Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura Umění

Moravská galerie vydala monografii otci grafického bienále Janu Rajlichovi přezdívanému Mr. Brno

Publikace Jan Rajlich, Mr.Brno

Ke stému výročí narození Jana Rajlicha st.vydala Moravská galerie monografii kolektivu autorů pod názvem Jan Rajlich Mr.Brno. Představuje osobnost a dílo světově proslulého malíře a grafika. Odborně zpracovaná publikace na 3357 stranách textu, dokumentů a obrazového materiálu je zároveň doprovodným katalogem k současným třem výstavám probíhajících v prostorách Moravské galerie Brno do 8.srpna tohoto roku. Biografie je doplněna o 57 stran vzpomínek jeho syna Jana Rajlicha, bibliografií zpracovanou Alenou Rajlichovou a chronologickým seznamem výstav a katalogů umělce.

Obálka publikace
Obálka publikace

Moravská galerie vydala monografii otci grafického bienále Janu Rajlichovi přezdívanému Mr. Brno.

Po přehledném přehledu života v datech v úvodu publikace se autoři rozepisují o uměleckých začátcích Jana Rajlicha ve Zlíně, s reprodukcemi prvních školních návrhů obálek asi 1941. Následuje společná práce návrhu vitráže pro baťovské internáty z r.1943. Autoři popisují fungování Školy umění až po utlumení činnosti po válce.

Další kapitola čtenáře provede plakátovou tvorbou umělce. Od prvních příležitostných plakátů z r.1948 přes práce v brněnském středisku Propagační tvorby, politicky angažovaných plakátů až po plakáty ze světa hudby nebo plakáty inspirované moderní poezií. V 60.letech se nechal inspirovat generací švýcarských designérů, kteří čerpali inspiraci z Bauhausu. Počátkem 70.let vytváří jednotný vizuální styl pro různé kulturní instituce. Od 90.let pak tvořil pestrobarevné koláže, často komponované do kruhu.

Kapitola televizní grafika nás seznamuje s méně známou tvorbou Jana Rajlicha. Televizní médium jej zaujalo. Pronikalo do soukromí jednotlivců a ovlivňovalo životní styl celé společnosti. V publikaci najdeme reprodukované návrhy televizní grafiky. Z uvedených prací se nám zachovalo jen to, co se dochovalo v autorově osobním archivu.

Následuje kapitola o Bienále grafiky. S politickým uvolňováním poměrů koncem 50.let postupně nastaly v československé kultuře podmínky pro navazování kontaktů se státy západního bloku. V r.1959 se začal pořádat Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Od r.1964 se Jan Rajlich spolu s dalšími stal zakladatelem Bienále Brno, které se pořádalo každé dva roky. Stal se zároveň předsedou organizačního výboru. Tyto mezinárodní přehlídky grafiky se staly kulturními událostmi mezinárodního významu a pokračovaly až do r.1998.

Z publikace 3
Z publikace 3

V 60.a 70.letech se Jan Rajlich stal jedním přední tvůrců vizuálního stylu kulturních institucí a akcí. Publikace připomíná práce pro Bienále Brno, vizuální styl Galerie Jaroslava Krále nebo pro GVU v Gottwaldově. Je představen rozsáhlý design manuál pro BVV Brno.

Další část tvorby je představena v kapitole Grafický design v architektuře. V bohatém obrazovém materiálu jsou zobrazeny orientační systémy používané na výstavách, pro hotely, obchodní střediska, informační systémy sídlišť, návrhy neonových reklam nebo neonových označení administrativních budov.

Realizace děl ve veřejném prostoru zahrnovala např.sgrafita pro ONV v Břeclavi, návrhy na art-protis, dekorativní stěny Muzea dělnického hnutí v Brně, dálniční poutače, emblém pro zastupitelský úřad československého zastupitelství v Moskvě apd.

Z publikace 4
Z publikace 4

Předposlední kapitolou je scénografie a výstavnictví. Ke scénografii se dostal už v době studijních let na Škole umění ve Zlíně. V průběhu let navrhoval scénografie i kostýmní návrhy  pro ochotnické i loutkové divadlo. Následovaly návrhy pro Divadlo bratří Mrštíků Brno nebo Divadlo pracujících Gottwaldov. Stať o výstavnictví představuje také tvorbu pro BVV Brno a mnohé další výstavní expozice, např.podniku zahraničního obchodu Artia. Závěrem připomíná Mezinárodní přehlídku výstavnictví a Sympozium o výstavní tvorbě.

Závěr publikace je věnován volné tvorbě umělce. Počínajíc nejstaršími dochovanými školními kresbami, pokračujíc oleji, kvaši, temperami, záznamy z cest až ke kolážím a serigrafiím v závěrečném období.

Z publikace 5
Z publikace 5

Přehledně uspořádaná publikace s rozsáhlým obrazovým a dokumentačním materiálem nás provází velmi rozvětvenou uměleckou i organizační činností Jana Rajlicha st. Stojí určitě za pozornost.

Knihu lze nakoupit na : https://eshop.moravska-galerie.cz/ 

Zpracoval a foto © Petr Ondrášek

 

 

Podobné příspěvky

Purpurové doteky v Luxoru

Jaroslav Hauer

Karafiáty a samet / Umění a revoluce v Portugalsku a Československu (1968–1974–1989)

Petr Ondrášek

Galerie výtvarného umění v Ostravě, přípravila výstavu maleb a kreseb Ivo Sumce

Petr Ondrášek