Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze

„Podařilo se nám změnit tvář Artesu,“ říkají o své spolupráci Jožka Zeman a Tomáš Hejna

Jožka Zeman

Sešli jsme se v sídle ARTESU na Senovážném náměstí. Malá kancelářička cca 4 x 5 metrů, když se člověk chce otočit, aby vyšel na chodbu. Všude se musí šetřit, a tak z původně dvou místností zbyla jen jedna pro „šéfy“, produkci, redakci webu i pravidelné schůzky Výboru a přijímání hostů. Nestěžujeme si. I fotky, udělané přes psací stoly, ukazují na jedné straně velkou knihovnu literatury o zábavě a na druhé fotky a velké tablo Mistrů zábavy a osobností Síně slávy zábavního umění. Víc se tam už nevejde.

Pracovní atmosféra a téměř intimní prostředí se stalo tentokrát i místem pro rozhovor se dvěma protagonisty ARTESU, předsedou Jožkou Zemanem a nejbližším partnerem, novinářem a spisovatelem Tomášem Hejnou, šéfredaktorem Nakladatelství Olympia.

Léta již úzce spolupracujete. Co to přineslo?

JZ: Ta spolupráce je doopravdy velmi úzká. Všechno, co děláme, děláme s Olympií. Tomáš je něco jako náš umělecký šéf, dramaturg. On má totiž v té umělecké části „tah na bránu“, přichází pořád s nějakými nápady. Bez Olympie bychom nebyli tam, kde dneska jsme.

TH: Jožka trošku přehání. Jsou tady za námi nějaké projekty, za které jsem hrozně rád. Třeba několik knížek, které vyšly právě ze sféry zábavy. Jsem rád, že jsme se ve spolupráci s ARTESEM dostali zase o kousek dál. Třeba při vydávání Forbíny, na webových stránkách www.zabava-artes.cz, účasti na Mistru zábavního umění.

JZ: Právě Mistr konečně dostal podobu, kterou jsme od začátku chtěli. A otevřeli jsme velkou Síň slávy zábavního umění. To jsou dva naše hlavní projekty. Konečně dostaly i dobrou publicitu, a to je zásluha především Olympie. A třetí věc, konečně máme kvalitní časopis, který jsme nazvali FORBÍNA podle známých předscén V+W a W+H (Voskovec + Werich a Werich + Horníček, pozn. red.).

TH: Za poslední dvě léta se nám podařilo změnit tvář jak MISTRA, tak právě mediálních prostředků prezentovaných Artesem. Čtvrtletník Forbína je konečně naší kvalitní vizitkou, má obrovský potenciál. V návaznosti na to jsme posunuli i naše artesovské webové stránky do současnosti. Myslím, že se tím podařilo změnit přístup jak k umělcům zábavy, tak k veřejnosti, přešli jsme do 21. století. Soustavně se věnujeme propagaci osobností, objevujeme zapomenuté momenty a tvůrce. Projekty, které mají přiblížit historii zábavy současným lidem.

JZ: To je třeba i Tvůj nový projekt, sborník APOLLÓN. Na tom budou určitě rádi spolupracovat více i kumštýři. Od toho si oba hodně slibujeme.

TH: Já si samozřejmě vážím zkušeností i vzpomínek starších. Mám vlastně možnost se dozvědět i věci, které jsou tak trochu zákulisní – a ty pak využít i ve svém psaní. Nezáleží ani tak na věku, vždy se dá najít nějaká střední cesta, kdy se naše generace mohou dohodnout, že „takhle to může bejt, a tak by to mělo bejt“.

JZ: Za tu starší generaci mluví to, co dokázali, výkony. Za tu mladou, a je jich, když to spočítám na prstech obou rukou, jen málo, kteří mají přímé zaměření lidi bavit, za tu ještě nemá moc co mluvit. Ono lidi bavit je daleko těžší, než je rozbrečet.

TH: Hlavní jsou a budou MISTŘI. Už se nám v minulých dvou letech podařilo, že to bylo vedle oceňování opravdových osobností zábavy současně po létech i setkávání tvůrců, mezižánrové a velmi neformální. Po tom sami léta volali. Letošní ročník, již sedmý, bude v září v Divadle Lucie Bílé. Ta nad Mistrem převzala i záštitu. Dali jsme tomu novou tvář, nové logo, nový scénář.

JZ: Je to poděkování těm lidem, kteří celý svůj aktivní život věnují zábavnímu umění. Moderovat to nebude žádný typický konferenciér – moderátor, ale současně bavič, a to je Aleš Cibulka.

TH: Rádi bychom v příštích letech společně vytvořili nějakou publikaci o tvůrcích ze Síně slávy. Už jich bude brzy téměř stovka. Samozřejmě bude pokračovat Forbína a nově bude APOLLóN. Ten hodláme směrovat především do uměleckých organizací, uměleckých škol, pedagogických škol, všude tam, kde umění a kultura tvoří nosnou část výuky a zájmu. Artes prostě pokračuje a bude pokračovat dál, i s Olympií. A to je to hlavní.

Václav Soldát

Umělecké sdružení Artes vzniklo během Pražského jara v roce 1968 jako sdružení pro výkonné umělce. Jeho účelem je sdružovat umělce, umožňovat jim setkávání se navzájem i s publikem a starat se o jejich popularizaci. Vedle toho si Artes dává také za úkol vzdělávat veřejnost v oblasti zábavního umění, jeho historie a osobností významných i téměř zapomenutých. Vlajkovou lodí Artesu je prestižní ocenění Mistr zábavního umění, jeho laureáty každoročně navrhují sami kolegové za celoživotní přínos. Od roku 2021 vydává Artes čtvrtletník Forbína, kde propaguje českou kulturu a své členy.

Podobné příspěvky

The Tap Tap v muzeu

Redakce

Více peněz na pomoc ohroženým druhům

Redakce

Národní galerie v Praze představuje Akvarel mezi Prahou a Vídní a dílo Pravoslava Sováka

Petr Ondrášek