Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kino Kultura

La Película aneb Festival španělských filmů

Letos se koná již 10. festival španělských filmů (neboli festival de cine español). Pokud jste nestihli ten v Praze nebo v Brně či Ostravě, stále máte možnost v Hradci Králové. A o co se jedná?


Jak už název napovídá, jedná se o promítání španělských filmů. V Praze byl festival nejrozsáhlejší, trval od úterý do neděle, kdežto v ostatních městech se promítací dny pohybovaly okolo 3-4 dnů. Festival v Praze hostilo kino Světozor v ulici Vodičkova. Výběr byl z několika filmů – Arktida, Příšerný vlasy (Pelo malo), Budapešťský anděl (El Ángel de Budapest), Kde je Esther? (Esther en alguna parte), V podivné zemi (En tierra extraña), Stockholm, Divoké historky (Relatos salvajes), Blesk (El Rayo), Faraonův dvůr (La corte de Faraón), Kůže, kterou nosím (La piel que habito), Kdyby ti řekli, že jsem padl (Si te dicen que caí), Černé diamanty (Diamantes negros), Hlupáci a pitomci (Los tontos y los estúpidos), 10.000 km, Vyjednávač (Negociador), Slast ze zabíjení (El placer de matar), Večná láska (Amor eterno), Psí maso (Carne de perro) nebo Letní déšť (El camino de los ingleses). V Brně bylo možno shlédnout už je 8 vybraných filmů v kině Scala, v Ostravě se výběr filmů zúžil na číslo 6  a v Hradci máte možnost zajít na Stockholm, Příšerný vlasy, Budapešťského anděla, Kůži, kterou nosím, Letní déšť a Divoké historky do kina Bio Central. Všechny filmy byly uváděny v původním znění – tedy ve španělštině s českými i anglickými titulky. U 4 filmů anglické titulky chyběly. Vstupné v Praze činilo 110 Kč, v ostatních městech taktéž, s tím, že v Brně se dala čerpat studentská sleva – vstupenka poté vyšla na 90 Kč, v Ostravě byl studentský vstup již za 80 Kč a v H. Králové máte možnost zajít na festival, jakožto student, za 90 Kč.

Navštívili jsme filmy: Budapešťský anděl (El Ángel de Budapest), Divoké historky (Relatos salvajes) a Černé diamanty (Diamantes negros). Zatímco se Budapešťský anděl  zabýval  vážným tématem – Židé za 2.sv. války v Budapešti, v Divokých historkách figuroval v hlavní roli černý humor. Černé diamanty poukazovaly na využívání nezletilých fotbalistů pro fotbalové kluby.

Budapešťského anděla zfilmoval Luis Oliveros, film měl necelé 2 hodiny a jednalo se o napínavé drama natočené dle skutečných událostí. Budapešťským andělem byl Ángel Sanz Brit, který zachránil před vyhlazovacími tábory přes 5000 Židů. Ángel byl španělským diplomatem a využíval toho, že Španělsko se jevilo jako neutrální země. Film byl napínavý do úplného konce, kde režisér neopomenul ani na rozuzlení jednotlivých postav – jak hlavní postavy filmu dopadli po válce. Ángel na záchraně Židů trval hned od začátku co se dozvěděl o zlu, které se děje. Když těhotné manželce a malé dcerce oznámil, že musejí z Budapešti pryč, on s nimi neodešel. Zůstal v Budapešti a stále se snažil o záchranu Židů. Film je perfektně natočen a vřele doporučuji jeho shlédnutí.

Film Divoké historky byl zařazen do latinskoamerické sekce. Režisérem tohoto filmu je Damián Szifrón, film trval 2 hodiny. Jednalo se o 6 historek, propojených černým humorem. Jak dopadne, když řidič v luxusním vozu nadává na pomale jedoucího vesničana? Jak se vypořádá žena s faktem, že její muž pozval na svatbu svoji milenku? Dokáže bohatý otec ,,zamést pod koberec” trestný čin svého jediného syna? A jak to dopadne, když Vám odtáhnou auto ze špatně označeného místa? Jak je možné, že v letadle všichni cestující znají stejného muže? A jak by jste se zachovali, kdyby k Vám do restaurace přišel muž, který zničil vaši celou rodinu? Konec každé historky se zdá až bizardní. Černá komedie si podmanila diváky jak v Cannes tak i v Karlových Varech.

Černé diamanty. V tomto filmu se přeneseme do Mali, kde vyrůstají chlapci Amadou a Moussa, pro něž je velkým snem stát se profesionálním fotbalistou v Evropě. Zápletka filmu je postavená na skutečném příběhu Alassana Diakiteho. Když mu bylo patnáct let, agenti oklamali jeho rodiče a odvezli ho do Evropy. Ač se Diakitemu podařilo nakonec ve fotbale prosadit a reálný děj nesouhlasí s koncem filmu Diamantes Negros, podstata problémů je stejná. Když si pro tyto dva chlapce přijde agent s tím, že je prosadí v evropském fotbalu, zdá se, že se jim splnil sen. Přemluví rodiče, na cestu se jim složí celá vesnice a kluci odjedou do Španělska, ač si původně mysleli, že jejich cesta bude končit ve Francii. Agent je však ujišťuje, že vše bude, jen tomu musí dát čas a tak chlapci agentovi věří. Jsou mladí, zkušeností nemají moc, potíží pro ně je i Španělština, kterou neznají a tak vše, co řekne agent, splní. Nakonec se Amoudouva a Moussova cesta rozdělí. Jak dopadnou mladí fotbalisté, kteřím je ze všech stran říkáno, jak dobří jsou? Odjedou zpět do Mali nebo se se situací zkusí poprat? Film řežíroval Miguel Ancalntud.

Pokud jste nestihli festival španělských filmů letos a do Hradce je to pro Vás přece jen trochu ,,z ruky”, nezapomeňte si hlídat termín festivalu příští rok, třeba na facebooku La Película nebo na webových stránkách www.lapelicula.cz !

Podobné příspěvky

Do seriálu ZOO zavítala vzácná návštěva, paní Marie Rottrová

Jaroslav Hauer

Co se stane, když květiny promluví a začnou vyprávět?

Redakce

Krobot natočil s Mutanty hvězdně obsazený videoklip

Redakce