Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Liščí oči je román pro mládež

liščí oči

První román pro mládež, který autorka napsala, je kombinací dobrodružného příběhu a alternativní historie a zcela popírá poučku, že historie nezná kdyby. Třináctiletá dvojčata Edu a Zuzku naláká liška, která se zničehonic objeví u nich v koupelně, do tunelu vedoucímu do jiné doby. Je 22. srpna 1968, kolem nich duní ruské tanky, ale oni dva jsou ve dne naštěstí neviditelní. Babička bydlí pořád na stejné adrese a snad by bylo možné zachránit dědu, který právě v těchto dnech padl na barikádě. Začíná dobrodružství, v němž se dostanou k lidem, o kterých dosud četli jen v učebnicích dějepisu, a na místa, kam se jen tak někdo nepodívá. Při záchraně dědečka se jim podaří změnit historii Československa po srpnu 1968. A ta liška? Nemá oči jako jejich babička?

Petra Hůlová ve svém první románu pro mládež kombinuje známá autorka prvky fantasy s dobrodružným příběhem a alternativní historií. „Opravdu jsem v naší koupelně viděl lišku?“ pomyslí si třináctiletý Eda, když se mu zvíře poněkolikáté mihne před očima. Se sestrou Zuzkou, svým dvojčetem, políčí na šelmu granule. Ráno je v koupelně čeká další překvapení. Granule jsou pryč a v podlaze zeje veliká hluboká díra. Když do ní Zuzka vleze, najednou se kamsi propadne a Eda musí za ní, aby jí pomohl ven. Netuší, že se ocitli v tunelu vedoucím do jiné doby. Po pražských silnicích duní ruské vojenské kolony, ale děti se vojáků bát nemusí – staly se neviditelnými. Z náhodně získaných novin pak zjistí, že je 22. srpna 1968. Děti se rozhodnou vyhledat babičku, která celý život bydlí na stejné adrese. A když ji najdou, začíná dobrodružství, v němž se dostanou k lidem, o jakých dosud četli jen v učebnicích dějepisu, a na místa, kam se jen tak někdo nepodívá. Co kdyby se jim podařilo změnit běh dějin? Pomůže jim liška?

Petra Hůlová (1979) patří k nejpřekládanějším a žánrově nejvšestrannějším českým prozaikům. Její tvorba sahá od psychologických sond do mezilidských vztahů, například Zlodějka mýho táty či Macocha, přes dobrodružné příběhy, jako je Stanice Tajga nebo Paměť mojí babičce, alternativní českou historii Strážci občanského dobra až po dystopii Stručné dějiny Hnutí. Je držitelkou řady literárních cen.

Nikkarin (1987) je výtvarník, ilustrátor a výtvarník komiksů. Jeho dosud největším tvůrčím projektem je postapokalyptická tetralogie 130, podílel se na sborníku Ještě jsme ve válce. V současné době se věnuje knižním ilustracím a komiksům pro Čtyřlístek a Raketu.

Petra Hůlová: Liščí oči (vydává Argo)

Vydává Argo, 370 stran, cena 368 Kč. Ilustroval Nikkarin

Radka Potměšilová

 

Podobné příspěvky

Novinka od Nakladatelství Epocha – knižní titul LEICHENBERG

Redakce

Komiks Afterpunk – apokalypsa, na kterou vyplatí se těšit!

Redakce

Deepa Anappara a její román Dokud vás nenajdeme

Redakce