Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Celé Česko čte dětem

cesko cte detem

Co dělat doma s dětmi? Čtěme si. Všichni dohromady a alespoň dvacet minut denně, vyzývá organizace.Pandemie a karanténa nemusí znamenat nudu, ponorkovou nemoc z neustálého bytí doma a „depku“ z nedostatku vyžití. Kdy jindy, když ne teď se můžeme naplno věnovat svým rodinám, dětem, starostem i radostem bližních a také vzájemným vztahům.

Všechno dohromady – sdílený čas strávený pospolu i nové zážitky nám může zprostředkovat třeba hezká knížka. Víte, že každodenní rituál spojený se čtením a předčítáním prokazatelně zlepšuje vztahy a emoční zdraví? Tak to pojďte zkusit právě teď…

cteni knizky domaPředčítání či čtení, povídání a trávení společných chvil v rodině či venku  s kamarády je jedna z nejdůležitějších věcí v životě dětí. Rodiče mají nyní výjimečnou příležitost trávit předčítáním a povídáním si  nejen symbolických 20 minut denně, ale i déle. Ve výhodě jsou rodiny, kde je předčítání nedílným rituálem každého dne. Ale i těm, kteří dosud nepředčítali, se skýtá výjimečná příležitost vzít do ruky knížku a trávit se svým dítětem magický čas ve společnosti literárních hrdinů a jejich příběhů. Využijme tyto těžké chvíle k tomu, abychom vytěžili pro sebe a své rodiny to dobré,“ říká ředitelka a zakladatelka Celé Česko čte dětem, Eva Katrušáková.

Upozorňuje také na to, že právě zdánlivě obyčejné trávení všedních dní, vztahy a malé každodenní radosti, tvoří lidi v životě šťastnými. Společné čtení patří mezi tyto malé, ale nikoli bezvýznamné všední radosti. „Předčítání je neokázalý projev lásky, který sdílíme společně. Společným sdílením zážitků a také pravidelnými rituály se u dětí rozvíjejí zdravé emoce a city. Čtěme našim dětem – kdy jindy, když ne teď,“ doplňuje Eva Katrušáková.

cteni knizkydeti si ctou knizkuOrganizace Celé Česko čte dětem zareagovala na aktuální situaci přesunutím svého tradičního Týdne čtení dětem (koná se vždy první týden v červnu) na říjnový termín, své myšlenky a poselství ale stále vysílá prostřednictvím sociálních sítí. V těchto dnech jí s tím pomáhají i přední české osobnosti jako sportovní komentátor Vojtěch Bernatský, herec a foodbloger Lukáš Hejlík či muzikant Honza Křížek s manželkou Petrou, kterou známe z Událostí v kultuře v České televizi.

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční rozvoj.  Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii, v roce 2018 natočilo svůj v pořadí již třetí důležitý TV spot Kontrasty a v letošním roce vstoupilo do čtrnáctého roku své činnosti s více než 3.500 zapojenými školami, školkami, knihovnami, mateřskými centry, literárními kavárnami, městy, obcemi i jednotlivci. Kampaň neříká “Jdi a čti si!”, ale “Pojď, budu Ti číst.” Je o společném sdílení času, prostoru a emocí.

www.celeceskoctedetem.cz

Foto: Martin Podžorný

Michaela Fialová Rozšafná
michaela@2media.cz

Podobné příspěvky

V TĚŽKÝCH ČASECH JE NUTNO DRŽET PŘI SOBĚ

Redakce

Eva Hrušková představitelka Popelky křtila knihu Popelka & spol – 50 let.

Jaroslav Hauer

Publiku se představily Číšnické humoresky

Redakce