Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Audioknihy jsou prostředkem, jak se vyrovnat se stresem

pruzkum-eknihy

Výsledky 8. ročníku Velkého audioknižního průzkumu ukazují, že Češi čtou díky audioknihám více, nejraději používají mobilní aplikace a audioknihy jim pomáhají řešit stres.

Audioknihy jsou prostředkem proti stresu

50 % lidí čte díky audioknihám více než dřív

21 % lidí si v loňském roce poslechlo více než 21 audioknih

48 % lidí poslouchá audioknihy v klidu doma

77 % lidí poslouchá audioknihy na mobilu nebo tabletu

Povědomí o audioknihách z roku na rok stoupá, pro mnohé čtenáře jsou však stále neobjeveným médiem – v loňském roce se s nimi seznámilo celých 13 % respondentů. Pro zkušené posluchače se z nich naopak už dávno stal společník na každý den.

50 % respondentů uvedlo, že díky audioknihám přečte ročně mnohem více knih – společně s poslechem audioknih celá čtvrtina respondentů přečetla v loňském roce více než 21 knih.

Audioknihy pomáhají lidem v nejisté době nalézt klid. Dle výsledků Velkého audioknižního průzkumu řadě respondentů audioknihy pomáhají vyrovnat se se stresem a na chvíli zapomenout na problémy. Nejvíce lidí si poslechem audioknih zpříjemňuje domácí práce (21 %), ale velká část je také poslouchá při čistém odpočinku (12 %), na procházkách (9 %), nebo jim pomáhají usínat (14 %). Stále také velká část poslouchá na cestách (15 %).

V souboji mezi digitálním downloadem a audioknihami na fyzických CD i díky vlivu současné pandemie zvítězilo stahování. Z toho také plyne, že už celých 77 % všech respondentů využívá k poslechu audioknih své mobilní zařízení, z čehož 56 % preferuje specificky audioknižní mobilní aplikace.

O odpočinkovém využití audioknih svědčí i vyhledávané žánry – nejoblíbenějšími i nejprodávanějšími audioknižními žánry jsou detektivky a thrillery. Následují je kategorie fantasy, historie a humor. 

Kompletní výsledky Velkého audioknižního průzkumu 2021 najdete na https://go.audiolibrix.com/audioknizni-pruzkum-2021

O průzkumu:

Velký audioknižní průzkum, který každoročně pořádá společnost Audiolibrix, si klade za úkol zmapovat jak audioknížní trh, tak návyky samotných posluchačů. 8. ročníku se zúčastnilo 4910 respondentů, čímž si drží pozici největšího audioknižního průzkumu jak u nás, tak v celé Evropě.

O společnosti Audiolibrix:

Audiolibrix je jedním z největších digitálních distributorů audioknih, který provozuje stejnojmenný e-shop s možností výhodného předplatného a komplexním věrnostním programem. Velký audioknižní průzkum realizuje již od roku 2014.

Kateřina Horáková

Podobné příspěvky

Audiokniha TYLDA – start-up

Redakce

LETENKA DO NEZNÁMA aneb Rozhovory přes oceán

Redakce

Drsný romantik Rosťa Osička vydal svou knižní zpověď

Šebík