Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

BLACK JACK jsou komiksy volně přecházejí mezi realitou a fantazií

crew-manga

Kultovní dílo jednoho z nejikoničtějších tvůrců japonského komiksu.

Osamu Tezukovi (1928–1989) se říká Bůh mangy – a to plným právem. Jeho význam pro japonskou
kulturu je obrovský. Jako bychom spojili Walta Disneyho se Stanem Leem – a jejich pracovitost tak
stokrát znásobili.

BLACK JACK

black-jackTuto ikonu jsme u nás už představili komiksovým dílem Zpráva pro Adolfa, které vyprávělo jeden dlouhý příběh opřený o historické reálie. V roce 2019 byla Zpráva pro Adolfa dvojnásobně oceněná cenou Muriel za nejlepší překlad a překladový komiks. A teď se vracíme s jeho dalším proslulým kusem, povídkovým sborníkem ze série Black Jack.

Jedná se o příběhy spojené hrdinou – geniálním lékařem, který zvládne jakoukoliv operaci a necouvne ani před případem, nad kterým už ostatní lékaři zlomili hůl. Ovšem jen tehdy, dostane-li královsky zaplaceno. Obdivovaný i nenáviděný génius se řídí pouze svými vlastními pravidly, a komu se to nelíbí, může doufat jen v jediné – že jeho služby nikdy nebude potřebovat.

„I když se série opírá o některé skutečné lékařské detaily (Tezuka původně studoval medicínu),“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW, „jde tady především o silné příběhy, o jejich emoční dopady na postavy i čtenáře. Jsou to komiksy, které volně přecházejí mezi realitou a fantazií. Častokrát se jednotlivé povídky skoro až podobají bájím – což podporuje i jasné charakterové rozlišení postav, vyznění a osudovost příběhů.“

V této knize najdete devětadvacet samostatných příběhů z řady Black Jack. V těch prvních se hrdina jen představuje, ukazují se jeho schopnosti, jeho znetvořená tvář, jeho cynismus, a i zdánlivá krutost, s jakou přistupuje k pacientům. Ale s dalšími příběhy se ukazuje, že za jeho lhostejností se skrývají silné emoce a postupně se noříme hlouběji do jeho historie, do tajemství jeho znetvořené tváře, do jeho soukromého života, který sdílí se svou schovankou (asi jedinou osobou na světě, která má nad Black Jackem nějakou moc a která ji neváhá zneužívat) a i do jeho filozofie.

Kvalita téhle série s každým příběhem stoupá,“ pokračuje Petr Litoš. „Tezuka vytváří novodobé legendy, napínavé, tragické i nadějné příběhy plné silných emocí. Jeho komiksy se nebojí umírání postav či neúspěchů. A do toho překvapivě vtrhávají komediální momenty a autor neváhá zapojit do příběhu ani sám sebe. Tohle ustavičné překvapování čtenáře, přecházení z vážna do humoru a zase zpátky vytváří skutečně emocionální jízdu, na kterou čtenář jen tak nezapomene.“

Michaela Šerá

www.crew.cz

Listovací ukázka (video):
Listovací ukázka:
Odkaz na e-shop:

Podobné příspěvky

Místa, která už nenajdeme a lidé, které nepotkáme…

Redakce

Eva Hrušková představitelka Popelky křtila knihu Popelka & spol – 50 let.

Jaroslav Hauer

Jonáš Ledecký: křest knihy Kapsy

Redakce