Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura

Květnový program Novoměstské radnice v Praze

Novoměstská radnice

VĚŽ:

Vyhlídková věž je vysoká téměř 70 m. Po 221 schodech vystoupíte na její ochoz, kde se můžete pokochat překrásným výhledem na Prahu. V Galerii ve věži probíhají zajímavé krátkodobé výstavy.

Otevřeno: út–ne 10.00-18.00 hodin, vstupné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč.

http://www.nrpraha.cz/vez/

STÁLÁ EXPOZICE:

Historie Nového Města a Praha panoramatická

Stálou expozici o historii Nového Města, jeho radnice a přilehlého Karlova náměstí tvoří kopie historických rytin z archivu Muzea hl. m. Prahy. Představuje i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu.

Stálá expozice- Byt věžníka, opět otevřeno út-ne 10-18 hodin + na Velikonoční pondělí, vstupné v ceně vstupenky na věž.

http://www.nrpraha.cz/vez/

 KAVÁRNA:

Café Neustat

Kavárna se zahrádkou na nádvoří oblíbená zvláště u mladých.

Otevřeno denně, vstup z nádvoří NR. Informace o otevírací době a konání akcí na FB stránkách Café Neustat.

www.facebook.com/cafeneustadt

DLOUHODOBÁ VÝSTAVA:

Neviditelná výstava 

Výstava se snaží návštěvníkům ukázat svět nevidomých lidí, jaký je život bez smyslu, díky kterému získává člověk nejvíce informací, a to bez zraku. Nezapomenutelná hodina v naprosté tmě s nevidomým průvodcem. Dlouhodobá výstava otevřena od 1. dubna. 2011 – výstavní prostory II. patro NR. Otevírací doba a vstupné na www.neviditelna.cz .

www.neviditelna.cz

Stopy židovské přítomnosti v Praze 2

Židovská obec na pražských Vinohradech patřila k největším v Československu a je spojena s mnoha významnými a zajímavými osobnostmi. Prohlédnete-li si výstavu v pokladně věže a zadíváte-li se na panorama Vinohrad z ochozu, můžete si kromě dvou věží kostela sv. Ludmily představit i dvě věže synagogy v Sázavské ulici. Putovní výstava představuje málo známou a opomíjenou kapitolu z historie Vinohrad a na Novoměstskou radnici se vrátila po sedmi letech. Autorem projektu, je dokumentarista Martin Šmak. Putovní výstava je ke shlédnutí na Novoměstské radnici od prosince 2020.

Pokladna věže, prohlídka zdarma, otevřeno út–ne 10–18 hod

http://www.nrpraha.cz/program/1083/stopy-zidovske-pritomnosti-vpraze-2/

 Alexandra Koláčková – Sedící postava

Barevné sochařské dílo A. Koláčkové bylo na nádvoří nainstalováno již v souvislosti s předloňským mezinárodním sochařským festivalem Skulptuře Line. Socha je zhotovena z vysoko pálené šamotové hlíny, jde o lavičku v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru. Na Novoměstské radnici prozatím zůstává socha umístěna i nadále.

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1061/alexandra-kolackova-sedici-postava/

 STÁLÉ AKCE

 Socha Neptuna

Sochařské dílo vytvořil z jemného pískovce v letech 1875-1877 sochař Bohuslav Schnirchův. V r. 2014 sochu zrestauroval akademický sochař Vojtěch Adamec.

Vstupní hala svateb v přízemí / Otevřeno každé úterý 14–16 hod / Vstup přes nádvoří a foyer zdarma.

http://www.nrpraha.cz/svatby/

Veronika Psůtková – Polštáře

Od roku 2015, kdy na Novoměstské radnici vystavovala poprvé své dílo v souvislosti s mezinárodním sochařským festivalem Skulptuře Line Veronika Psůtková, jsou na nádvoří trvale umístěny její dva obří betonové polštáře, které nádvoří pomáhají vytvořit útulné odpočinkové místo. Autorka vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně na skupinových i samostatných výstavách.

