Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Michaela Klevisová vydává novou knihu Prokletý kraj

Michaela Klevcova

V nakladatelství Motto vychází knižní novinka spisovatelky a novinářky Michaely Klevisové Prokletý kraj (datum vydání 19. 8. 2021, cena 399 Kč). Autorka úspěšné detektivní série (Drak spí, Kroky vraha, Zlodějka příběhů, Dům na samotě, Sněžný měsíc, Ostrov šedých mnichů, Zmizela v mlze) se poprvé vrhla místo na kriminální zápletku na mezilidské vztahy. Příběh je zasazen do prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost místních obyvatel pak román odhaluje historii plnou zvratů.

Michaela Klevisová vydává novou knihu Prokletý kraj

I temná minulost jednou vyjde na světlo. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře… a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch.

PROKLETY_KRAJK napsání Prokletého kraje autorku inspirovaly její cesty po jihočeském pohraničí. „Když jsem se dávala do řeči s místními, dozvídala jsem se zajímavé věci o historii těch míst. Třeba že po válce prázdné domy po sudetských Němcích dosídlovala komunita rumunských Slováků. To jsem vůbec netušila. Pomalu se mi v hlavě začal rodit tento příběh,“ prozradila Michaela Klevisová.

Téma zločinu ale úplně neopustila. „Je pravda, že v knize dojde k jednomu podezřelému úmrtí, ale není to detektivka, spíš společenský román,“ přiznala Klevisová s tím, že se kniha nedá číst jako detektivka, kde hledáte stopy a tipujete pachatele. Podle jejích slov však napětí v příběhu je. „Čtenáři, které jsem oslovila k testování knihy mi dokonce přiznali, že příběh je ještě čtivější než moje detektivky, s úsměvem řekla autorka o příběhu, kde se hlavní hrdinka vydá do malé vesničky na Šumavě pátrat po minulosti svých prarodičů a odhalí události, o kterých se nikdo neměl dozvědět.

Lidé často prahnou potkat osoby a navštívit místa, která se objevují v knihách spisovatelky. Ovšem i tentokrát jde o fantazii spisovatelky. „Příběh je zcela smyšlený jako všechny moje knihy. Osoby nemají vzor v nikomu skutečném. Román jsem zasadila do skutečné, tak trochu zapomenuté oblasti na Prachaticku, která má ohromné kouzlo. Ale přímo vesnička Jelení Hora v takové podobě, v jaké ji popisuju, neexistuje. Osada s tímhle jménem sice v tom kraji je, jenže má jen asi dvě nebo tři chalupy, zatímco moje Jelení Hora je mnohem větší. Reálnou Jelení Horu jsem ani nikdy nenavštívila. Ale tak moc se mi líbilo její jméno a pasovalo mi do mého příběhu, že jsem ho použila.“

Aktuálně si spisovatelka dopřává pár týdnů volna. „Několik měsíců jsem psala nonstop i přes víkendy, neměla jsem čas ani na setkání s přáteli. Takže potřebuji chvilku odpočívat, abych vše vyvážila. Čekají mě pak „překládací“ měsíce, na které se opět moc těším. A zimě se chci pustit do rodinné ságy o babičce, matce a dceři, kterou mám rozepsanou. Taky mám nápad na další detektivku. Každopádně nyní jsem moc zvědavá, jak ode mě čtenáři můj první román Prokletý kraj (2021) bez kriminální zápletky přijmou.“

Michaela Klevisová

Michaela_KlevisovaNarodila se v roce 1976 v Praze. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a od roku 1997 v tomto oboru pracuje. Jejím největším koníčkem je cestování. Nejraději navštěvuje severské země. Již v dětství propadla světu koňských dostihů, o něž se intenzivně zajímá dodnes. Za svou prvotinu, román s detektivní zápletkou Kroky vraha (2007), obdržela od české sekce Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Stejný úspěch zopakovala i s románem Dům na samotě (2011). Obě knihy jsou součástí sedmidílné krimi série, jejíž hlavní postavou je vyšetřovatel Josef Bergman. Podle knihy Dům na samotě vznikl ve spolupráci s Českou televizí stejnojmenný film, který bude uvedený na televizní obrazovky v průběhu roku 2022.

Produkce skupiny Albatros Media a.s. pokrývá více než 17 % nakladatelského trhu v České republice; každoročně uvede na trh cca 2 500 nových knih. Vedle osmnácti samostatných nakladatelství (Albatros, CooBoo, Motto, Domino, XYZ, CPress, ComputerPress, BizBooks, Edika, Management Press, Mladá fronta, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, Panteon a Valer) vlastní také vydavatelství audioknih Voxi, prodejce elektronických knih Palmknihy.cz a vydává knihy v rámci partnerského projektu Edice České televize.

 Jana Fikotová, PR manažerka 

Podobné příspěvky

Jsme arogantní bohové nemocní z blahobytu…

Redakce

Kniha pohádek divadla MALÉhRY

Redakce

Alexandr Mitrofanov analyzuje stav současného Ruska a jeho vliv na českou společnost

Redakce