Uvědomil jsem si, že když se na chvíli přestanete dívat na krásná panoramata v okolí a zadíváte se z věží přímo dolů, objevíte docela nový svět. Samotného mě při focení překvapovalo, jak je pohled dolů odlišný od toho, co běžně vnímáme, když procházíme historickým centrem Prahy,“ doplňuje autor Tomáš Vocelka.

Společně s Grantem Prahy autor obdržel CENU PICTOART na tisk výstavy, která se po ukončení roční práce bude konat v Czech Photo Centre.

Na vyhlášení výsledků navazuje výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí 24. ročníku soutěže Czech Press Photo, která na Staroměstské radnici potrvá od 21. listopadu až do 30. ledna. Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné činí 150 a snížené 70 korun. V celém průběhu jejího konání proběhnou doprovodné akce, jako jsou besedy s vítězi jednotlivých kategorií.

Další informace a jednotlivé fotografie naleznete na www.czechphoto.org

Kontakty a další informace:

Public relations – Anna Vacková, +420 777 09 36 90, vackova@czechpressphoto.cz

Výstava CZECH PRESS PHOTO 2018 bude otevřena pro veřejnost od 21. listopadu 2018 do 30. ledna 2019 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze

Zprava ministr kultury Antonín Staněk, fotograf Lukáš Zeman, Veronika Souralova
Radek Cihla

  

Podobné příspěvky

Na Václavském náměstí začala celková rekonstrukce

Redakce

Galerie hlavního města Prahy připravila výstavu Nové realismy

Petr Ondrášek

Začala výstava Zelený Raoul od Štěpána Mareše v Tančícím domě

Redakce