Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze

Nominace na Cenu Jiřího Ortena jsou otevřeny už jen do 31. ledna

Betonová_pláž_Šimon_Leitgeb

Nominovat talentované mladé autory za díla vydaná během roku 2021 do nadcházejícího ročníku Ceny Jiřího Ortena je možné do konce ledna, kdy budou uzavřeny přihlášky. Prestižní ocenění uděluje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době publikování knihy není více než třicet let.

Nominace na Cenu Jiřího Ortena jsou otevřeny už jen do 31. ledna

Kandidáty mohou do soutěže nominovat nakladatelé, veřejné knihovny, redakce deníků a časopisů, rozhlasové a televizní stanice a instituce zabývající se podporou literatury a jejím šířením. Přihlášená díla je třeba v šesti výtiscích spolu s vyplněnou přihláškou (ke stažení na www.cenajirihoortena.cz) zaslat poštou či osobně doručit na adresu: Sekretariát Svazu českých knihkupců a nakladatelů, Fügnerovo náměstí 1808/3 Praha 2, 120 00.

Cena bude podobně jako v předchozích ročnících spojena s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 000 Kč. Po 10 000 Kč budou odměněni i další dva nominovaní. Ukázky z vítězných knih budou přeloženy do AJ, Nj a FJ a v následujícím roce bude laureát vyslán na tvůrčí pobyt do zahraničí. Cena Jiřího Ortena 2022 je udělována s podporou Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Magistrátu hl. města Prahy a partnerem je také České literární centrum.

Cena Jiřího Ortena se za třicet pět let svého trvání stala prestižním oceněním. které respektují lidé z oboru a znají ho i běžní čtenáři. Jsme rádi, že můžeme podpořit začínající autory ve vstupu na literární scénu.“ říká Marcela Turečková ze SČKN.

Cena Jiřího Ortena se uděluje od roku 1987, od roku 2009 soutěž organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Vítěze vybírá odborná porota. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2021 se stal se svou básnickou sbírkou Betonová pláž Šimon Leitgeb.

Kompletní informace o ocenění najdete na www.cenajirihoortena.cz.

Ktakty

MgA. Vladana Brouková

Podobné příspěvky

Za dva a půl měsíce bude otevřena Státní opera

Šebík

Alexandra Hejlová a Oldřich Tamáš vyprodali Salmovskou aneb úspěšná premiéra!

Redakce

Nový přírůstek do muzea Dinosauria

Redakce