Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Najít cestu zpátky k sobě vám pomůže nová kniha Lucie Königové

Šťastnější, láskyplnější a hodnotnější život nemusí být nesplnitelným přáním. Cenné postřehy i praktické rady pro všechny, kdo chtějí lépe porozumět sami sobě, změnit svá vnitřní nastavení a být tím, kým opravdu jsou, přináší nová kniha zkušené mentorky a transformační koučky Lucie Königové. Příznačně nese název Cesta zpátky k sobě. Je komplexní, zohledňuje všechny souvislosti a vede k podstatě toho, co a proč se nám děje. Především však nabízí konkrétní řešení a cestu, jak začít okamžitě pracovat na svém rozvoji. Důležitou součástí jsou autentické příběhy a osvědčené zkušenosti z praxe.

Hodnotnější život nemusí být nesplnitelným přáním

Novinka je ucelená, jde do hloubky a zabývá se všemi zásadními oblastmi života, se kterými se každý den potýkáme. Kapitoly, které cestu k sobě postupně otevírají, se tak věnují dětství a původní rodině, ale i vztahu k sobě nebo lásce v životě. Zkoumá mysl a duši v propojení s tělem a zdravím. Své místo v ní má také domov, životní styl a vize, sny i touhy.

Komplexní průvodce

Lucie_Konigova_Cesta_zpátky_k_sobě„ Kniha ve mně postupně dozrávala. Nejen tím, jak jsem se ve svém osobním životě posouvala a nacházela vlastní cestu zpátky k sobě, ale i tím, jak jsem posledních deset let pracovala s klienty a viděla je rozkvétat. Jde o výsledek mé práce s tisícovkami klientů, ať už v rámci koučinku, na seminářích, ve Škole koučinku nebo prostřednictvím online programů,“ uvádí Lucie Königová. Přitom dodává: „Chtěla jsem své poznání sepsat a šířit intenzivněji dál, aby každý mohl studovat, pracovat na sobě a rozvíjet se i jako samouk. Jít každý den krůček po krůčku vlastním tempem
a posouvat se. Věřím, že se kniha stane průvodcem, díky němuž se čtenářům začne měnit život před očima.“

Jednotlivé kapitoly jsou přehledně členěné. Přirozeně se v nich prolínají čtivě a srozumitelně uchopené poznatky z teorie s osobním příběhem a vhledem koučky s více než dvacetiletou praxí. Tyto pasáže podněcují k otázkám, přinášejí aha momenty a motivaci. Výborně je doplňují příklady – ať už jde o sebebičující vzorce ve srovnání s novými léčivými, nebo o jiný pohled na stránky obvykle považované za stinné.

Sami si zkuste porovnat tyto vzorce:

Starý, špatný vzorec Nový, léčivý vzorec

Lásku stále jen hledám. Lásku mám v sobě pořád, i teď. Stačí ji v sobě zapnout.

Můj úspěch mi budou závidět. Ty pravé můj úspěch inspiruje a přejí mi ho.

Nevím, co chci. Vím, že chci mít doma uklizeno, tak si jdu poklidit. Vím, že se chci najíst, tak si jdu dát svačinu.

Kniha je protkaná zlatými větami, které pomáhají udržet pozornost i odhodlání. Jsou obohacujícím zdrojem dalšího poznání. Dodávají chuť a energii na další cestu.

Ze života a pro život

Podstatným prvkem jsou také příběhy z koučinkového křesla, přínosné rituály a sebekoučovací otázky a cvičení, které jsou účinným impulsem k objevování vnitřního nastavení a práce s ním. Pokud se tedy rozhodnete vydat na cestu k sobě samému, budete mít díky knize po ruce prověřené nástroje, metody a techniky, jak svůj život změnit a mít v něm to, po čem skutečně toužíte.

To se podařilo i Aleně Hájkové. „Bývala jsem typickou hodnou holkou. Nevěděla jsem, co chci, ale věděla jsem, co se ode mne očekává. Ve snaze získat klid a zasloužit si lásku jsem se chtěla zavděčit ostatním, ale od sebe, svých potřeb
a pocitů jsem se zcela odpojila. Ignorovala jsem varování v podobě poruch příjmu potravy i potíží se zažíváním, které vyvrcholily operací. Až úzkosti způsobené ztrátou práce, která pro mě byla zdrojem sebehodnoty, mě přiměly ke změně. Přihlásila jsem se do Školy koučinku Lucie Königové a místo sebelítosti jsem na sobě začala pracovat.
Uvědomila jsem si, že základem všeho je zdravý vztah v sobě. Začala jsem vnímat své pocity, potřeby, naučila se říkat NE a vymezovat se. S tím přišla obrovská úleva a osvobození. Osobní rozvoj mi dává velký smysl, a tak se sebekoučink stal součástí každého mého dne,“ říká k tomu Alena Hájková.

Pro samouky může být skvělým průvodcem právě kniha Cesta zpátky k sobě. „Pro někoho se může stát důvěrným přítelem, se kterým prožije intenzivní cestu do dětství, své původní rodiny a podvědomého nastavení. Pro jiného bude nástrojem k rozkrytí souvislostí, zdrojů
a příčin prožívání v životě, a umožní mu tak začít žít vědomě, kvalitně, v lásce se sebou samým a v souladu se vším kolem,“
upřesňuje sama autorka.

O autorce

Pro Lucii Königovou je osobní rozvoj a práce na sobě životní vášní. Absolventka andragogiky na pražské Univerzitě Jana Amose Komenského je mentorkou a autorkou seberozvojových programů a knih. Věnuje se transformačnímu koučinku v Life Academy a Škole celostního koučinku, jejíž je zakladatelkou. V minulosti zastávala manažerskou funkci v nadnárodní korporaci. Pracovní přetížení, problematické manželství a vážná nemoc ji ale nakonec přivedly k rozhodnutí udělat zásadní změny ve svém životě. A také prohloubit svůj zájem o oblast osobního a profesního rozvoje, kterému se začala věnovat už před pětadvaceti lety. Lucie Königová je také autorkou knihy (Ne)Gramotný rodič, která se stala bestsellerem.

Kniha Cesta zpátky k sobě vychází v rámci projektu Life Academy. K dostání je v široké síti kamenných i internetových obchodů. Zamířit pro ni můžete například do Knihkupectví Luxor, Kanzelsberger nebo Knihy Dobrovský.

Více informací o titulu, autorce i jejích dalších aktivitách najdete na www.lucie-konigova.cz.

Evženie Belanová

Podobné příspěvky

Jak se nebát negativních emocí a najít sám sebe

Redakce

Už jste si koupili Kunderu?

Redakce

Kdo otevírá staré hroby, může v nich sám skončit

Redakce