Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Kultura Reportáže Zajímavosti

Ladronku ovládnul desátý ročník festivalu United Islands

Jubilejní desátý ročník hudebního festivalu United Islands, dnes zcela ovládl břevnovský park Ladronka, kam se přesunul kvůli povodním. Na Ladronce tak během dvou dnů na sedmi pódiích dohromady vystoupí přes 200 hudebních skupin, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Z domácích kapel ve včerejším programu vystoupili např. Čoko, Voko, Floex či Prago Union.

Ze zahraničních kapel publikum jednoznačně nejvíc zaujalo společné vystoupení polské skupiny Volosi a gruzínské skupiny 33a. Skupina Volosi je objevem evropské world music a pyšní se celou řadou nejrůznějších ocenění. Jejich strhující hra na smyčce vychází z horalské lidové hudby a snoubí se v ní dva rozdílné přístupy. Bratři Krzysztof a Stanislaw Lasonové mají klasické hudební vzdělání, autentičtí horalé Zbigniew Michalek, Jan Kaczmarzyk a Robert Waszut jsou naopak samouci. Hudební vystoupení skupiny Volosi jsou založená hlavně na improvizaci a spontánnosti, a okamžitě si získají srdce publika všude, kde skupina vystoupí.
Kapelu 33a v roce 1996 založil gruzínský kytarista, pianista a zpěvák Niaz Diasamidze. Název se inspiroval číslem domu, kde členové skupiny bydleli. V roce 1997 skupina vydala debutové album “Tbilisi”, které o rok později následovalo druhé album “Ichqare nela”. Kapela se silně inspirovala gruzínskou lidovou hudbou a filmovými soundtracky, které postupem času začala sama vytvářet.
Nemenší úspěch mělo na spodním pódiu vystoupení elektronické skupiny 3421, která byla založena v roce 2009 v Izraeli. Skupina 3421 je proslulá tím, že při svých vystoupeních zásadně nepoužívá žádné počítače ani loopy. Jejich dnešní energická elektronická smršť, která se nesla v duchu akustických bicích, syntetizátorových psychedelických zvuků a živého zpěvu, si získala stovky nadšených posluchačů.
Na festivalu United Islands nechybí množství stánků s pitím a občerstvením, a doprovodný zábavný program jenž připravili hlavní sponzoři, kterými jsou Gambrinus a Česká spořitelna. Pořadatelé letos očekávají přes 10 000 návštěvníků. Konečné číslo bude oznámeno v sobotu večer, kdy celý festival končí.

 

Text / foto:                                                       Vít Hassan

Podobné příspěvky

České celebrity rozdávali Oscary

Jaroslav Hauer

OPEL Crossland je velké auto za malé peníze

Redakce

V Rýmařově vystavují Adriena Šimotová a Jindřich Štreit

Petr Ondrášek