Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze

Dubnové koncerty Novoměstské radnice v Praze

Novoměstská radnice

Stálou expozici o historii Nového Města, jeho radnice a přilehlého Karlova náměstí tvoří kopie historických rytin z archivu Muzea hl. m. Prahy. Představuje i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu.

STÁLÁ EXPOZICE

Vyhlídková věž je vysoká téměř 70 m. Po 221 schodech vystoupíte na její ochoz, kde se můžete pokochat překrásným výhledem na Prahu. V Galerii ve věži probíhají zajímavé krátkodobé výstavy.

Otevřeno: út–ne 10.00-18.00 hodin, vstupné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč.

 

PROGRAM – DUBEN 2022

Na Velikonoční pondělí 18. 4. je otevřeno.

http://www.nrpraha.cz/vez/

Stálá expozice- Byt věžníka, opět otevřeno út-ne 10-18 hodin + na Velikonoční pondělí, vstupné v ceně vstupenky na věž.

http://www.nrpraha.cz/vez/

DLOUHODOBÁ VÝSTAVA

 

Neviditelná výstava 

Výstava se snaží návštěvníkům ukázat svět nevidomých lidí, jaký je život bez smyslu, díky kterému získává člověk nejvíce informací, a to bez zraku. Nezapomenutelná hodina v naprosté tmě s nevidomým průvodcem. Dlouhodobá výstava otevřena od 1. dubna. 2011 – výstavní prostory II. patro NR. Otevírací doba a vstupné na www.neviditelna.cz .

www.neviditelna.cz

Stopy židovské přítomnosti v Praze 2

Židovská obec na pražských Vinohradech patřila k největším v Československu a je spojena s mnoha významnými a zajímavými osobnostmi. Prohlédnete-li si výstavu v pokladně věže a zadíváte-li se na panorama Vinohrad z ochozu, můžete si kromě dvou věží kostela sv. Ludmily představit i dvě věže synagogy v Sázavské ulici. Putovní výstava představuje málo známou a opomíjenou kapitolu z historie Vinohrad a na Novoměstskou radnici se vrátila po sedmi letech. Autorem projektu, je dokumentarista Martin Šmok. Putovní výstava je ke shlédnutí na Novoměstské radnici od prosince 2020.

Pokladna věže, prohlídka zdarma, otevřeno út–ne 10–18 hod

http://www.nrpraha.cz/program/1083/stopy-zidovske-pritomnosti-vpraze-2/

 

Alexandra Koláčková – Sedící postava

Barevné sochařské dílo A. Koláčkové bylo na nádvoří nainstalováno již v souvislosti s předloňským mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line. Socha je zhotovena z vysokopálené šamotové hlíny, jde o lavičku v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru. Na Novoměstské radnici prozatím zůstává socha umístěna i nadále.

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1061/alexandra-kolackova-sedici-postava/

 

STÁLÉ AKCE

Socha Neptuna

Sochařské dílo vytvořil z jemného pískovce v letech 1875-1877 sochař Bohuslav Schnirch. V r. 2014 sochu zrestauroval akademický sochař Vojtěch Adamec.

Vstupní hala svateb v přízemí / Otevřeno každé úterý 14–16 hod / Vstup přes nádvoří a foyer zdarma.

http://www.nrpraha.cz/svatby/

Veronika Psotková – Polštáře

Od roku 2015, kdy na Novoměstské radnici vystavovala poprvé své dílo v souvislosti s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line Veronika Psotková, jsou na nádvoří trvale umístěny její dva obří betonové polštáře, které nádvoří pomáhají vytvořit útulné odpočinkové místo. Autorka vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně na skupinových i samostatných výstavách.

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1118/veronika-psotkova-polstare/

VÝSTAVY

pavelKryz – Beata solitudo / Blažená samota

Výstava akademického malíře, Pavla Kříže/PavelKryz/ představuje kolekci obrazů a kreseb z posledních deseti let. Ukazují zdánlivě všední situace ztvárněné v nečekaných souvislostech. V obrazech se prolínají obyčejné děje s příběhy, které mohou působit až znepokojivě a vyvolávat nejistotu a otázky, co všechno se stane nebo co by mohlo stát a co asi vzniklé vztahy naznačují.

  1. 3. – 3. 4.  Galerie v přízemí, otevřeno út-ne 10-18 hod, vstupné plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100

http://www.nrpraha.cz/program/1139/pavelkryz-beata-solitudo-blazena-samota/

Pražská výstava nožů KNIVES – jaro 2022

Na oblíbené jarní prodejní výstavě budou opět k vidění nejlepší produkce nožířského umění v Evropě a v České republice.

  1. 4. Mázhaus a 1. patro NR, otevřeno 10-17 hod, vstupné 200 Kč

http://www.nrpraha.cz/program/1148/prazska-vystava-nozu-knives-jaro-2022/

KONCERTY:

Harvard-Westlake Jazz Band (Los Angeles-USA)

Nejtalentovanější mladí hudebníci ze školy Harvard-Westlake v Kalifornii představí pod vedením Chrise Sullivana a Matthew Yeakleye na tomto koncertu výběr skladeb z různých Jazzových žánrů. Jedná se o skupinu na profesionální úrovni, která získala ocenění Downbeat Award za nejlepší středoškolské jazzové kombo a v níž hrají studenti, kteří již byli přijati na nejlepší světové vysoké hudební školy.

