Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Milujete odpočinek na sluníčku nebo dáváte přednost stínu pod korunami stromů?

pohádka-máje

Milujete odpočinek na sluníčku nebo dáváte přednost stínu pod korunami stromů? Ať je to jakkoliv, skvělou společnicí pro volné chvilky je kniha. Slunečné dny jsou ideální pro to, zkusit něco lehčího. A pokud bojujete s nechutí k četbě, romantika může být dobrý start. Největší knižní secondhand Knihobot proto připravil 5 tipů na romantické čtení. Vybrané tituly obstály v recenzích čtenářů v Databázi knih a jsou průřezem nejen české a zahraniční literatury, ale také novinek a starší klasiky. Na závěr nechybí ani tip i na trochu erotiky. Tak si lehněte na louku a pojďte se začíst…

5 tipů na zamilované čtení 

Světová novinka: Tajemství v nás

Tahle kniha mladé německé autorky Anny Savas je milým překvapením na poli romantické literatury. Ačkoliv je to její první kniha v českém překladu, nejedná se o její prvotinu. V Německu je úspěšnou autorkou s několika tituly pro mládež i dospělé. Tajemství v nás přináší příběh herečky Tessy, která přijíždí natáčet do svého rodného města. S ním je ale spojené její tajemství, jež nesmí vyjít najevo. Situaci vůbec nepomáhá přítomnost novináře Cola Williamse. Ten dorazil proto, aby o Tess napsal do novin. Čtenář s tajemstvím není seznámen a pátrá po něm společně s Colem. Jde do toho?

Česká novinka: Majonéza k snídani

Nadaná mladá autorka Markéta Lukášková, původně novinářka, si pomalu ale jistě podmaňuje český i slovenský literární svět. Její romány se pravidelně umisťují na žebříčcích bestsellerů a mluví se i o jejich zfilmování. Kniha Majonéza k snídani vyšla sice už minulý rok, ale je skvělou oddechovkou pro jarní dny. Hlavní hrdinka Ema řeší především vztahy a lásku. Proč zůstává tichá babička s despotickým dědou? Proč si její nejlepší kamarád nepřizná, kam ho táhne jeho srdce? Některé věci ale pochopíte až tehdy, když se do nich namočíte. Takže vzhůru za svou první láskou.

Zahraniční klasika: Sanditon

Kdo by neznal Jane Austenovou. Ve své době naprosto revoluční autorka, jejíž příběhy baví dodnes a jejich filmová zpracování taktéž. Méně známý, ale stejně vtipný a ironizující je román Sanditon, který u nás vyšel také pod názvem Romance u moře. Sanditon je malé přímořské městečko, do kterého přijíždí strávit léto mladá dívka Charlotta. Postupně se seznamuje s místními lázeňskými hosty, a protože ráda pozoruje, dokáže pod slupkou nudných lázeňských dní vidět strhující dramata. Jedno ale čeká i na ni. A to, když se objeví muž, díky němuž Charlotta pozná dosud neznámý cit – lásku.

Česká klasika 2: Pohádka máje

Bratři Mrštíkové, jedni z autorů povinné školní četby. Ať už jste se k této klasice dostali na střední či nikoliv, stojí za to se do ní (znovu) alespoň podívat. Čtenář přinejmenším získá obraz o tom, jak se lidé seznamovali v polovině 19 stol. a může porovnat, o kolik dnes máme vzájemné poznávání snazší. Hlavními hrdiny jsou Ríša a šestnáctiletá Helenka, kteří se seznámí na bále, přičemž příběh nemůže končit samozřejmě jinak než svatbou. Kniha nejprve vyšla na pokračování v časopisu Světozor.

Erotika: Spolubydlící

Lauren Christina, pod touto autorkou se skrývají autorky dvě – Christina Hobbsová a Lauren Billingsová. Tahle dvojka se proslavila především díky románům Božský bastard a Božský cizinec. Příběh Spolubydlící vypráví o hrdince Holland, která dělá asistentku v divadle a ráda by se stala spisovatelkou. Rozhodne se ale pomoci Calvinovi, pouličnímu hráči na kytaru k práci. Ten je však ve státech nelegálně. Co to tedy vyřešit svatbou?

Knihobot.cz je největší český knižní secondhand. Vznikl v roce 2019 pod taktovkou Dominika Gazdoše. Kombinuje moderní technologie se zodpovědným přístupem ke knihám z druhé ruky. Jeho hlavní misí je změnit fungování trhu a naučit Čechy vracet knihy zpět do oběhu. Funguje po celé České republice a na Slovensku – knihy dokáže vyzvednout na jakékoliv adrese a stejně tak je kamkoli zaslat. Tituly prodává na bázi komisního prodeje a díky dlouhodobé práci s daty může zajistit tu nejlepší prodejní cenu i rychlost prodeje.

Zuzana Žižková

Podobné příspěvky

Novinky z Nakladatelství Epocha

Redakce

V Hot Peppers byla pokřtěna Kniha Alexandry Veliké STRIPTÉRKY Velkého jablka

Šebík

Druhé vydání knihy IMAGE A FIREMNÍ IDENTITA

Šebík