Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Kultura

Láska přichází s novým singlem „Pane“ a pouští se do polemiky s Bohem

Zpěvák a kytarista Láska přichází letos již s druhým singlem. Novinka s názvem „Pane“ je poměrně provokativní polemikou s Bohem a vírou v něj. V rozverném klipu se objevuje i několik známých tváří ze světa showbusinessu.

Po úspěšném singlu Fejs tu fejs přichází písničkář s novým songem „Pane“. Láska se v něm k Bohu obrací poměrně nevybíravým způsobem – „zameť si před nebeským prahem, (…) každej by přestal házet kamením, jen kdyby se ti dalo věřit“. „Já sám jsem nikdy věřící nebyl – čímž ale neříkám, že je na víře něco špatného. Víra v něco „nad námi“, v něco většího než jsme my sami, je myslím zcela přirozená. Jen mám pocit, že se to občas přehání – a tak jsme to v písničce „přehnali“ opačným směrem“, vysvětluje svůj postoj Láska. Písničku testoval na posluchačích během jarního turné s populárním písničkářem Pokáčem či v rámci společného hraní s perkusionistou Tokhim. „Přehrál jsem Pokáčovi pár songů, aby mi poradil s výběrem; líbilo se mu právě „Pane“, že je to „trochu do funky a celkem dobrý“, přibližuje s úsměvem Láska.

Bubeník Tokhi si nemůže spolupráci s Láskou vynachválit. Tour byla již několikátým společným počinem těchto dvou hudebníků. Tokhi si nejen zahrál v Láskově klipu Fejs tu fejs, ale také pro Lásku píše texty. „Hraní s Láskou mě fakt baví, hrozně nám funguje ta chemie na pódiu, někdy si užívám řeči mezi písničkama skoro stejně jako pak samotné songy. Je to taky dost relax, vzít si jen cajon a jet na výlet, užívám si hraní, u kterého není nutně 10 dalších bubeníků, jako v Groove Army…,“ popsal bezprostřední pocity po tour lídr bubenické kapely Groove Army. A jak to má s vírou on? Dalo by se říci, že podobně jako Láska. „Co se týče víry, rozhodně nejsem věřící, tedy myslím v konkrétního Boha. Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč by zrovna ten jeden z nějaké kultury měl být ten správný a jediný. Každopádně jsem přesvědčen o nějaké vyšší entitě, rozhodně ale spoléhám sám na sebe a žiju jak nejlíp to jde. Abych se na sebe mohl podívat do zrcadla, k tomu opravdu nepotřebuju knížku s návodem,“ vysvětlil Tokhi s nadsázkou svůj postoj k víře.

Píseň „Pane“ budou moci posluchači slyšet například v rámci Láskových letních koncertů (na některých z nich vystoupí společně s Tokhim) či během podzimního turné, které má hudebník naplánované s Pekařem.

FOTO © Martin Cambel

Podobné příspěvky

Teroriska Janžurová?

Jaroslav Hauer

Vychází nové album Heleny Vondráčkové k březnové premiéře muzikálu Kvítek mandragory

Redakce

Zemřela herečka, dabérka Aťka Janoušková

Jaroslav Hauer