Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Obsluhoval jsem Karla Gotta

eda vesely

nám sdělil “OREL” Eda Veselý, který si právě odnášel z tiskárny první výtisky své knihy Číšnické humoresky. Tato edice vyšla v nízkém nákladu a kniha zde rekapituluje život Edy Veselého, který prožil v honosných restauracích či obyčejných putikách. Kniha je na závěr doplněna o číšnicko – český slovník.

Víte např. kdo je KEDLUBNA? Odpověď naleznete v knize Číšnické humoresky na str.185.

knihaZnáte poctivou toaletářku Emu, zvědavou servírku Čikinu Lechtavou, číšníka Ferdu Ruku, rituály prapodivných hostů, zažili jste souboj rumových titánů či navštívili hospůdku snů? Že ne? Nevadí. Na stránkách této knihy vše snadno doženete. Upozornění! Po přečtení Číšnických humoresek už nikdy nebude prožitek návštěvy restaurace fádní. To vám garantuje Eda Veselý, autor, který zdařile vykresluje gastronomický obor včetně míst, v nichž se historky odehrávají. Ať už patříte mezi lidi z branže a pracujete jako kuchař, číšník, servírka, výčepní, pomocná síla v kuchyni či manažer/ka restaurace, osloví vás detailní znalost prostředí a specifického žargonu, známé i nepředvídatelné situace, neutuchající humor a profesionální pohled na všelijaké pasti a problémy, které mohou na place a v zákulisí kdykoliv nastat. Přišli jste do hospůdky jako hosté? Chcete vědět, co práce těch, kteří se o vás starají, obnáší? Chcete se podívat přímo pod pokličku? Pak je kniha Edy Veselého určena i vám, zákazníkům… Možná se v typologii hostů a barvitě vylíčených postaviček najdete, možná je kolem sebe zpozorujete. Pro objasnění některých pojmů autor sepsal také slovníček. Číšnické humoresky ukazují v rozevlátých povídkách i básních, s bohatou fantazií Edy Veselého, umění být pábitelem.

Ilustroval: František Kollman 

frantisek-kollmanFrantišek Kollman je  zajímavá osobnost s neuvěřitelným životem. Narodil se v roce 1947 v Praze. Jeho maminka, Marie Karla von Stradioti, pocházela z italského šlechtického rodu. Tatínek Václav František byl synem německého malíře. František projevoval malířský talent od dětství.  Prvním vzorem byl jeho dědeček Kollman. Josef Škoda, Rudolf Lexa a Josef Syrový patří v rodině k nejbližším. Jan Zrzavý je velmi dobrým rodinným známým. František Absolvoval Výtvarnou školu Václava Hollara a také studoval u akademického malíře Zdeňka Buriana. Je uznávaným malířem, uměleckým brusičem skla, ilustrátorem a grafikem. Úspěšně vystavuje v České republice i zahraničí a jeho díla najdeme ve Francii, Španělsku, Německu, Rakousku a Japonsku. Maluje nohama, oběma rukama naráz a nejen barvami, ale vším, co má po ruce. Oblíbená témata jsou rytířské šarvátky, vzepjaté koně a také bitvy na rozbouřeném moři.

Je také samurajem. Samuraj chodí čelně. Nesmí krást, ani lhát. Musí umět říct do očí pravdu anebo mlčet. Protože podle něj kecy opravdu nemají smysl.

NAKLADATEL  Talent Pro ART

DATUM VYDÁNÍ  20.08.2021
ISBN 978-80-7629-037-2
EAN 9788076290372
JAZYK   čeština
POČET STRAN 203
VAZBA   měkká vazba

Podobné příspěvky

Pejskové – nová pohádková knížka divadla MALÉhRY plná veselých příběhů

Redakce

Nová dřevěná kniha Martina Patřičného – cesta dovnitř stromu i pod kůru člověka

Redakce

Kniha SPÁNEK ROZUMU PLODÍ PŘÍŠERY podává zprávu o stavu naší společnosti v době koronavirové

Redakce