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1118/veronika-psotkova-polstare/

VÝSTAVY:

Poesie barev

Výstavu uvádí Art House Atelier, výtvarná škola Marie Šibalové, která pořádá výtvarné kurzy pro veřejnost. Průřez tvorbou, od portrétní malby, přes krajinomalbu, až k abstrakci. Na své si přijdou milovníci olejomalby, akrylu, pastelu i akvarelu. 

  1. 5. – 29. 5.  Galerie v přízemí, otevřeno út-ne 10-18 hod, vstupné plné 50,- , snížené 20,-, rodinné 100,-

http://www.nrpraha.cz/program/1140/poesie-barev/

KONCERTY:

Silou hlasu – benefiční koncert pro Silou hlasu z. s.

Vystoupí Irena Pohl Houkalová – soprán, Karel Kočárek – klavír, Matyáš Charvát, Lukáš Komín – klavír, Matej Polenský – housle, stipendisté Akademie Minaret; Daniela Leitermannová, Jakub Řehořek – flétny; žáci konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené. Posláním spolku je podpora a pomoc handicapovaným občanům v oblasti zlepšení kvality jejich života a širšího zapojení se do společnosti. Program: J. S. Bach, B. Bartók, F. Liszt, A. Dvořák, B. Martinů, V. Kaprálová.

  1. 5. Velký sál, welcome drink v 18 hod, začátek koncertu v 18:30 hod, společenské setkání a prezentace činnosti z. s. v 19:45 hod, vstupné dobrovolné ve prospěch činnosti Silou hlasu zas.

http://www.nrpraha.cz/program/1164/silou-hlasu-beneficni-koncert-ve-prospech-silou-hlasu-z-s/

Zpěv lásky a smrti – Lieder Company

Zřídka uváděný rozsáhlý písňový cyklus Harawi, stěžejní dílo francouzského skladatele Oliviera Messiaena, od jehož úmrtí si v letošním roce připomínáme 30 let, zazní v interpretaci sopranistky Ireny Troupové po boku klavíristy Jana Duška. Večer doplní mladý barytonista Robin Červinek, který je držitelem mnoha ocenění.

  1. 5. Velký sál, začátek v 19:30 hod, vstupné plné 340 Kč, snížené – senioři, ZTP, ZTP-P & studenti 220 Kč, studenti uměleckých škol 100 Kč

http://www.nrpraha.cz/program/1155/zpev-lasky-a-smrti-lieder-company/

Iván Ayón-Rivas / operní gala

Tenorista Ayón-Rivas na světovou scénu vtrhl v říjnu 2021, kdy zvítězil ve slavné soutěži Plácida Dominga Operalia a server OperaWire ho zařadil mezi deset vycházejících hvězd roku 2021. V nejkrásnějších operních áriích italského bel canta ho doprovodí italský klavírista Michele d’Elia.

  1. 5. Velký sál, začátek v 19 hod, vstupné a podrobnosti na www.nachtigallartists.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1146/ivan-ayon-rivas-operni-gala/

Koncert vítězů Interpretační soutěže pedagogických fakult ČR s mezinárodní účastí

Soutěž má dlouholetou tradici. Každý rok se v její organizaci střídají pedagogické fakulty České republiky. V letošním roce soutěž pořádá katedra hudební výchovy PedF UK v Praze. Na koncertě vystoupí studenti hudebních oborů pedagogických fakult, kteří zvítězili v soutěžních oborech: Hra na klavír, Hra na smyčcové nástroje, Hra na instrumentální nástroje a Sólový zpěv.

  1. 5. Velký sál, začátek 18 hod, vstupné dobrovolné, rezervace vstupenek na olga.kozankova@pedf.cuni.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1151/koncert-vitezu-interpretacni-souteze-pedagogickych-fakult-cr-s-mezinarodni-ucasti/

Joey Calderazzo & John Patitucci Duo

Koncert dvou amerických hudebníků, vynikajícího klavíristy a jazzového kontrabasisty, baskytaristy a hudebního skladatele, který pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World.

