Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze

Industriální Pragovka jinak – ozvěny prostoru a fragmenty ze zahraničí

Pragovka

Program Pragovka Gallery se v rámci akce Zažít město jinak letos zaměří kromě otevření nových výstav na výtvarné workshopy, komentované prohlídky, venkovní intervence zahraničních rezidentů a jak jinak než komunitní aktivity jako swap, grilování, ale i možnost se vyřádit na místní legální stěně. Sdílet prostor Pragovky a veškeré aktivity mohou návštěvníci v sobotu 18.9. od 10:00 až do pozdních večerních hodin.

Industriální Pragovka jinak-ozvěny prostoru a fragmenty ze zahraničí

Díky výzkumně-uměleckému projektu „Ozvěna prostoru “ ožije bývalá jídelna areálu a v rámci venkovní instalace bude k vidění také architektonická část autonomní zóny z periferie Vídně. Pestrý program umožní návštěvníkům zapojit se do otevřené malířské zóny i po domluvě si zrealizovat vlastní návrh na legální stěně Pragovky, namíchat si drink či se jen přijít podívat na řadu uměleckých intervencí, vernisáž čtyř výstav a tří výstupů zahraničních intervencí s bohatým hudebním programem a V Jingem. V součtu aktivit nebude chybět ani divadelní představení s názvem CUBE. V rámci vernisáží na Zažít Pragovku Jinak budou slavnostně otevřeny nové výstavy z bloku Výstupy intimity, zahrnující Obyčejné myšlenky Eliáše Dolejšího nad kvadraturou kruhu, Matné plány hrdinských činů Alessandry Svatek, ale také prezentaci v Praze téměř neznámého ateliéru Ostravské univerzity Socha 2 s názvem REGENERACE. Poslední výstava bloku s názvem Tide of softness se prostřednictvím kolektivu autorů pokusí zpracovat téma udržitelného životního stylu.

Budeme se na Vás těšit v sobotu, 18.9. od 10:00 hodin

Program vyvrcholí vystoupením hudební umělkyně Fae Bestiaa V Jv podání kolektivu sdruženého kolem hudebníka Cyrila Kaplana a chybět nebude ani performance. Pro specifické prostranství areálu Pragovka Art District vzniká nová akce pod názvem Pojízdný BUFFet. Jedna z dalších mých akcí, při kterých neobčerstvuji jen oči diváka, a v tomto případě se může i posílit malým naservírovanými jednohubkami,“ přibližuje další bod programu performerka ka3ka3. Skrze taneční představení CUBE budou návštěvníci moct nahlédnout na krychli jako symbol lidského konstruktu a prozkoumat reakce naší mysli. Společným jmenovatelem akcí i intervencí je site specific přístup i citlivost pro areál Pragovky a jeho uměleckou minulost či současnost. V projektu izraelské umělkyně Bar Dvir Raharim se přemění vstup galerie v organicky pojatou strukturu. Z pohledu budoucnosti i minulosti Pragovky se k divákům obrátí v rámci performance česko-francouzská umělkyně Catherine Radosa, která skrze rituál večeře přiblíží svůj pohled divákům.

Rakouský umělec Reinhold Zisser představí ve venkovních prostorách umělecky trasformovaný fragment projektu Not galerie, který na okraji Vídně ztělesňoval řadu let enklávu umělecké svobody. Spojení venkovních aktivit společně s interiérem galerie doplní program pro děti nebo komunitní aktivity-jeden z workshopů umožní tvorbu graffiti naproti zdejší legální stěně, v kavárně si návštěvníci budou, zcela v duchu tématu letošního Zažít město jinak, jímž je “Návod k sestavení”

TZ 9.9. 2021, Praha umíchat vlastní drink a otevřena bude také skateboardová hala Maxspace. Vůbec poprvé se do Zažít Pragovku jinak zapojila také Artotéka Městské knihovny Praha, díky níž si návštěvníci mohou vybrat dílo k zapůjčení domů. Krom možnosti zapůjčení si ale mohou nejen vlastní umělecké dílo pod vedením lektorů vytvořit, ale také-v souladu s tématem letošního Zažít město jinak “Návod k sestavení”-sestavit si vlastní obrázek k tomu, co dnes Pragovka vlastně je…..

Lucie Nováčková

Podobné příspěvky

Laterna magika uvádí novou inscenaci Valérie a týden divů

Redakce

Historicky první letní scéna Spejbla a Hurvínka

Redakce

Klavírista Ivo Kahánek v prvním koncertu podzimní řady Klasika o čtvrté

Redakce