Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Famózní cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává druhou kuchařku pro milovníky pečení

Mirka van Gils Slavíková s knihou

Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vymyslela další recepty pro ty, kteří rádi pečou i mlsají. K napsání druhé kuchařky s názvem Famózní! 2 ji inspirovali samotní čtenáři a jejich ohlasy. Mezi šedesáti pěti recepty, které zvládne úplně každý, najdou lidé netradiční verze sladkostí známých z domova i dezerty, které voní a chutnají po dálce cizích zemí. Kuchařku Famózní! 2 vydává nakladatelství 103 media a je k zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.

Famózní cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává druhou kuchařku pro milovníky pečení s 65 originálními recepty

Mirka van Gils Slavíková s knihouDíky energii, kterou mi každý den dodávají moji fanoušci, jsem se pustila do psaní netradičních receptů určených pro všechny, kteří milují sladké,“ těší Mirku van Gils Slavíkovou zájem čtenářů. Rozhodla se ho oplatit tím, co sama miluje – recepty na famózní pečení.

Naučí péct španělské churros, francouzské eclairs i chodsko-plzeňské koláče v netradičních recepturách

Na 176 stranách její láska k pečení prochází nejen žaludkem, ale také různými zeměmi: Německem, Thajskem, Španělskem, Islandem, Francií či Korsikou, nechybí ani domácí Česko. Čtenáři se naučí, jak upéct lahodnou briošku, jak na ty nejlahodnější kokosky, ochutnají španělské vzrůšo churros i francouzské éclairs. Ale dozví se také, jak vykouzlit ten nejvoňavější chleba. 

Všechny recepty v knize jsou moje oblíbené. Ale kdybych měla nějakého oblíbence přece jen říct, tak je to Kaštanový dortík, protože miluju kaštany. Pak také Maminčin šálek kávy, jsem totiž propadlík kávě. Absolutně double famózní jsou Snickersky v domácím podání. Na Vánoce je pro mě lahůdka Vínarterta z Islandu,“ dělá čtenářům chutě Mirka van Gils Slavíková.

Každý si podle ní ve Famózní! 2 najde právě ten svůj recept, protože kolik lidí, tolik chutí. Na to rozmanitost uvedených receptů pamatuje. V knize nechybí ovšem ani základní krémy a těsta. Vytvořit sladkou odměnu by se mělo podařit všem. „Nemyslím si totiž, že je nějaký recept vyloženě nezvládnutelný, spíše záleží na technologickém postupu. Ten se vždy snažím napsat tak, aby každý človíček pochopil, co má dělat a jaké úkony jsou nutné,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Za každým receptem stojí příběh jeho vzniku, svůj vlastní si s konkrétním dezertem můžou spojit díky pečení podle knihy i sami amatérští cukráři. Příběhy provází rovněž fotografie, které uvozují jednotlivé kapitoly. Autorku knihy na fotografiích z různých lokalit zachytili její blízcí. Ona sama pak vždy snímek doprovodila textem. „Tohle je rozhodně naše specialita. Jsem zvědavá, co na to čtenáři řeknou, protože mým snem bylo tvořit knihu receptur, které jsou i čtivé. U knihy Famózní! 1 mi mnoho lidí řeklo, že i když nepečou, tak ji přečetli jedním dechem. A to mě hrozně baví,“ přiznává Mirka van Gils Slavíková.

Tato energická žena, která se před žádnou výzvou nezastaví, patří mezi cukrářskou elitu. Získala francouzský titul Professeur en Sucre d’Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na cukrářských olympiádách i ve Velké ceně Paříže. Širší veřejnost Mirku van Gils Slavíkovou poznala jako „tu porotkyni s růžovou hlavou“ v televizní soutěži Peče celá země.

Pro všechny, které baví péct ověřené lahůdky, nebo rádi experimentují, je kniha k zakoupení na oficiálních stránkách autorky na www.mirkavangils.cz.

Více o Mirce van Gils Slavíkové

Mirka během svého života procestovala téměř celý svět, vyhrála desítky cukrářských soutěží a odpekla tisíce dezertů. I ti, kdo neznají její jméno, vědí, že je to „Ta s tou růžovou hlavou”.  Ve své kariéře získala ocenění Professeur en sucre d’Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na několika cukrářských olympiádách a na Velké ceně Paříže. Dostala se tak mezi evropskou cukrářskou elitu, ale přesto dál studovala. Své umění zdokonalovala ve Francii a Švýcarsku. Pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. V Jihoafrické republice, v USA i v Evropě vždy propagovala české buchty, koláče a perníky. Českou cukrařinu se snaží dostat zpět na úroveň té vysoce ceněné – prvorepublikové. Své umění staví na jednoduchosti, eleganci a na osvědčených cukrářských postupech. Jak sama říká – dezert musí ladit oku a hlavně chutnat.

Více informací najdete na: https://www.mirkavangils.cz/

Aktuální informace můžete sledovat na sociálních sítích:

Instagram: https://www.instagram.com/mirkavangils/?hl=cs

Facebook: https://www.facebook.com/mirkavangils

Pavla Umlaufová

Podobné příspěvky

Kniha úvah Tomáše Sedláčka Druhá derivace touhy

Afri

Literární debut kultovního režiséra Quentina Tarantina TENKRÁT V HOLLYWOODU

Afri

Kdepak Komenský, Špaček je učitelem národů

Jaroslav Hauer