  1. 5. Velký sál, začátek 19:30 hod, vstupné 900 Kč, vstupenky na www.jmw.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1143/joey-calderazzo-john-patitucci-duo/

Ondřej Smeykal a Didgeridoo

Koncert meditativní hudby českého hráče na australský domorodý nástroj Ondřeje Smeykala a jeho hostů. Především díky umělecké versatilitě byl Ondřej Smeykal označen americkou organizací Didge Project jako jeden z nejlepších neaboriginských hráčů na didgeridoo na světě. Kromě Ondřejova vystoupení na domorodý australský nástroj si užijete i křest jeho nového CD, které si v ceně vstupenky odnesete s sebou domů.

  1. 5. Velký sál, začátek koncertu ve 20 hod, vstupné a podrobnosti na www.smeykal.com

http://www.nrpraha.cz/program/1114/ondrej-smeykal-a-didgeridoo/

Mattia Olivieri / operní gala

Renomovaný italský barytonista Mattia Olivieri debutoval na podzim 2015 v milánské La Skále a od té doby je na této slavné scéně stálým hostem. V nejkrásnějších operních áriích italského bel canta jej doprovodí italský klavírista Michele d ’Elia.

  1. 5. Velký sál, začátek v 19 hod, vstupné a podrobnosti na www.nachtigallartists.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1147/mattia-olivieri-operni-gala/

AKCE:                      

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2022

Prohlídka s poutavým výkladem vhodná i pro děti odkryje návštěvníkům kus historie jedné z nejkrásnějších pražských národních kulturních památek. Podíváte se i do prostor, které nejsou běžně přístupné. Prohlídky se konají v předem plánovaných termínech dopoledne či při západu slunce. V zimě je uzavřen ochoz věže, ale když si zimní vstupenku uschováte, bude na věž moci vystoupit kdykoliv po jejím otevření 20. 3.

  1. 5. Lásky čas, začátek v 10 hod / 17. 5. při západu slunce, začátek v 18 hod / 31. 5. při západu slunce, začátek ve 20:15 hod. Sraz na nádvoří. / Závazné přihlášky předem s dostatečným předstihem na vaclav.beznoska@nrpraha.cz / Bez rezervace není vstup zaručen / Informace na www.nrpraha.cz. Vstup 1 osoba 100 Kč (+ jedno dítě do 15 let zdarma). Prohlídku pro skupinu od 10 osob je možné si dohodnout i v individuálním termínu.

http://www.nrpraha.cz/program/1127/komentovane-prohlidky-novomestske-radnice-2022/

Dnes provází Minor

Herci divadla Minor provedou návštěvníky Novoměstské radnice tak trochu jiným způsobem. Uvidíte historicky zajímavé prostory, ale klasickou prohlídku rozhodně nečekejte! Abyste se dostali do cíle, budete muset zapojit šedou kůru mozkovou… Přístupné divákům od 7 let.

  1. a 29. 5. Sraz na nádvoří. Začátek v 15 hod, vstupné děti 100 Kč, dospělí 150 Kč

http://www.nrpraha.cz/program/1134/dnes-provazi-minor/

www.nrpraha.cz/program/

Novoměstská radnice, p. o.

Praha 2, Karlovo nám. 1/23, Vodičkova 1/3, tel. 224 947 190. Vstup z Vodičkovy ulice.

Polední pauza ve Věži a Galerii mezi 12-13 hod 30 min.

www.nrpraha.cz

www.facebook.com/NRpraha.cz

 

 

 

Podobné příspěvky

Linda Finková pokřtila Maxíkům CD Baby Pop

Šebík

Olomoucká premiéra Bernsteinovy MŠE s Vojtěchem Dykem .

Šebík

Čína na papíře a hedvábí – takový název nese online aukce

Redakce