  1. 4. Velký sál, začátek v 18 hod, vstupné dobrovolné, výtěžek z koncertu bude věnován na dobročinné účely, rezervace míst na www.koncertniklub.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1149/harvard-westlake-jazz-band-los-angeles-usa/

Stylové večery 2022 na Novoměstské radnici

Pocta české hudbě – repertoárově i objevně.  Další koncert 9. ročníku hudebního cyklu se smyčcovým orchestrem Harmonia Praga s uměleckým vedoucím, houslistou Miroslavem Vilímcem a dirigentem Štefanem Britvíkem.

  1. 4. Velký sál, začátek všech koncertů v 19:30 hod. Vstupné plné 350 Kč, snížené 200 Kč, bližší info na www.harmoniapraga.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1121/stylove-vecery-2022-na-novomestske-radnici/

Koncert Kühnova smíšeného sboru / Dialogues Chorales

Kühnův smíšený sbor navazuje na jedenáctiletou tradici vlastní koncertní série, v jehož počátku stojí dialog jako prostředek, který vzniká spojením kompoziční práce slova s hudbou.
Program tentokrát vychází z duchovní tématiky a představí díla tří skladatelských generací. Vystoupí Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Jaroslavem Brychem, Zemlinsky quartet a hosté, Lenka Navrátilová – klavír, Ivana Pokorná – harfa, Kristýna Fílová – soprán.

  1. 4. Velký sál, začátek 19:30 hod, informace o vstupném na www.kuchnchoir.cz, rezervace vstupenek na vstupenky@kuhnchoir.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1145/koncert-khnova-smiseneho-sboru-dialogues-chorales/

Vilém Veverka TRIOplus – Reflection

Koncert se křtem nového LP spojený s unikátní retrospektivní výstavou malíře Rudolfa Veverky. Fascinující fusion a jazzové kreace v rukou hobojového mága a jeho špičkových kolegů (Martin Hybler / klavír, Tomáš Hobzek / bicí, Jan Kořínek / kontrabas). Koncert jistě osloví jak příznivce klasické hudby, tak posluchače fusion, hudby jazzové či dokonce písňové.

28.4. Velký sál, začátek 19:30 hod, vstupné 390–690 Kč, sleva 10% pro studenty, seniory ve věku 60 let a výše a držitele průkazu ZTP a ZTP/P

http://www.nrpraha.cz/program/1142/vilem-veverka-trioplus-reflection/

AKCE:              

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2022

Prohlídka s poutavým výkladem vhodná i pro děti odkryje návštěvníkům kus historie jedné z nejkrásnějších pražských národních kulturních památek. Podíváte se i do prostor, které nejsou běžně přístupné. Prohlídky se konají v předem plánovaných termínech dopoledne či při západu slunce. V zimě je uzavřen ochoz věže, ale když si zimní vstupenku uschováte, bude na věž moci vystoupit kdykoliv po jejím otevření 20. 3.

  1. 4. Velikonoční sobota, začátek v 10 hod / 13. 4. při západu slunce, začátek v 19:15 hod / 27. 4. při západu slunce, začátek v 19:30 hod. Sraz na nádvoří. / Závazné přihlášky předem s dostatečným předstihem na vaclav.beznoska@nrpraha.cz / Bez rezervace není vstup zaručen / Informace na www.nrpraha.cz. Vstup 1 osoba 100 Kč (+ jedno dítě do 15 let zdarma
  2. Prohlídku pro skupinu od 10 osob je možné si dohodnout i v individuálním termínu http://www.nrpraha.cz/program/1127/komentovane-prohlidky-novomestske-radnice-2022/
  3. Veletrh starožitností Antique – jaro 2022

Široká nabídka starožitností vystavovatelů ze všech koutů ČR. Česká výtvarná moderna, české sklo, český granát a české šperkařství v epoše Art Deco jsou skutečné poklady českého volného i užitého umění. Veletrh se zaměří v duchu motta „České poklady“ na ta období a ty disciplíny, v nichž české umění dosáhlo výjimečných úspěchů a světového věhlasu.

  1. – 24. 4. Celá NR. Otevřeno 10-19 hod, v ne do 17 hod. Vstupné plné 120 Kč, snížené 80 Kč

http://www.nrpraha.cz/program/1144/46-veletrh-starozitnosti-antique-jaro-2022/

Novoměstská radnice, p. o.

Praha 2, Karlovo nám. 1/23, Vodičkova 1/3, tel. 224 947 190. Vstup z Vodičkovy ulice.

Polední pauza ve Věži a Galerii mezi 12-13 hod 30 min.

www.nrpraha.cz

www.facebook.com/NRpraha.cz

Podobné příspěvky

Miss Czech Republic 2020

Redaktor J.Hampl

„Podařilo se nám změnit tvář Artesu,“ říkají o své spolupráci Jožka Zeman a Tomáš Hejna

Redakce

Kanadští Counterparts přivezou ve středu 19. dubna do Rock Café našlapanou show

Redakce