Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Projekt půjčování čteček pro seniory nazvaný KnihDoKaps

knihdokaps set

Městská knihovna v Praze zahajuje půjčování čteček e-knih na pobočkách Korunní, Opatov a Jezerka. Služba je určena převážně seniorům a jejím cílem je nabídnout oblíbený obsah v novém zařízení. Senioři si novou technologii vyzkoušejí s knihami, které mají rádi a zároveň získají trvalejší uživatelské dovednosti.

Tip z knihovny: půjčování čteček pro seniory

Samotnému půjčení čtečky předchází úvodní schůzka, kde se čtenářky a čtenáři seznámí se čtečkou a jejím používáním, to vše za asistence knihovníka. I nadále jim pak bude knihovnou poskytována podpora, pokud bude potřeba. Ať už formou přehledného manuálu nebo možností přijít se do knihovny poradit.

V pilotním provozu se čtečky půjčují na třech pobočkách v Praze 4, 10 a 11. K půjčení je připraveno několik desítek čteček, které lákají na uživatelský komfort. Mají jednoduché ovládání v češtině, lze na nich libovolně měnit velikost písma, na jedno nabití fungují i několik týdnů a mají praktickou velikost menšího sešitu. Výpůjční doba je 5 týdnů. Pro seniory nad 70 let může být délka výpůjčky dvojnásobná.

Výpůjčka čtečky je bezplatná, stačí pouze být registrovaným čtenářem Městské knihovny v Praze, registrace je pro lidi starší 70 let zdarma. Půjčení čtečky a úvodní schůzku s knihovníkem lze domluvit osobně nebo telefonicky přímo na pobočkách Korunní, Opatov a Jezerka. Zároveň knihovník připraví na čtečku výběr e-knih podle domluvy a čtenářských preferencí. A že je z čeho vybírat: detektivky, milostné romány, historické romány, válečná literatura, memoáry, naučná literatura, současná česká literatura, česká klasika, světová klasika, výběr Magnesia Litera, poezie nebo literatura v anglickém jazyce.

Ačkoli knihovna půjčovala elektronické čtečky i dříve, tento nový projekt půjčování čteček nazvaný KnihDoKaps vyšel z iniciativy studentů FSV a dává službě nový rozměr. Projekt KnihDoKaps zacílil půjčování čteček právě na seniory. Řeší tak i situaci, kdy senioři do knihovny během nouzových stavů mohli jen ve velmi omezeném režimu a zároveň se na tomto zařízení mohou dobře učit ovládat novou technologii. V rámci projektu byly nakoupeny nové čtečky, vytvořeny vzdělávací materiály a oproti pouhému půjčování čtečky mají senioři k dispozici rozšířenou asistenci knihovníků, když se se čtečkou a stahováním e-knih učí pracovat. Studentský tým s návrhem projektu získal v roce 2020 třetí místo na pražském hackatonu Nakopni Prahu, jehož cílem byla podpora projektů pro zlepšení života Pražanů.

Městská knihovna v Praze nabízí na https://www.e-knihovna.cz/ přes 2000 e-knih ke stažení zdarma bez nutnosti registrace. Pro registrované čtenáře je pak nabídka ještě o něco širší.

Kontakty na pobočky půjčující čtečky:

  • Jezerka: Nuselská 603/94, Praha 4, tel.: 770 130 224
  • Korunní: Korunní 68/2160, Praha 10, tel.: 770 130 218
  • Opatov: Opatovská 14/1754, Praha 11. tel.: 770 130 258

Mgr. Veronika Hyblerová Trachtová
oddělení komunikace
Městská knihovna v Praze

www.mlp.cz

Podobné příspěvky

Jaromír Jágr dostal k padesátinám vlastní životopisný komiks

Redakce

Literární hvězda Mario Vargas Llosa poprvé v Praze

Redakce

Velká příležitost k poznávání dávné historie, kultury a literatury Kazachstánu

Redakce