Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Pozvánky na akce

Hravé Vánoce v Betlémské kapli

Možná i vy patříte k těm šťastným lidem, které ani v dospělosti neopustilo nadšení a radost ze hry. Tak to si jistě rádi vzpomenete na dětská léta, až budete svým potomkům nebo vnoučatům ukazovat krásné historické hračky, které jsou letos k vidění na tradiční vánoční výstavě v pražské Betlémské kapli. Jako každoročně čekají na návštěvníky i betlémy a vánoční dekorace, a hlavně pohodová vánoční atmosféra, při níž se hezky naladí na nadcházející svátky.

„Hračky k Vánocům neodmyslitelně patří a jejich historie sahá hluboko do předkřesťanských staletí. Z nejstarších dob se dochovaly převážně hračky keramické, například drobné, hrubě zpracované malé „nádobíčko“. A pak také různé figurky z kostí, rohoviny nebo měkčích kamenů,“ říká Blahoslav Lukavec, „duchovní otec“ pražské vánoční výstavy, který se na jejím pořádání podílí už od roku 1980.

A co je letos v Betlémské kapli k vidění? Například překrásné dřevěné hračky, které vznikaly v minulých staletích v Krušnohoří, a byly odtud vyváženy i daleko do světa. „Děti uvidí staré houpací koně a rotující káči. Názorně jim také předvedeme, jak se honila obruč. Hodně prostoru na výstavě dostaly i loutky a také pohádkové postavy v nejrůznějším provedení,“ přibližuje náplň letošní hravé výstavy Blahoslav Lukavec.

Od vláčku ke zvonkohře

Organizátoři ovšem nabídli výstavní prostor i současným výrobcům hraček, kteří vycházejí z lidových tradic. „Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, že se u nás stále najdou tvůrci krásných hraček, kteří navazují na starou hračkářskou výrobu a vycházejí z původních modelů. Zato novodobé moderní hračky na výstavě nehledejte, ty jsme protentokrát záměrně pominuli…

Kuličkopády i velký krasohled

„Letos jsme se rozhodli předvést návštěvníkům také nejrůznější starodávné hodiny, které mohou plnit kromě časomíry i řadu dalších, méně obvyklých funkcí. Na zajímavých funkčních modelech také ukážeme, jak tato zařízení vlastně fungují. Vystavujeme i několik unikátních kuličkopádů a velký krasohled,“ představuje další lákavé objekty letošní vánoční výstavy Blahoslav Lukavec.

Vánoce právě začínají

Návštěvníci si ale mohou z letošní výstavy odnést i další jedinečné zážitky – jednotliví lidoví tvůrci tu totiž před zraky diváků vyrábějí soustružené hračky, štípané holubičky, hračky z přírodnin a spoustu dalších originálních předmětů připomínajících rukodělné dovednosti našich předků. Malé i velké jistě zaujme i sklářská dílna, v níž pod šikovnýma rukama sklářů vznikají skleněné vánoční ozdoby a figurky.

Výstava probíhá v podzemních prostorách Betlémské kaple (Betlémské náměstí 4, Praha 1) od 24. 11. 2018 do 2. 1. 2019, a to denně od 9 do 18 hod. (24. 12. 2018 a 31. 12. 2018 otevřeno 9-14 hod, 25. 12. 2018 a 1. 1. 2019 otevřeno 13-18 hod). Setkání řezbářů se uskuteční 1. a 2. 12. 2018, setkání krajkářek 8. a 9. 12 2018.

Pozvánka na výstavu
Program výstavy
Betlémské divadlo
Betlém
Loutka

Podobné příspěvky

Festival Praha žije hudbou je za dveřmi

Redakce

Československá obec legionářská připomene 75.výročí operace ANTHROPOID

Redakce

Akustické trio Prokop – Andršt – Hrubý již dnes v Malostranské besedě!

Šebík