Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo Kultura

Letní scéna Vyšehrad zahajuje provoz, premiéru dnes má muzikál Starci na chmelu

Premiérou legendární lovestory Starci na chmelu zahájí již tento pátek 7. června divadlo Studio DVA 16. ročník Metropolitního léta hereckých osobností. V hlavních rolích půvabné Hanky a čestného Filipa v nadčasovém příběhu zarámovaném nestárnoucími melodiemi představí Berenika Kohoutová a Ivan Lupták. V režii Adama Krause dále hrají Zlata Adamovská, Josef Carda, Oldřich Navrátil, Jan Meduna, Petr Ryšavý, Linda Fikar Stránská a mnoho dalších.

Pro Letní scénu Vyšehrad a Letní scénu Tvrz Divice je naplánováno exkluzivních 32 termínů. Příběh krásky, o niž usiluje jak mocný padouch, tak podceňovaný outsider, zasadili autoři scénáře do prostředí středoškolských studentů na chmelové brigádě a přidali k němu konflikt generační a společenský. „S radostí jsem uvítala možnost si v něm zahrát, i když ne zrovna sympatickou roli soudružky profesorky, která je součástí režimu, proti kterému jsou studenti v revoltě,“ říká o své postavě Zlata Adamovská.

Představení o křehké, a díky vtipnému šarmu také výjimečné první lásce dvou mladých lidí bude uváděno pouze o prázdninách, do divadla se po létě nestěhuje. „Ve filmové předloze moji postavu legendárně ztvárnil Vladimír Pucholt, což pociťuju jako závazek. Od samého začátku se však striktně vyhýbám tomu, abych jeho herecký výkon na jevišti jakkoliv napodoboval. Můj Filip bude zkrátka jiný,“ poznamenal ke své úloze Ivan Lupták. S potutelným úsměvem se k němu přidává s charakteristikou své role Berenika Kohoutová: „Hanka toho na rozdíl ode mne moc nenamluví, když už ale něco řekne, tak to má váhu. Na rozdíl ode mne.“

„Jsem přesvědčena, že tenhle muzikálový příběh o lásce, touze po svobodě a individualitě určitě potěší diváky všech generací. Pro mne osobně to znamená setkání s novou mladou hereckou krví, pro kterou je to skvělá příležitost předvést, co umí,“ dodává Zlata Adamovská. Tvůrci pevně věří, že ti, kteří absolvovali chmelové brigády, budou mile vzpomínat, a ti, kteří je již nezažili, budou žasnout nad romantikou lásky a nad poměry v oněch liberalizujících se dobách, kdy byl sex mladých lidí stále veřejně tabuizovaným tématem.

 Foto: Václav Beran, divadlo Studio DVA

Podobné příspěvky

Evolution je festival pro všechny, kteří to vidí #prostejina

Redakce

Smích a pláč

Redakce

Janek Ledecký chystá turné se symfonickým orchestrem, hostem bude Ivan Hlas

Redakce