Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Jaromír Jágr v hokejovém brnění ožívá v komiksu Lukáše Csicselyho a Vojtěcha Šedu

Jágr, legenda

Za pár měsíců (15. 2. 2022) oslaví Jaromír Jágr padesátku. Jeho sportovní kariéra, která u nás nemá obdoby, je mimořádná nejen v kontextu hokejového světa, ale i jako lidský příběh. Český kluk z vesnice se stal synonymem splnění amerického snu. Podobně jako jeho dětský hrdina Rocky Balboa se z nuly vyškrábal až na vrchol. Jágrova cesta na hokejový trůn se stala velkolepou metaforou cesty k osobnímu zdokonalení a inspirovala spisovatele Lukáše Csicselyho a ilustrátora Vojtěcha Šedu k vytvoření superhrdinského komiksu JÁGR, LEGENDA. Autoři líčí jeho sportovní kariéru jako rytířský epos provázený zázraky, v tomto případě hokejovými. Svatém grálem zde není Kristův pohár z Poslední večeře, ale hokejová trofej. A také osvícení v podobě hrdinova duchovního hledání.

Lukáš Csicsely, Vojtěch Šeda: JÁGR, LEGENDA

Lukáš Csicsely a Vojtěch ŠedaV úvodu a závěrem každé kapitoly vystupují sportovní komentátoři Andy a Dave, z jejichž rozhovorů se čtenář dozvídá podrobnosti z Jágrova profesionálního a osobního života, i z historie a fungování nejslavnější ligy světa, jež mu řadu let ležela u nohou.

 Na stránkách knihy působivě ožívá Jágrův životní zápas, začínající v kladenské porodnici a vrcholící o dvacet tři let později křtem v pražském pravoslavném kostele. Nechybí zde bruslařské začátky na šlajfkách na rybníku, stejně jako výhra Stanley Cupu s pittsburskými Tučňáky, získání první evropské Art Ross Trophy pro nejlepšího hráče kanadského bodování či zlatá olympijská medaile z Nagana. Cena za úspěch je však vysoká – počínaje obětovaným dětstvím až po démony, pronásledující nejlépe placeného hokejistu v historii NHL.

Podobně jako postava z hrdinských eposů musí Jágr zdolávat náročné překážky, bojovat se strádáním, odmítáním, zraněními. Komiks Jágr, legenda lze   číst jako akční příběh rytíře, který místo svatého grálu touží získat Stanley Cup, ale také jako iniciační román, v němž Jágr z „komoušského cizince“ postupně dozrává v kapitána týmu, aby „přerostl“ i svůj vzor Maria Lemieux.

Autoři komiksu Lukáš Csicsely a Vojtěch Šeda vyrostli v devadesátých letech, kdy se stal Jaromír Jágr národním hrdinou – klukem ze vsi, který dobyl Ameriku. Televize poprvé vysílala zápasy NHL a kšiltovka se znakem pittsburských Tučňáků byla k dostání v každé vietnamské tržnici. Společně vytvořili poctu jednomu z hrdinů svého dětství. Čtenář jen žasne nad Šedovými dynamickými kresbami hokejových utkání.

Příběh o sportovním triumfu je skvostným dárkem Jaromíru Jágrovi k jeho významnému jubileu a všem příznivcům hokeje.

„Já jsem jednou řekl, že chci bejt nejlepší na světě, a já na tom pořád trvám,“ prohlásil ve svých dvaceti letech Jaromír Jágr. Povedlo se mu to? Kdy? A jak? Podobné otázky si kladou hokejoví komentátoři Andy a Dave nad obrazy ze života jednoho z nejúspěšnějších hokejistů historie. Ty ukazují Jaromírovo dětství na Kladně, jeho boje za českou reprezentaci včetně olympijského triumfu v Naganu či vzestup v NHL, nejsledovanější lize světa, na jejíchž kluzištích se tou dobou proháněly legendy jako Wayne Gretzky či Mario Lemieux. Právě Mario se v tomto vyprávění proměňuje z Jaromírova vzoru ve spoluhráče z pittsburských Penguins, s nímž postupně vytváří jednu z nejlepších útočných dvojic NHL. Dostojí Jaromír očekávání, když má Maria zastoupit? A vymění ho Mario, když se stane majitelem krachujícího Pittsburghu? A jak mu při tom všem pomůže víra v nadpřirozené síly?

Komiks Jágr, Legenda je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu, ale také akčním vyprávěním o rytíři, který nosí místo brnění hokejovou výzbroj a jeho cesta nevede za svatým grálem, ale Stanley Cupem.

Ilustrace Vojtěch Šeda
Redakce Dominik Melichar
Návrh obálky, grafická úprava a sazba Tereza Hejmová
160 stran, MOC 498 Kč
Vydalo nakladatelství 65. pole roku 2021
První vydání
www.65pole.cz

Scenárista a spisovatel Lukáš Csicsely (nar. 1989) debutoval novelou Svátek (2016). Je autorem řady knih pro děti, mj. Pan Bartoš, listonoš (2017), Předvečer svatého Mikuláše (2017), Oskare, Plav! (2018), Pouťovky (2019), Báchrobky (2019) a Metamorfórky (2020), a šibalské grotesky Nejkrásnější pohřeb Jana Huga (2020). Tři z autorových knih byly vybrány do projektu SČKN a České sekce IBBY Nejlepší knihy dětem. Lukáš Csicsely se věnuje tvorbě pro děti i dospělé též ve své scenáristické práci pro rozhlas a film. Spolupracoval například na krátkometrážní Hranici (2020) nominované na dva České Lvy či na eseji o elektronické hudbě Sound is Innocent (2019) uvedené na řadě významných zahraničních festivalů.“

Ilustrátor a komiksový tvůrce Vojtěch Šeda (1985) patří k současným nejvýraznějším tvářím českého komiksu. Vedle tvorby krátkých stripů a novinových ilustrací se často věnuje tématům z českých dějin. Kniha s jeho ilustracemi 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo získala ocenění Magnesia Litera 2019. Vojtěch Šeda Ilustroval řadu komiksových knih, mj. Jak se stal Havel prezidentem (2015), Hrdinové (2017), Pražská defenestrace (2018), Průvodce neklidným územím II: Příběhy moderní architektury (2018), Hravý průvodce Prahou (2019) či Cha cha chá, zasmál se Mordechaj (2020).

Ukázka z knihy: https://www.65pole.cz/file/47.98b17d18a6/Jagr_legenda_ukazka.pdf
Kniha bude pokřtěna v úterý 2. listopadu v 17.30 v Paláci knih Luxor, Václavské nám. 41, Praha 1.

Denisa Novotná, Zuzana Turňová

Podobné příspěvky

Kniha Tylda je pohledem dvou generací, otce a syna

Redakce

Autorský komiks na motivy slavné divadelní hry Karla Čapka  

Redakce

KDYŽ V LIDECH LÁSKA DŘÍMÁ, TAK JE TO PRIMA

Redakce