Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Lidé, kteří se smějí

S Jiřím Mevaldem se znám přibližně půlstoletí. Setkali a spřátelili jsme se kdysi v letech studií. Bylo to na koleji Větrník nebo v některé z blízkých legendárních hospod. Ani jeden z nás už to neví přesně. Jeho fotografickou tvorbu tedy znám snad stejně dlouho. Už desítky let tedy obdivuji jeho reportérskou pohotovost a cit pro fotografickou kompozici. Krom toho dobře znám a respektuji, jeho opravdovou a hlubokou zálibu v umění kulinářském (nalezl a kultivoval ji už v dávných dobách, kdy nebyla obecnou tuzemskou módou). Také obdivuji a trochu mu závidím jeho aktivní neskrývanou lásku k prostředí a lidem z ostrova Kréta, Ale hlavně s respektem sdílím, ba dokonce využívám jeho schopnost zachovávat si optimistický přístup k životu a světu. A to dokonce i v dobách velmi, velmi zlých.

Tématem tohoto souboru fotografií je smích. Pokud se dáte do prohlížení a studia předložených fotografických  výpovědí, čeká vás cesta za jeho mnoha podobami. Téma jaksi zcela ústrojně vyplývá z té stručné charakteristiky, kterou jsem předestřel. Ano, lidé, smích je důležitý. Dokonce si myslím, že úsměv a smích je často důležitější složkou lidské komunikace než sám hovor a obsah takového hovoru. A co více! Různé lékařské kapacity už potvrdily, že smích má schopnost léčit a uzdravovat. Pravda, je také zaznamenáno, že nemírný smích a nekontrolovatelné záchvaty smíchu naopak mohou zdraví člověka ohrožovat. Jde však o případy ojedinělé. Osobně si myslím, že smíchu není nikdy dost.

Cesta, kterou nás Jiří Mevald vede, nám však připomene především mnoho spoluobčanů. Některé dosud potkáváme, jiní už mezi námi nejsou. A možná jsou tu i ti, které bychom nejradši nikdy nepotkali. Přesto je to příjemná cesta, inspirativní a osvěžující. Úsměv a smích, ty skvělé a vzácné okamžiky nás spojují. Naléhavě se nám v nich připomenou bránice a mimické svalstvo. A připomínají nám, že jsme lidé – ne-li stejní, pak ovšem zatraceně podobní. Lidé, kteří potkali smích. Lidé, kterým se můžeme smát. Lidé, kteří se smějí.

Pavel Kácha
(emeritní novinář, rozhlasový redaktor a dramaturg, tajemník Klubu přátel stravování v přírodě, dobrovolný fejetonista)

Podobné příspěvky

Sága o svatém Óláfovi

Redakce

ZAPOMENUTÝ OSTROV NĚKDE V PACIFIKU

Redakce

Vychází unikátní autobiografie největší legendy

Redakce