Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Máchův Máj je považován za diamant české poezie

maj-obalka

Čtenáře i knihkupce čeká na začátku května velká knižní událost –  nové vydání proslulé básnické skladby Máj od Karla Hynka Máchy. Dílo, které svou imaginací a básnickým jazykem výrazně ovlivnilo formování moderní poezie a které stále oslovuje svou nadčasovostí, vychází symbolicky na Prvního máje. Máchovy verše doprovodil svými poeticky až romanticky zasněnými ilustracemi uznávaný výtvarník Martin Augustín a jeho pojetí je skutečně výjimečné. Kromě klasického vydání se připravuje také 300 výtisků v exkluzivní limitované edici, vázané v bílé kůži a opatřené křišťálovou slzou od sklářů z Nového Boru.

NEJROMANTIČTĚJŠÍ VYDÁNÍ MÁCHOVA MÁJE

Lyrickoepická skladba Máj vydaná roku 1836 je jednoznačně vrcholem díla největšího představitele českého romantismu Karla Hynka Máchy. Nejproslulejší báseň české literární historie o kráse přírody, o lásce i smrti nyní vychází v pozoruhodném výtvarném zpracování, jemuž dominují typicky jemné a citlivé ilustrace Martina Augustína. Ty, spolu s nebývale nápaditým a propracovaným grafickým řešením Barbary Baloghové, dotvářejí jedinečnou atmosféru Máchova geniálního textu. Nepochybně se jedná o jedno z nejromantičtějších vydání tohoto klasického díla.

maj„Máchův Máj považuji za co výjimečného, vzácného, je jako diamant české poezie. Možnost provázet  toto ikonické literární dílo svými ilustracemi pro mě znamená něco mimořádného. Svoji účast považuji doslova za osudovou záležitost. Jako by mi spadla do života shora z nebe. Ale pokračovat po takových jménech jako je Toyen, Štýrský, Zrzavý, Bouda, Švabinský… – to je velká zodpovědnost. Věděl jsem, že nemohu jít po svých vyšlapaných cestičkách, že musím hledat cesty nové a výjimečné…‘‘ prozrazuje Martin Augustín.

Spojení Martina Augustína s dílem Karla Hynka Máchy je skutečně jakousi živoucí pointou jeho poetické duše, kterou obdivuhodným způsobem promítá do svého díla, ať už jde o malbu, kresbu, grafiku nebo knižní ilustraci. Je absolventem pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a první mezinárodní ocenění získal už v roce 1995 po stáži na Vysoké škole ve švýcarském Luzernu. Je jedním z nejuznávanějších výtvarných umělců současnosti s dlouhou řadou kolektivních i individuálních výstav v důležitých centrech výtvarného umění po celém světě.

Doslov knize věnoval přední současný odborník na český romantismus 19. století Mgr. Michal Charypar, Ph.D., který působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Uvádí: „Kouzlo básnického slova, jedinečné spojení zvuku, obrazu a významu tvoří z Máje dílo mimořádné apelativnosti. Kvalitě básně pak odpovídá i její bezprecedentní ohlas. Máchův Máj prostupuje celou moderní českou kulturou. Stal se nejen inspirací pro čelné básníky od 19. století po současnost, ale byl též ilustrován mnoha významnými výtvarníky a adaptován pro divadlo, hudbu a film. Dosud se konají studentské a jiné veřejné akce, při nichž bývají spontánně předčítány Máchovy texty. Jak dokládá nejnovější soupis v Kritické hybridní edici Máchova Máje, existuje dnes už na čtyři sta vydání této básně včetně překladů do dvou desítek cizích jazyků.

Nové vydání Máchovy skladby potěší také sběratele – vedle klasického vydání se totiž připravuje také 300 výtisků v exkluzivní limitované edici. Každá kniha byla ručně sešita a svázána do bílé kůže jednou z nejvýznamnějších evropských knihvazačských dílen v německém Esslingenu. Přední stranu zdobí křišťálová slza jako symbol tragédie i štěstí. Slza byla foukaná z bezolovnatého křišťálu a je opatřena certifikátem pravosti. Každá je originálním dílem české sklářské dílny Novotný Glass studio v Novém Boru, samozřejmě tedy v Máchově kraji. Každý výtisk je ručně číslovaný a opatřený vlastnickým listem pro majitele. Součástí jedinečné limitované edice Máchova Máje je navíc také kaligrafický list s ilustrací Martina Augustína.

Linda Haburová 

Podobné příspěvky

Vychází nová kniha Haliny Pawlowské pod názvem názvem MILÝ BENE

Redakce

Krásné časy v Paříži

Redakce

Tchyně je název nového románu Sally Hepworthové

Redakce