Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze

Výstava betlému dovezeného z italské Neapole 

Betlém

Výstava neapolského betlému byla otevřena v rámci stého výročí založení italského institutu v Praze. Výstava je otevřena až do 18.ledna 2023. Na výstavu byl vybrán takzvaný „Presepe del Re“ (Královský betlém), velkolepý a monumentální betlém složený z figurek pastýřů pocházejících z 18. a 19. století. Umění neapolského betlémářství, které je důležitým svědectvím národní tradice a zbožnosti, má své kořeny v lidovém a řemeslném umění Itálie v období baroka. Betlém je složený z více než 100 figurek a je uchováván v depozitářích muzea Museo delle Civiltà v Římě.

Vernisáž: Barokní kaple IKI

Itálie je velmocí betlémů a místní lidé si bez betlému Vánoce snad ani neumějí představit. Když se postaví betlémy, Vánoce mohou přijít. Kdo jejich kouzlu jednou podlehne, potřebuje si neustále dokupovat  nové a nové postavičky do betléma a vytvářet si doma skutečná vánoční umělecká díla. Za těmi nejhonosnějšími se vyráží do Neapole.

K období Vánoc patří betlém

betlémPrvní betlém údajně vznikl v Itálii a právě zde je tradice betlémů dodnes nejživější. Neapolské betlémy jsou totiž nejvyhlášenější. Vánocům dodávají kouzlo. Chloubu betlémů  je možné si vychutnat celoročně.  Itálie je velmocí betlémů a místní lidé si bez betlému Vánoce snad ani neumějí představit. Teprve když se postaví betlémy, Vánoce mohou přijít. 

A co v žádném betlémě nesmí chybět? Kromě jeskyně s Ježíškem, Pannou Marií, Josefem a zvířaty je to několik symbolických postav, jako například spící pastýř, kmotři Vincenzo a Pascale symbolizující masopust a smrt, mnich symbolizující spojení sakrálního světa se světským, rybář a lovec představující spojení nebeského světa se světem pekelným. Dále je v něm možné najít obchodníky, kde každý z nich představuje jeden měsíc v roce. Pomalý pohyb mlýnského kola v betlému symbolizuje neustále plynoucí čas a plynulý příchod nového roku.

Jeden z nejkrásnějších betlémů 18. století uchovává neapolská kartouza sv. Martina, vystavěná na kopci nad historickým centrem města. Pastýře přítomné v betlému sbíral všestranně nadaný Michele Cuciniello, který svou sbírku posléze věnoval muzeu umístěnému v kartouze. Tento kultovní betlém je zde k vidění celoročně. 

Vstup zdarma

Zdroj: https://www.radynacestu.cz/magazin/neapolske-betlemy/

Foto: Jitka Tomečková

Podobné příspěvky

Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku

Redakce

Židovské muzeum v Praze nabízí pomocnou ruku  

Redakce

Rockovou operu Faust oživí artisté z Teatr Novogo Fronta

Šebík