Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Krimi Kultura Události Zajímavosti

Levitující mladíci v centru Prahy – Umění nebo žebrání?

V těchto dnech můžeme na několika místech v centru Prahy spatřit dosud nevídané “kouzlo” a populární atrakci pro turisty – takzvané levitující mladíky.

Jedná se o to, že jeden mladík v hábitu sedí bezhnutě na zemi a v jedné ruce svírá zhruba metrovou železnou tyč, na jejímž konci opět bezhnutě sedí druhý mladík. Ve skutečnosti se však jedná o optický klam, který spočívá v tom, že první z mladíků má pod sebou rám s důmyslnou kovovou konstrukcí, kterou má provlečenou rukávem svého volného oblečení, následně skrz tyč a jenž končí v podstavci s židličkou, na které sedí druhý, opět hábitem zakrytý mladík.
Pavel Štefaňák z Magistrátu hl. m. Prahy odpověděl na otázku Pražského zpravodaje, zda se jedná o pouliční umění či už o vyhláškou zakázané žebrání: “V současné době je to pokládáno jako veřejná produkce. Na ulici záleží přímo na strážníkovi, jestli to vyhodnotí jako žebrání, nebo pouliční umění. Pokud to budou levitující mnichové, tak si myslím, že to spadne pod pouliční uměleckou produkci, jelikož tam předvádí něco do čeho nějakým způsobem museli vložit své úsilí a směřují to na venek, z čehož vycházejí dobrovolné příspěvky “

 

Text / foto: Vít Hassan

Podobné příspěvky

Sára Saudková donutila nafotit akt. Výstava probíhá v galerii školy na Žižkově náměstí

Redakce

Knihovna v Řepích rozvezla čtenářům již více jak 1800 knih

Redakce

Dalšího pytláka chytili pražští strážníci

Šebík