Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Svaz českých knihkupců a nakladatelů otevírá nominace do 35. ročníku Ceny Jiřího Ortena

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) již přijímá přihlášky knih, které budou kandidovat na Cenu Jiřího Ortena 2022. Podmínkou, aby kniha mohla být nominována v 35. ročníku soutěže, je knižní vydání díla během roku 2021. Termín uzávěrky přihlášek je 31. ledna 2022. Cena bude podobně jako v předchozích ročnících spojena s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 000 Kč. Po 10 000 Kč budou odměněni i další dva nominovaní. Ukázky z vítězných knih budou přeloženy do AJ, Nj a FJ a v následujícím roce bude laureát vyslán na tvůrčí pobyt do zahraničí.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů otevírá nominace do 35. ročníku Ceny Jiřího Ortena

Cena Jiřího Ortena 2022 je udělována s podporou Ministerstva kultury ČRStátního fondu kulturyMagistrátu hl. města Prahy a partnerem je také České literární centrum. Kandidáty mohou do soutěže nominovat nakladatelé, veřejné knihovny, redakce deníků a časopisů, rozhlasové a televizní stanice a instituce zabývající se podporou literatury a jejím šířením. Přihlášená díla je třeba v šesti výtiscích spolu s vyplněnou přihláškou (ke stažení na www.cenajirihoortena,cz zaslat poštou či osobně doručit na adresu: Sekretariát Svazu českých knihkupců a nakladatelů, Fügnerovo náměstí 1808/3 Praha 2, 120 00.

Vítězem 34. ročníku Ceny Jiřího Ortena se stal Šimon Leitgeb s básnickou sbírkou Betonová pláž

Šimon Leitgeb
Šimon Leitgeb

„Cena Jiřího Ortena se za třicet pět let svého trvání stala prestižním oceněním. které respektují lidé z oboru a znají ho i běžní čtenáři. Jsme rádi, že můžeme podpořit začínající autory ve vstupu na literární scénu.” říká Marcela Turečková ze SČKN.

Cena Jiřího Ortena se uděluje autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání díla není více než třicet let. Toto prestižní ocenění se uděluje od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Vítěze vybírá odborná porota. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Laureátkou Ceny Jiřího Ortena 2021 se stala se svou básnickou sbírkou Betonová pláž stal Šimon Leitgeb.

www.cenajirihoortena.cz

MgA. Vladana Brouková

www.sckn.cz 

Podobné příspěvky

SEXY DORTY Josefa Maršálka pokřtila ve svém divadle zpěvačka LUCIE BÍLÁ a s ní herečka Simona Stašová

Jaroslav Hauer

Novinka Jono a Kíš zábavnou formou přibližuje dětem radosti 
i rizika spojená s virtuálním prostředím

Redakce

Křest knihy “Ohnivý kuře”

Jaroslav Hauer