Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Nadýchané pohádky pro SLANÉ I SLADKÉ DĚTI

nadychane pohadky

Dechberoucí pohádky Arnošta Goldflama, Petry Soukupové, Petra Stančíka, Jiřího Stracha, Milady Rezkové, Bogdana Trojaka a Kláry Trojanové mají za cíl pomoci tzv. slaným dětem, které trpí nevyléčitelnou nemocí cystickou fibrózou.

Herci Dejvického Divadla (Hynek Čermák, Martin Myšička, Ivan Trojan) a Arnošt Goldflam spojili své síly, aby nadýchané pohádky namluvili a zpříjemnili tak slaným dětem jejich léčbu, při které musejí několikrát denně inhalovat. S inhalátorem v ruce se tak mohou ztotožnit s hrdiny sedmi dobrodružných pohádek, při kterých se hodně dýchá, fouká, funí, fučí, píská a děje se mnoho dalšího, co souvisí s dechem a plícemi.

Ředitelka Klubu CF Simona Zábranská k tomu říká: „Nemocní cystickou fibrózou (CF) mají až pětkrát slanější pot, proto se dětem s tímto onemocněním přezdívá tzv. slané děti. Cystická fibróza napadá dýchací soustavu až do jejího úplného selhání, nelze vyléčit, jen zpomalit její průběh. Pacienti od kolébky musí dodržovat náročný léčebný režim, který v sobě obsahuje i inhalační terapie několikrát denně. A aby se malým dětem lépe sedělo u otravných inhalací, vymysleli Ondřej Hübl a Ivan Trojan projekt Nadýchaných pohádek“.

Krásné ilustrace od Galiny Miklínové spolu s hudebním doprovodem od Marka Mrkvičky dokreslují tento jedinečný projekt, který s radostí podpořili společnosti jako např. agentura Saatchi & Saatchi Praha, T-Mobile, Nadační fond Astéri, Sew Eurodrive a Tympanum Audioknihy.

nadychane pohadkySoučástí tohoto originálního díla se však můžete stát i Vy!

CD se sedmi nadýchanými audiopohádkami je totiž možné od začátku prosince zakoupit na e-shopu Klubu nemocných cystickou fibrózou (https://eshop.klubcf.cz/) a přispět tak na nákladnou léčbu pacientům s cystickou fibrózou.

Cystická fibróza patří mezi méně známá dědičná onemocnění. Ročně se s touto diagnózou narodí 20 až 25 dětí. A proč právě slané děti? Nemocní cystickou fibrózou totiž mají až pětkrát slanější pot. V České republice žije s touto nevyléčitelnou nemocí přes 600 lidí, průměrný věk při úmrtí je u nás 25,1 let a lékaři odhadují, že polovina v současnosti žijících pacientů se může dožít 38 let. Cystická fibróza poškozuje v první řadě dýchací cesty, protože plíce jsou zatíženy abnormálně hustým hlenem, kde se lépe množí bakterie a plíce se tak ničí až do jejich úplného selhání. Léčba zahrnuje každodenní inhalace, následnou dechovou fyzioterapii a další cvičení, časté braní léků a vysokokalorickou stravu. Při zhoršení zdravotního stavu je nutný pobyt v nemocnici a podávání vysokých dávek antibiotik do žíly, při zhoršeném dýchání i kyslíková terapie.

Zlepšit kvalitu života pacientům od roku 1992 intenzivně pomáhá Klub nemocných cystickou fibrózou. Mimo jiné přispívá na inhalační přístroje, fyzioterapeutické pomůcky a léky, půjčuje inhalátory a kyslíkové koncentrátory, pořádá edukační pobyty a mnoho dalších prospěšných aktivit. Jakýkoliv příspěvek na konto Klubu nemocných cystickou fibrózou pomůže dobré věci! Například poskytnutím částky 100 Kč měsíčně přispějete 1 nemocnému dítěti na roční příspěvek na léky, částkou 200 Kč měsíčně pak na nákup součástek do inhalátoru… Konkrétní formy finanční i nefinanční pomoci a řadu dalších informací najdete na webu https://klubcf.cz/.

Klub nemocných cystickou fibrózou z.s.
Simona Zábranská, zabranska@klubcf.cz,www.klubcf.cz

Podobné příspěvky

Květen ve znamení polské literatury: beseda se známým autorem detektivek, autorská čtení, autogramiády i přehlídka knižních novinek

Šebík

Monika Helferová v románu PAKÁŽ obratně vykresluje drama vlastních předků

Redakce

Vychází nový případ vyšetřovatelky Kláry Radové

Redakce