Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Dádo, tohle ale není tvůj Ital!

 dádaO pořádnou porci pozdvižení se postarala Dáda Patrasová, když se přitulila k poetovi a básníkovi Milošovi Marešovi. Má snad Dáda, která již delší dobu zažívá krizi se svým manželem Felixem Slováčkem a našla dočasné útočiště v náruči italského milence Vita, spadeno i na tuzemského chasníka?

Jen málo kdy se sejde tak pestrá společnost, jako tomu bylo u příležitosti křtu knížek Miloše Mareše. Jeho trojici knížek Než bude ze mě země (básně), Co slovo to berla (aforismy) a A tak si to seru v protisměru (epigramy) přišlo pokřtít hned několik kmotrů a do restaurace Svatý Václav na Václavském náměstí se dostavila i celá řada dalších osobností.

Jednou z prvních, která se dostavila, byla uznávaná spisovatelka Marie Formáčková, která šla zároveň za kmotru tohoto poetického triptychu. Vidí se to jen málo, že by někdo z branže přišel pokřtít dílo kolegovi, ale Marie Formáčková má pro poezii slabost.

Cestu na křest si našla i Dana Morávková se svým manželem Petrem Maláskem. I ti nešetřili chválou na čtivou a chytrou poezii z pera Miloše Mareše Ostatně i M. Mareš s H. Gregorovou IMG_5686to byl důvod, proč se s radostí ujali svých kmotrovských povinností.

Milým překvapením byla také návštěva Hany Gregorové, která se nechala zvábit citlivými verši krkonošského pábitele. Zasněný výraz ji neopouštěl ani s přibývajícím časem a po všech oficialitách si neváhala dojít pro autogram. Jako by jí básničky pomáhaly utéct z reality všedního dne, do kterého ale byla nadobro vrácena příchodem svého přítele Ondřeje Koptíka.

M. Mareš Dáda a T. Řepka IMG_5783Vábení smělých veršů podlehl i emeritní baletní mistr Vlastimil Harapes, či zapřísáhlý fotbalový tvrďák Tomáš Řepka. Z dam dorazily ještě Petra Černocká či Dáda Patrasová. „Knížky jsem ještě nečetla, ale moc se na ně těším, zaujaly mě už svými názvy,“ svěřila se Patrasová. Mužskou část osazenstva doplňovali Václav Kopta, nebo Jan Antonín Duchoslav. Ostatně dva posledně jmenovaní nejen provázeli večerem, ale i oni přiložili své sklenice šampaňského k dílu a stali se tak kmotry poetického triptychu.

kmotři s autorem IMG_5643Samotný autor se ke křtu choval skromně. „Nepotrpím si na velké oslavy, ale přišlo mi správné uvést knihy ve společnost patřičným způsobem. Mé verše, aforismy a i epigramy jsou dar lidem a chtěl bych především, aby se dostaly k co největšímu počtu čtenářů a něco v nich po přečtení zůstalo,“ prohlásil Miloš Mareš s pokorou sobě vlastní.
Foto: www.noxi.cz

Podobné příspěvky

Pejskové – nová pohádková knížka divadla MALÉhRY plná veselých příběhů

Redakce

Decibely lásky jako vyznání Michala Davida a pár přátel

Redakce

Klasika o čtvrté: violoncellista Štěpán Filípek a klavíristka Sára Medková hrají Bacha

Redakce