Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Jak si poradí teenageři se životem bez mobilů i internetu?

Slýchají děti z vašich úst často věty jako: „To za nás nebylo!“ nebo „O tom se nám v dětství ani nesnilo!“? Pak je pro vás i pro ně jako stvořený knižní debut české autorky Jolany Dajbychové Jiná, ale pořád já z nakladatelství BAMBOOK. Třináctiletá Petra se vlivem nehody přenese do roku 1982, kdy ještě nebyly mobily a o internetu se nikomu ani nesnilo. Hrdinka prožívá střet s realitou, v níž musí bojovat o život kamarádky, a nakonec i o ten svůj.

Jak si poradí teenageři se životem bez mobilů i internetu?

Rodiče z pravěku

Maminko, jezdila už auta, když jsi byla malá?“ zeptala se kdysi asi čtyřletá dcera Jolany Dajbychové. Právě to byl pro autorku prvotní impulz k tomu, aby začala přemýšlet, jak svým dětem popsat dobu svého dětství zábavnou formou.

Stránky plné myšlenek a nápadů ukládala postupně jak se říká „do šuplíku“. V období, kdy se z jejích holek začaly stávat slečny, došla k rozhodnutí, že je na čase šuplík znovu otevřít.

V té době už dcery základní fakta pochopitelně znaly, ale proč jim neprozradit ještě něco víc?

Texty se pomalu nabalovaly, až se z nich vyklubal příběh o teenagerce, která je věčně na mobilu, rodiče jsou pro ni naprosto mimo, o bráchovi ani nemluvě. Osudová nehoda ji přenese do roku 1982, kde se musí prát se životem v nové rodině i škole, ale zároveň tu poznává svého báječného dědu, prožije první velkou lásku a pochopí, co znamená opravdové přátelství.

Podstatné ale je, že si dcery mohly přes stránky příběhu prožít dětství svých rodičů a pochopit například fakt, že nejlepší toaletní papír není ten čtyřvrstvý s kytičkami, nejlepší toaletní papír je prostě toaletní papír. Hlavně, když je k mání!“ směje se spisovatelka. „Úplně největší přínos pak měla četba rukopisu v tom, že ty dvě osůbky, momentálně ovládané pubertou, prozřely, a konečně vědí, že rodiče v pravěku nežili a ani děda s babičkou dinosaury nepásli!“ dodává.

Anotace:

Podle rodičů je Petra typický třináctiletý teenager – často naštvaná, otrávená a věčně na mobilu. Ona má ale pocit, že úplně mimo jsou rodiče, o bráchovi ani nemluvě. A nejlepší kamarádka Vanda, která jí jako jediná rozumí, se stěhuje. Může být ještě hůř? Může!

Osudová nehoda Petru přenese do roku 1982, kdy ještě nebyly mobily, kabelovka a o internetu se nikomu ani nesnilo. Dívka se musí prát s životem v nové rodině i škole, ale zároveň tu poznává svého báječného dědu, prožije první velkou lásku a především pochopí, co znamená opravdové přátelství. Musí totiž bojovat o život kamarádky, a nakonec i o ten svůj.

O autorce:

Jolana_DajbychovaJolana Dajbychová se narodila poblíž Kutné Hory někdy mezi vpádem ruských vojsk a sametovou revolucí. Ve středních Čechách pak prožila celé dětství a nabírala první zkušenosti, aby pak mohla „přežít“ v džungli zvané Praha. Oprostila se od myšlenky, že pedagogická škola musí plodit pouze zaměstnance vzdělávacích institucí, a vrhla se do úplně neznámých vod reklamy, marketingu a vydavatelské činnosti.

Nejdříve jako zaměstnanec, později i v roli zaměstnavatele neustále vymýšlela nové cesty, jak dát průchod svým nápadům. Podílela se na obsahu různých brožur, časopisů a dalších tiskovin, ale nejvíce si užívala práci na článcích v internetovém časopise pro ženy. Se svým manželem si užívá cestování, lyžování nebo brázdění rakouských Alp na kole i na motorce. Maluje, věnuje se designu a výrobě módních i bytových doplňků. Čte si a v neposlední řadě psala „do šuplíku“. Jen tak, pro radost.

Bc. Kristina Neumannová Bílá

 Nakladatelský dům GRADA Publishing, a.s. slaví 30. narozeniny.

Život naší rodinné firmy má grády! Vydáno více než 13 000 novinek a dotisků, celkem 26,5 milionu knih, to je 580 velkých kamionů knih, nebo police knih dlouhá 610 Km, z Prahy do Bratislavy a zpátky.

Nakladatelský dům GRADA si drží pozici největšího tuzemského nakladatele odborné literatury a stále rychle posiluje v ostatních žánrech. Je třetím největším nakladatelstvím v ČR a největší rodinnou firmou v oboru.

Tradiční značka GRADA zůstává vyhrazena odborným knihám ze všech odvětví a oblastí lidské činnosti. Značka COSMOPOLIS přináší čtenářům zahraniční i českou beletrii všech žánrů. Značka dětské literatury BAMBOOK, předkládá malým čtenářům díla českých i zahraničních autorů a ilustrátorů. Literaturu poznání, knihy z oblasti rozvoje osobnosti, harmonie duše a těla, ale také alternativního vědění přinášíme pod značkou ALFERIA. Akvizicí získaná značka METAFORA rozšiřuje nabídku nakladatelského domu o další kvalitní beletrii i zájmovou a populárně naučnou literaturu. Unikátním projektem Nakladatelského domu GRADA je služba BOOKPORT, umožňující neomezené čtení e-knih mnoha nakladatelství.

Podobné příspěvky

Od velkého třesku k černým dírám

Redakce

Spisovatel Martin Vopěnka dokončil nový rozsáhlý román o zradě, lásce a civilizaci, kterému dal název Nová planeta.

Redakce

Příběhy z plzeňských kostelů vypráví o zázracích i čertovské nepleše

Redakce