Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Umění Výtvarné umění Praha

KINETISMUS: 100 let elektřiny v umění

Budova Kunsthalle Praha

Jakým způsobem elektřina proměnila uměleckou praxi od počátků 20. století do současnosti? Odpovědi přináší velká zahajovací výstava v Kunsthalle Praha, na níž je k vidění bezmála sto děl od více než devadesáti umělkyň a umělců z celého světa.

Kinetismus
Kinetismus

Multimediální výstava Kinetismus: 100 let elektřiny v umění zachycuje vývoj umění od prvního uměleckého využití motorizovaného pohybu a umělého světla až po informační technologie a digitální umění současnosti. Jejími čtyřmi klíčovými oblastmi jsou kinematografie, kinetické umění, kybernetické umění a počítačové umění.

Návštěvníci se na 840 metrech čtverečných se setkají s bezmála devadesáti uměleckými díly od několika generací umělců z celého světa, včetně členů význačných skupin a kolektivů jako Bauhaus, GRAV, Dvizhenie, ZERO nebo teamLab. Expozice představí díla skutečných průkopníků, jakými byli Mary Ellen Bute, László Moholy-Nagy, Marcel Duchamp nebo Zdeněk Pešánek.

Díla Zdeňka Pešánka
Díla Zdeňka Pešánka

Byl to právě Pešánek, s kterým již od své výstavby v meziválečném období byla budova bývalé Zengerovy trafostanice úzce spjata. V letech 1932–1936 pro hlavní průčelí bývalé Zengerovy trafostanice navrhl čtyři světelně-kinetické plastiky z tematického cyklu 100 let elektřiny. V roce 1937 za ně získal ocenění na Světové výstavě v Paříži. Během druhé světové války se ovšem nenávratně ztratily a své místo na fasádě industriálního paláce tak nikdy nenašly.Tento významný avantgardní umělec a průkopník světelně-kinetického umění v roce 1941 vydal zásadní publikaci s názvem Kinetismus (samotný termín znamená „pohybovat se“).

Marcel Duschamp - Anémic cinéma
Marcel Duschamp – Anémic cinéma

Na výstavě dále narazíte na uznávaná jména, jakými jsou Julio Le Parc, Yaacov Agam, Woody a Steina Vašulka, dále François Morellet nebo Adéla Matasová.

. Nebudou chybět ani zástupci mladších generací, mezi něž patří např. Refik Anadol, Žilvinas Kempinas, Shilpa Gupta, Olafur Eliasson, Krištof Kintera, Michael Bielický & Kamila B. Richter.

Expozice
Expozice

Projekt koncipoval a připravil kurátor Peter Weibel (teoretik, umělec a ředitel ZKM l Centra pro umění a média v německém Karlsruhe) ve spolupráci s Christelle Havranek (hlavní kurátorkou Kunsthalle Praha) a Lívií Nolasco-Rózsás (vědeckou pracovnicí a kurátorkou) díky význačným výpůjčkám od soukromých osob i významných institucí včetně ZKM (Německo), Tate (Spojené království) a Centre Pompidou (Francie).

Výstavu je možné navštívit do 20.června každý den mimo úterky v době od 11 do 19 hod, ve středu do 21 hod. Výstavní katalog v českém jazyce by mě vyjít průběhu výstavy. Doprovodný program a bližší informace naleznete na: https://www.kunsthallepraha.org/.

Zpracoval: Petr Ondrášek za použití textů Kunsthalle Praha

Fotografie © Petr Ondrášek

Nad textem: Budova Kunsthalle Praha

Podobné příspěvky

Podpořte český porcelánový příběh Haas & Czjzek

Redakce

GHMP vystavuje dílo fotografa Jaroslava Beneše

Petr Ondrášek

Výstava Čechy – Sasko v Národní galerii Praha

Petr Ondrášek